GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobitnici Književne nagrade Drago Gervais Dora Šustić i Evelina Rudan

Dobitnici Književne nagrade Drago Gervais Dora Šustić i Evelina Rudan
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 15:17
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Dobitnici Književne nagrade Drago Gervais za 2021. godinu su Dora Šustić za naslov "Praznina" u kategoriji neobjavljenog rukopisa, i Evelina Rudan za zbirku pjesama "Smiljko i ja si mahnemo (Balada na mahove)" za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja.

Dobitnici su objavljeni na konferenciji za novinstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, na kojoj su sudjelovali pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i predsjednik Prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović.

Na natječaj za nagradu prijavljeno je 87 rukopisa, odnosno knjiga. Ivan Šarar istaknuo je da bi trebalo snažnije promovirati nacionalno značenje i utjecaj ove nagrade.

Književna nagrada Drago Gervais utemeljena je u počast književniku Dragi Gervaisu. Dodjelu nagrade pokrenula je tadašnja Općina Rijeka 1961. godine, kao najviše književno priznanje ovog kraja. Do 1974. godine dodjeljivala se svake, a potom bijenalno. Nagrada je po 20 tisuća kuna po kategoriji i posebno priznanje. Za najbolji neobjavljeni rukopis nagrada obuhvaća i objavljivanje djela.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade rukopisu romana "Praznina" prosudbeno povjerenstvo navodi da pripovijedanje isprepliće paralelne pripovjedne niti. "Zbivanja su solidno motivirana, dobro povezana, likovi funkcionalno uvođeni i karakterizirani. Zrcaljenje između pripovjednih slojeva i uvođenje drugačijeg vremenskog rasporeda događaja vješto je izvedeno", ističe se

Nadalje, ocijenili su, tematski, priča je konzistentna, idejno je roman aktualan, dotiče se različitih aspekata života mladih u suvremenome društvu, promjenjivosti i nestalnosti identiteta, odnosa prema vremenu, propitivanja granica seksualnosti, uloge umjetnosti, poremećaja prehrane. Stilski, istaknulo je povjerenstvo, autor poseže za različitim rješenjima, uvodi smjele i često uspjele metafore, uvodi različite idiome iz razgovornog jezika, generacijskog slenga, filmske režije, mitološke simbole.

"Smiljko i ja si mahnemo" Eveline Rudan je zbirka-ciklus od 40 pjesama na istarskoj čakavštini, svakoj pjesmi dodan je i glosarij čakavskih izraza. U kratkotrajnim i slučajnim susretima (na mahove) sa Smiljkom, mahanje stvara zamišljenu situaciju dijaloga, stoji u obrazloženju. "U 'Smiljko i ja si mahnemo' mah predstavlja uspostavljanje veze s onim što je nepovratno izgubljeno. Lirski subjekt iznenada se – na mah – povezuje sa samom nepovratnošću, sa samom distancom kao jezgrom intime. Mah je interval između bliskosti i udaljenosti", navedeno je u obrazloženju. "Izabirući istarsku čakavštinu ne samo kao medij izražavanja, već i kao predmet umjetničke obrade, zbirka Eveline Rudan na najbolji mogući način promiče raznolikost unutar samoga jezika", zaključuje povjerenstvo.

Ovu knjigu objavila je Fraktura 2020. godine.

Tagovi: Književna nagrada Drago Gervais, Dora Šustić, Evelina Rudan
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE