GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodjela Grammyja: Beyonce glavna zvijezda s devet nominacija

Dodjela Grammyja: Beyonce glavna zvijezda s devet nominacija
GLAZBENE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Gotovo godinu dana nakon prvih zatvaranja američkih koncertnih dvorana zbog pandemije koronavirusa, dodjela nagrada Grammy slavit će u nedjelju glazbenu umjetnost i njezine zvijezde na čelu s kraljicom Beyonce i njezinim hitom koji je proslavio proturasistički pokret Black Lives Matter.

Kao i mnoge druge svečanosti, tradicionalna gala večer bila je odgođena zbog pandemije i ove će se godine najvećim dijelom odvijati virtualno, izmjenjujući nastupe uživo i snimljene sekvence.

Beyoncé je s devet nominacija ponovno glavna zvijezda, premda je više puta bila poražena u glavnim kategorijama što je izazvalo kontroverze, a slijede je mlade nade Taylor Swift, Dua Lipa i Roddy Ricch koji su nominirani u šest kategorija.

Kraljica B. umjetnica je koja ima najviše nominacija za Grammy, ukupno 79. Jednako kao Sir Paul McCartney i jedan manje rekordera u svim kategorijama: vlastitog supruga Jay-Z-ja i legendarnog Quincyja Jonesa koji ih imaju po 80.

Njezina pjesma „Black Parade”, izdana u lipnju u svjetlu velikih antirasističkih prosvjeda potaknutih policijskim nasiljem, smatra se favoritom za prestižne nagrade za najbolju snimku i skladbu godine.

Mnogi stručnjaci klade se, međutim, na Duu Lipu, koja je riskirala s objavom plesnog disko albuma tik pred zatvaranje zbog pandemije i požnjela velik uspjeh.

Miljenica Grammyja u prošlosti Taylor Swift ove je godine nominacije osvojila drugačijom strategijom: usred pandemije izdala je „Folklore”, album koji je iznenadio svojom jednostavnošću i blagošću pozivajući na povratak Zemlji.

Rock i BLM

Nagrađen prošle godine Grammyjem za suradnju s pokojnim Nipseyjem Hussleom, reper Roddy Ricch i njegov hit “The Box” probili su si put do glavnih nagrada osvojivši nominaciju za skladbu godine.

Rockerica Brittany Howard, do sada poznata kao članica skupine Alabama Shakes, uspjela je kao solo izvođačica osvojiti pet nominacija s albumom „Jaime”. Spada među favorite u kategoriji rock glazbe, kojom prvi put od uspostave natjecanja 1959. dominiraju žene.

Mlada Billie Eilish, koja je prošle godine izazvala senzaciju osvojivši nagrade u četiri važne kategorije, mogla bi i na ovom 63. izdanju nagrade biti uspješna, ali prijete joj Post Malone, Justin Bieber i reper DaBaby.

Na putu joj se ispriječila i vatrena reperica Megan Thee Stallion s četiri nominacije, uključujući za najboljeg novog izvođača, koja ima jako dobre izglede. Remix njezine skladbe “Savage” s Beyoncé također je u utrci za nagradu za najbolju snimku godine.

Kad je riječ o najboljem novom izvođaču, stručnjaci ističu i kalifornijsku rockericu Phoebe Bridgers o kojoj se puno govori.

Etablirana umjetnica Fiona Apple, čiji su album “Fetch The Bolt Cutters” mnogi kritičari ocijenili „umjetničkim djelom”, na čelu je rockerica koje su predugo bile u sjeni kad je riječ o ovim nagradama.

Pokret Black Lives Matter i umjetnici koje je inspirirao također su snažno zastupljeni, s reperom Lilom Babyjem i njegovom skladbom “The Bigger Picture”, koja je dobila dvije nominacije, te antirasističkom himnom “I Can’t Breathe” izvođačice H.E.R., nominiranom za skladbu godine.

Publika?

Premda nije nominiran u glavnim kategorijama, pjevač Harry Styles i njegova skladba “Watermelon Sugar” nalaze se na dugom popisu zvijezda koje će dodjelu nagrada pokušati pretvoriti u pravu svečanost glazbe koja bi inače nalikovala na dugu i dosadnu dodjelu školskih svjedodžbi putem Zooma.

Zlatni globusi platili su potkraj veljače cijenu pandemije, privukavši 62 posto manje publike nego prethodne godine.

Megan Thee Stallion trebala bi također nastupiti, kao i reperica Cardi B. koja ove godine nije nominirana. Duo je zapalio radio postaje ovog ljeta s hitom “WAP”, ali Cardi B. je navodno zatražila od žirija da pričeka vjerojatan izlazak njezina albuma iduće godine kako bi uzeo u obzir njezinu kandidaturu.

Sudjelovat će i Taylor Swift, Roddy Ricch, Billie Eilish, Dua Lipa, Post Malone i DaBaby, kao i južnokorejski idoli BTS, nominirani u kategoriji pop glazbe.

Svečanost, koju će voditi komičar Trevor Noah, počinje u nedjelju u 17 sati po mjesnom vremenu u Los Angelesu (2 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu u ponedjeljak).

Tagovi: Grammy, Beyonce, Billie Eilish, Black Lives Matter, Taylor Swift, Dua Lipa, Roddy Ricch, Jay-Z
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE