GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvanaest rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove nagrade

Dvanaest rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove nagrade
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U polufinale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u 2021. ušlo je dvanaest rukopisa polufinalista od 142 zaprimljena rukopisa.

Polufinaliste je odabrao žiri u kojemu su Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić.

Kako ističu iz V.B.Z.-a, ovo je u 17 godina trajanja ove nagrade, najveći broj prijava pristiglih na natječaj za najbolji roman. “Možda je pandemija natjerala ljude da izvade nedovršene rukopise iz ladica i napokon ih dovedu do kraja”, dodaje se u priopćenju.

U polufinale su ušli romani prijavljeni pod naslovima “Huk ptičice”, “Suicid”, “Hollywood In”, “Otvorena vrata”, “Mrtvi kut”, “Karta u jednom smjeru”, “Da vrag zna gdje će slomiti nogu”, “I ako predugo gledaš u ruševine”, “Na tom Zvrku, jedan krug”, “Vražja trobojnica”, “Djeca bijesa” i “Jedno proljeće”.

Jednome od njih pripast će novčana nagrada od sto tisuća kuna bruto, pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman “Živi i mrtvi”, Marinko Koščec za “Wonderland” i Jelena Marković za “Escajg za teletinu”, Davor Špišić za “Koljivo”, Nura Bazdulj Hubijar za “Kad je bio juli” te Hrvoje Šalković za “Pravi se da ovo nisi vidio”.

U tom su razdoblju nagrađeni i Svjetlana Gjoni za “Nula nemo”, Predrag Crnković za “Beograd za pokojnike”, Dragan Pavelić za “Proljeće u Karolinentalu”, Aleksandar Novaković, za roman “Vođa”, Ankica Tomić za “Naročito ljeti” i Ivica Prtenjača za roman “Brdo”.

Marina Vujčić nagradu je dobila za roman “Susjed”, Lada Vukić za roman “Specijalna potreba” i Ivica Ivanišević za roman “Knjiga žalbe”, Marina Šur Puhlovski za roman “Divljakuša”, Olja Knežević za roman “Katarina, Velika i Mala” te Žarko Jovanovski za roman “Pizzeria Europa”.

Tagovi: V.B.Z.-ov roman godine, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić, Drago Glamuzina
PROČITAJ I OVO
Još mjesec dana do jubilarnog izdanja Zagreb Doxa
FESTIVALI
Još mjesec dana do jubilarnog izdanja Zagreb Doxa
ZAGREB - ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. godine filmom Bijeli dijamant velikog Wernera Herzoga.
Preminuo skladatelj Igor Savin
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Igor Savin
ZAGREB - U 78. godini života preminuo je klavirist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin.
Berlinska techno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine
PRIZNANJA
Berlinska techno scena uvrštena na UNESCO-ov popis kulturne baštine
BERLIN - Njemačko ministarstvo kulture i vijeće UNESCO-a dodali su berlinsku techno scenu na popis nematerijalne kulturne baštine zemlje i to kao priznanje za doprinos te scene kulturnom identitetu grada.
Nick Cave & The Bad Seeds stižu u Arenu Zagreb
KONCERTI
Nick Cave & The Bad Seeds stižu u Arenu Zagreb
ZAGREB - Nick Cave & The Bad Seeds najavljuju svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji i Europi od 2017. s 27. nastupa u 17 zemalja ove jeseni.
Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije
PRIZNANJA
Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije
BERLIN - Njemačka glumica Hanna Schygulla, najpoznatija po svojoj opsežnoj suradnji s pokojnim njemačkim redateljem Rainerom Wernerom Fassbinderom, dobit će nagradu za životno djelo Njemačke filmske akademije na dodjeli Njemačkih filmskih nagrada u svibnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE