GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokumetar: Mačka je uvijek ženska najbolji hrvatski dokumentarac

Dokumetar: Mačka je uvijek ženska najbolji hrvatski dokumentarac
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nagradu Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film u prošloj godini osvojio je film "Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, a te novoosnovane filmske nagrade posvećene valorizaciji godišnje dokumentarne produkcije dodijeljene su u još tri kategorije.

Žiri redakcije portala Dokumentarni.net, Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Marko Stojiljković i Hrvoje Krstičević, koji je izabrao pobjednika u toj kategoriji, ocijenio je kako su autorice tog filma svoje stvaralačko iskustvo u različitim poljima iskoristile za intermedijalni pristup filmu, da bi ga u promišljanju granica dokumentarnog dovele na sam rub esejizma.

"Na formalnoj razini filmski medij korespondira sa stvaralaštvom portretirane umjetnice Marije Ujević Galetović, suptilno provlačeći pitanje statusa žena na umjetničkoj sceni, čega su autorice neodvojiv dio", ustvrdili su u obrazloženju.

U svom prvom izdanju Dokumetar je dodijeljen još za režiju, fotografiju i montažu u ostvarenjima koja su svjetsku premijeru imala od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza.2019.

Za režiju filma "Na vodi” Dokumetar je dobio Goran Dević koji, istaknuto je, "jako dobro poznaje svoj grad kojem se uvijek ponovo filmski vraća, a njegovi junaci uvijek imaju nešto bitno za reći ili često tek znakovito odšutjeti pred nama.”

"Tri snažne priče vezane uz jednu zajednicu precizno reflektiraju društvo zapelo u mulju spore rijeke, poput ribiča bez mamca. Autorova režijska ruka sigurno je navođena vidljivom brigom prema protagonistima i autorskom toplinom koja ne može proizaći iz pejzaža mutne rijeke nego samo iz iskrene ljudske interakcije i filmskog znanja", ocijenio je u obrazloženju tročlani žiri (Vladan Petković, Nino Kovačić, Katarina Zrinka Matijević).

Dokumetar za najbolju fotografiju dodijeljen je Damianu Nenadiću, za rad na filmu "Na vodi”, a najboljeg iz te kategorije birao je žiri članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja (Mario Sablić, Branko Linta, Silvestar Kolbas, Goran Mećava, Željko Sarić i Damir Kudin).

Žiri je ustvrdio kako je ustrajnim i strpljivim bilježenjem omogućio tkanje te složene filmske slike, a snimateljski osjećaj za ideju cjeline, te samopouzdanje i mir, filmu su donijeli ne samo iznimnu likovnu kvalitetu, već i neposrednost, odnosno mogućnost da se na filmu zabilježi ono jedinstveno i neponovljivo.

"Paradoksalno, kroz većinom široke poglede, autori se uspijevaju iznimno približiti likovima, njihovim odnosima i sudbinama, svemu ljudskom u njima, te, suosjećajući s ljudima na rubu, kroz njihovo gubitništvo prikazati i poratno urušavanje grada", dodao je.

Isti film osvojio je još jednu nagradu - Dokumetar za najbolju montažu koji je dodijeljen Vanji Siručeku i Janu Klemscheu, po izboru montažera, članova Hrvatskog društva filmskih djelatnika (Hrvoslava Brkušić, Mislav Muretić i Alfons Jan Čerfalvi).

"Usredotočenost na radnju filma uz ulaganje napora da ujedno prati i detalje vezano za montažu, za profesionalno deformirano montažersko oko je svakako veliki plus i dokaz uspješnosti ovog segmenta produkcije", napomenuo je žiri, zaključivši da je montaža pobjedničkog filma svakako tečna, te je profesionalno i smisleno sklopila temu koja se na odličan način bavi krivnjom, a ne samo viktimizacijom.

Svoju nagradu, "Top of the Docs", za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine, dodijelio je i glavni urednik portala Dokumentarni.net, Hrvoje Krstičević - dokumentarcu "Susjedi” Tomislava Žaje.

Po njegovim riječima, autor u tom filmu na svoj uobičajeno strpljiv i empatičan način, dokazuje da su njegovi protagonisti, nekadašnji štićenici Doma za psihički bolesne osobe 'Osijek', prije svega ljudi kojih se ne trebamo bojati.

Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net, s ciljem povećanja vidljivosti domaće dokumentaristike. Dodijeljene su u petak u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Tagovi: Dokumetar, Mačka je uvijek ženska, Damian Nenadić, Martina Meštrović, Tanja Vujasinović, Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Marko Stojiljković, Hrvoje Krstičević
PROČITAJ I OVO
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
FILM
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
ZAGREB - Zagrebačka Kinoteka nastavlja 'vožnju na četiri kotača kroz povijest kinematografije' u programu "Autom kroz povijest filma: Tata, kupi mi auto!", što istražuje ulogu automobila u oblikovanju slobodnog vremena, dokolice te društvenog i klasnog statusa u potrošačkoj kulturi.
Paul McCartney u prosincu izdaje novi album
DISKOGRAFIJA
Paul McCartney u prosincu izdaje novi album

LONDON - Paul McCartney će u prosincu objaviti svoj album “McCartney III”, a riječ je o novoj kolekciji pjesama koju je napisao, odsvirao i producirao taj član Beatlesa, pedeset godina nakon svog prvog samostalnog albuma.

Bračna terapija 30. listopada premijerno u Ludoj kući
PREMIJERA
Bračna terapija 30. listopada premijerno u Ludoj kući

ZAGREB - Kazalište Luda kuća kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u petak 30. listopada, predstavu "Bračna terapija" prema tekstu austrijskog pisca Daniela Glattauera, u režiji i adaptaciji Tanje Ribič.

Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada
FESTIVALI
Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada

ZAGREB - One Take Film Festival, posvećen filmovima snimljenima u jednom kadru, održat će se u svom desetom, jubilarnom izdanju 23. i 24. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac i online, s ukupno 40 filmova, od čega 25 u konkurenciji.

ZFF: Hrvatski i regionalni filmovi koji su unatoč koroni našli put do publike
FESTIVALI
ZFF: Hrvatski i regionalni filmovi koji su unatoč koroni našli put do publike
ZAGREB - Zagreb Film Festival u "godini na zalasku koja će se pamtiti po malo čemu dobrome" iz programa svog 18. izdanja, što počinje 8. studenog, izdvaja filmove hrvatske i regionalne kinematografije koji pokazuju suprotno, filmove koji su unatoč situaciji pronašli put do festivala i publike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE