GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvadeset godina od odlaska Vlade Gotovca

Dvadeset godina od odlaska Vlade Gotovca
TUŽNA OBLJETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 16:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas se navršava dvadeset godina od smrti intelektualca i političara Vlade Gotovca.

Studij filozofije završio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine. Urednik na zagrebačkom radiju i televiziji, 1971. preuzeo Hrvatski tjednik te kao glavni urednik formulirao program nacionalnog pokreta. Početkom 1972. uhićen, osuđen i zatvoren na četiri godine, 1977. ponovno optužen zbog zagovaranja nacionalnog programa u razgovoru za strane novine, a 1981. osuđen i zatvoren na dvije godine s četverogodišnjim gubitkom građanskih prava. U javni se život vratio potkraj 1980-ih. Predsjednik Matice hrvatske bio je u razdoblju 1990.–96. godine. Jedan od utemeljitelja HSLS-a 1989. i predsjednik stranke 1996.–97., utemeljitelj LS-a 1997.; saborski zastupnik 1992.–2000. godine.

U književnosti se javio 1952. pjesmama u časopisu Tribina. Uređivao je časopise Međutim (1953) i Razlog (1969). Uz petnaest pjesničkih zbirki, objavljivao je eseje, napose filozofske i likovne problematike, priče, radiodrame i angažirane publicističke tekstove. Filozofičnost i egzistencijalni kompleks odlikuju njegovu poetiku, na dodiru krugovaške i razlogovske formacije, s tematiziranjem metafizičke slobode i odnosa pisca i njegova djela, a postupak mu određuje krilatica »o stihovima koji su najprikladniji za pisanje eseja«.

Nastale dijelom na temelju zatvorskih bilježaka (Zabranjena vječnost, 1989; Crna kazaljka, 1991), Gotovčeve zbirke, sve do zaključne Čekati sjevernije (1995), drže se polemična i zaoštrena odnosa prema zbilji i aforističnosti, kao i eseji, nerijetko razlomljeni u obliku bilježaka, napomena i zapažanja (Princip djela; Autsajderski fragmenti, Tijek odnosa).

Kao esejist i filozofski pisac katkad hermetičan, Gotovac je kao angažirani intelektualac, publicist i govornik razgovjetan i jasan, njegovi su iskazi (proslov posljednjemu broju Hrvatskoga tjednika prigodom sloma nacionalnog pokreta u prosincu 1971., govor pred zapovjedništvom JNA u Zagrebu 1991.) poistovjećeni s kolektivnim težnjama.

Osobno iskustvo razmotrio je u knjizi Moj slučaj (1989.), a književno u zbirci citata Poetika duše (Djela, I–VII, 1995.).

Tagovi: Vlado Gotovac, Matica hrvatska, Hrvatsko proljeće, Liberalna stranka, HSLS
PROČITAJ I OVO
ZagrebDox: Nagradu publike osvojila Ljubav oko svijeta
NAGRADE
ZagrebDox: Nagradu publike osvojila Ljubav oko svijeta
ZAGREB - Nagradu publike ovogodišnjeg ZagrebDoxa osvojio je hrvatski dokumentarac "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara koji nakon premijernog predstavljanja na festivalu kreće na turneju po Hrvatskoj.
Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
IMPRESIVNA ZBIRKA
Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
BOLOGNA - Pokojni talijanski književnik i filozof Umberto Eco posjedovao je impresivnu zbirku od oko 44 000 knjiga.
Otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
FESTIVALI
Otvoren 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
ŠIBENIK - Djeca iz zbora Zdravo maleni i sve popularnija maskota dječaka Paška otvorili su u subotu navečer 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku na kojem će se do 3. srpnja održati osamdesetak kazališnih izvedbi, brojne radionice te niz događanja na ulicama i trgovima.
ZagrebDox: Pobijedili filmovi Nizvodno prema Kinshashi i Moj ujak Tudor
NAGRADE
ZagrebDox: Pobijedili filmovi Nizvodno prema Kinshashi i Moj ujak Tudor
ZAGREB - Film "Nizvodno prema Kinshashi" Dieuda Hamadija osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, a "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicove najbolji je u regionalnoj konkurenciji ovogodišnjega ZagrebDoxa, čiji natjecateljski dio završava u subotu navečer dodjelom nagrada.
Billie Jean ima više od milijardu pregleda na YouTubeu
VIDEO
Billie Jean ima više od milijardu pregleda na YouTubeu
NEW YORK - Pjesma „Billie Jean“ Michaela Jacksona skupila je više od milijardu pregleda na YouTubeu, postavši treća pjesma iz osamdesetih kojoj je to uspjelo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE