GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobro je ništa Olje Lozica pretpremijerno 29. lipnja u &TD-u

Dobro je ništa Olje Lozica pretpremijerno 29. lipnja u &TD-u
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2020 / 21:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pretpremijernom izvedbom predstave "Dobro je ništa", u kojoj se bavi temom depresije u suvremenom društvu, nagrađivana autorica i redateljica Olja Lozica najavit će u ponedjeljak, 29. lipnja, svoju prvu premijeru u Teatru &TD nakon pet godina, koja je u planu ove jeseni.

Predstava je dio programskog ciklusa kojim je Teatar &TD nakon dvomjesečne stanke ponovo otvorio svoja vrata za publiku, no budući da postojeći izvedbeni uvjeti ne zadovoljavaju potrebne kriterije za izlazak planiranih premijera u smislu punog kapaciteta gledališta nužnog za prvo javno izvođenje, to će kazalište tekuću sezonu završiti s pretpremijerama.

Predstavom "Dobro je ništa" Olja Lozica i suradnici problematiziraju depresiju iz aspekta nemogućnosti prepoznavanja njenih simptoma i njenih uzroka.

"Kada nas se pita kako smo, nerijetko se i očekuje da ćemo odgovoriti da smo dobro. Pitanje 'kako si?' ima smisla, dakle, utoliko što unaprijed podrazumijeva odgovor, odgovor koji sugerira da smo dobro. Takvo pitanje, s podrazumijevajućim feedbackom, simptomatično je za suvremenu brzinu življenja", stoji u najavi.

Ako nismo dobro, nedolično je, ne ponašamo se prema poželjnom kulturalnom obrascu. Točnije, ne dajemo odgovor koji se od nas očekuje. To je već samo po sebi eksces.

"Bavljenje temom depresije utoliko je i predstavljalo izazov jer mentalni poremećaji, za razliku od bolesti, nemaju jasne anatomske pokazatelje, a s ovom predstavom nije se nastojalo pristupiti depresiji iz medicinsko-klasifikacijske perspektive", napominje se u najavi.

Predstava "Dobro je ništa" progovara o depresiji ističući dinamični i neraskidivi odnos pojedinca i njegove okoline, a pritom niti u jednoj rečenici ne spominjući depresiju.

"Ne adresira specifičan segment svakodnevice i društva koji možemo potom klasificirati kao siguran izvor depresije. Upravo suprotno. Prizma kroz koju se gledalo na depresiju kao zdravstveni poremećaj u ovoj predstavi jest njena 'nespecifičnost' kao specifičnost, čime se želi sugerirati da i sama depresija ulazi u ljudske živote osjetno, ali zamaskirano. Da ju osjećamo, ali ju i ne prepoznajemo", ističe se.

Naglašavanjem tog odnosa između pojedinca i okoline Olja Lozica uspijeva bez eksplicitnog upiranja prstom u 'krivce' istaknuti kako je sama suvremenost koju živimo mreža različitih društvenih silnica koje utječu na pojedinca. Da je kompleksnost suvremenog svijeta nerijetko zastrašujuća, jer ne nudi instrukcije kako se s njom i nositi.

Predstavu nosi četvero mladih glumaca: Deni Sanković, Romano Nikolić, Andrea Špindel i Aron Aleksej Ljevaković. Dramaturgiju potpisuju Olja Lozica i Luka Bosanac, scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Barbara Bourek, a za autorsku glazbu i izbor glazbe zaslužan je Aaron Aleksej Ljevaković.

Zbog situacije uzrokovane bolešću covid-19 te preporučenih epidemioloških mjera održavanje distance, broj mjesta u gledalištu je smanjen, a premijerna izvedba, s punim kapacitetom dvorane, u planu je na jesen.

Tagovi: Dobro je ništa, Olja Lozica, depresija, Teatar &TD, Deni Sanković, Romano Nikolić, Andrea Špindel, Aron Aleksej Ljevaković
PROČITAJ I OVO
Motovun: Majstor rumunjskog novog vala Radu Jude dobitnik Mavericka
FESTIVALI
Motovun: Majstor rumunjskog novog vala Radu Jude dobitnik Mavericka
MOTOVUN - Majstor rumunjskog novog vala Radu Jude ovogodišnji je dobitnik Nagrade Maverick Motovun Film Festivala koja će mu biti uručenja na ovogodišnjem izdanju tog istarskog festivala, što će se održati od 30. srpnja do 1. kolovoza.
Branka Benčić predložena za novu ravnateljicu MMSU-a
PRIJEDLOZI
Branka Benčić predložena za novu ravnateljicu MMSU-a
RIJEKA – Upravno vijeće Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka donijelo je prijedlog odluke o imenovanju ravnateljice MMSU-a, a riječ je o Branki Benčić, koja bi na tom mjestu trebala zamijeniti dosadašnjeg ravnatelja Slavena Tolja.
Hobit u novom ruhu
KNJIGE
Hobit u novom ruhu
ZAGREB - Novi hrvatski prijevod Marka Marasa usklađen je s uputama koje je slavni pisac i najutjecajniji filolog druge polovice 20. stoljeća napisao za prevoditelje iz cijeloga svijeta moleći ih da u svojim jezicima sačuvaju jezično bogatstvo i svijet koji je stvorio.
Depp demantirao da ima probleme s kontrolom bijesa
NA SUDU
Depp demantirao da ima probleme s kontrolom bijesa
LOS ANGELES - Holivudski glumac Johnny Depp zanijekao je u utorak na londonskom sudu da ima problema s kontrolom bijesa, prvog dana suđenja po njegovoj tužbi za klevetu protiv britanskog tabloida koji ga je nazvao "mlatiteljem žene".
Film Mare Andree Štake otvara Pulski filmski festival
FESTIVALI
Film Mare Andree Štake otvara Pulski filmski festival
PULA - Premijernim prikazivanjem pred domaćom publikom hrvatsko-švicarski film "Mare" redateljice Andree Štake, predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem, otvorit će 18. srpnja 67. izdanje Pulskog filmskog festivala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE