GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta u Zagrebačkom kazalištu mladih

Dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta u Zagrebačkom kazalištu mladih
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih za kraj sezone najavljuje dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta, u petak 3. lipnja s predstavom "Čitač" u režiji Borisa Liješevića, te u subotu 4. lipnja s predstavom "Demokracija" u režiji Veljka Mićunovića.

Predstava "Čitač", dramatizacija Fedora Šilija prema motivima romana Bernharda Schlinka, najavljena je kao povratak Liješevićevim temama: odnos odgovornosti i krivnje u kolektivnoj i individualnoj svijesti, prepoznavanje suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čovjeku.

Roman njemačkog književnika i pravnika iz 1995. godine analiza je sukoba poslijeratne generacije s holokaustom i koncentracijskim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u poslijeratnoj Njemačkoj. Knjiga je prevedena na 39 jezika, a prema njoj je 2008. redatelj Stephen Daldry snimio film "Žena kojoj sam čitao" s Kate Winslet, koja je za tu ulogu dobila Oscara.

Hannu Schmitz u Liješevićevu "Čitaču" glumi Mirjana Karanović. Glume još Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić.

"Radnja se događa 10, 15 i 25 godina poslije Drugog svjetskog rata, kada su posljedice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome tko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu grijeha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo", ističe redatelj Liješević

Predstava je koprodukcija je BDP-a s Beo Art produkcijom Beograd

Dan kasnije, u subotu 4. lipnja, u ZKM-u gostuje "Demokracija" Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića, koprodukcija BDP-a s Novosadskim pozorištem/Ujvideki Szinhaz.

Prema riječima redatelja, predstava govori "o paradoksu demokracije koji vjerojatno leži u tome što sebe smatra za Dobro, što vječno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo. (...) Čovjeku na raspolaganju ostaju samo vlastiti obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju koračati sat ili dva. Ali za razliku od pojedinca koji posustaje, demokracija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena".

Glume Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.

Nakon obje predstave, u foyeru ZKM-a bit će upriličeno druženje s umjetnicima, s kojima će razgovarati novinar i pisac Srđan Sandić.


Fotograf: Dragana Udovičić

Tagovi: Beogradsko dramosko pozorište, Zagrebačko kazalište mladih, Veljko Mićunović, Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE