GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Društvo filmskih kritičara objavilo poziv za nagrade Oktavijan

Društvo filmskih kritičara objavilo poziv za nagrade Oktavijan
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) pozvalo je u utorak filmske djelatnike da prijave filmove za nagradu "Oktavijan" za umjetnička postignuća u hrvatskoj kinematografiji iz tekuće filmske produkcije.

"Kao što znamo, 2020. je godina brojnih promjena, a taj njen karakter Hrvatsko društvo filmskih kritičara prihvatilo je i prigrlilo", napominje se u priopćenju, podsjećajući na odluku da se nagrade dodjeljuju samostalno na početku godine za prethodnu godinu.

Društvo želi objediniti dodjelu u nastojanju da se samim nagradama i posredno njihovu radu osigura veća medijska pozornost i vidljivost, no i da se u razmatranje uključi što veći broj filmova, nevezano uz mjesto premijernog prikazivanja.

"Niti jedan hrvatski filmski festival nema reprezentativnu selekciju za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju, a nagrade HDFK-a moraju biti upravo to, reprezentativne za čitavu kinematografiju", ističe se. Oktavijan se dosad dodjeljivao na Danima hrvatskog filma i na Pulskom filmskom festivalu.

Sve prijavljene filmove odgledat će i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a, a potom će deset najboljih po svakoj kategoriji ocjenjivati preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva.

Sve ocjene bit će javno objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova u siječnju 2021. godine.

Za godišnju nagradu Oktavijan konkuriraju svi hrvatski filmovi premijerno i javno prikazani tijekom 2020. godine u Hrvatskoj, iznimno, s obzirom na promjenu termina i formata nagrade, pozivaju se na prijavu i svi oni filmovi koji su premijerno prikazani u 2019. nakon prošlogodišnjih Dana hrvatskog filma, koji su se održali od 14. do 18. lipnja.

Autori filmova koji očekuju hrvatske premijere do kraja tekuće godine također se pozivaju na prijavu.

Godišnja nagrada Oktavijan dodjeljuje se u kategorijama za dugometražni igrani film i dugometražni dokumentarni film te kratke ili srednjometražne filmove - igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne, namjenske te za najbolju manjinsku koprodukciju.

Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film i nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju su novouvedene nagrade.

Proces prijava filmova za nagradu Oktavijan trajat će do 22. studenoga.

Početkom godine prvi je put samostalno dodijeljena nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film Dani Budisavljević i njenom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”.

Tagovi: Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Dnevnik Diane Budisavljević, Dana Budisavljević, nagrada Oktavijan
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
U KINIMA U PROSINCU
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec prosinac hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su trinaest premijernih filmova.
Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića
KNJIGE
Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića

ZADAR - Knjiga akademika Luka Paljetka i Momčila Popadića "Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona" objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Film White Riot otvara Subversive Film Festival
FESTIVALI
Film White Riot otvara Subversive Film Festival
ZAGREB - Britanskim 'White Riot', koji podsjeća na antirasističku inicijativu punk i ska glazbenika aktivista s kraja sedamdesetih, u subotu se u zagrebačkom kinu Kinoteka otvara 13. Subversive Festival.
Art-kino nastavlja s programom, a prosinac otvara filmom Kumek
FILMOVI
Art-kino nastavlja s programom, a prosinac otvara filmom Kumek
RIJEKA - Art-kino u Rijeci nastavlja s programom, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, a prosinac otvara riječkom premijerom dokumentarnog filma „Kumek“ Darija Juričana, doznaje se od Art- kina.
Marina Vujčić nova ravnateljica Drame HNK Split
DRAMA
Marina Vujčić nova ravnateljica Drame HNK Split
ZAGREB - Marina Vujčić nova je ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, odlučilo je Kazališno vijeće na sjednici održanoj u petak jednoglasnom odlukom prihvativši prijedlog intendanta Srećka Šestana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE