GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dnevnik Diane Budisavljević uvršten u publikaciju Eurimagesa

Dnevnik Diane Budisavljević uvršten u publikaciju Eurimagesa
PUBLIKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Redateljica Dnevnika Diane Budisavljević, Dana Budisavljević, našla se u probranom društvu od samo 50 redateljica koje su dijelom prvog izdanja publikacije "Zlatni album – redateljice" koprodukcijskog fonda Vijeća Europe, Eurimagesa.

Osim Dnevnika Diane B., u publikaciju je uvrštena i hrvatska manjinska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske.

"Podrška Eurimagesa bila nam je ključna za realizaciju filma Dnevnik Diane Budisavljević, kao i podrške filmskih centara Hrvatske, Slovenije i Srbije čime smo uopće stekli uvjete da se natječemo za sredstva Eurimagesa. Eurimages snažno potiče ravnopravnost spolova u filmskoj industriji tako da i ovaj Zlatni album vidim kao korak prema boljoj vidljivosti autorica na europskoj filmskoj sceni. Svakako mi je velika čast biti u tom društvu i to mi je poticaj da se što prije primim rada na novom projektu. Posebna zahvala ide Sanji Ravlić, bivšoj predsjednici radne grupe za ravnopravnost spolova pri Eurimagesu koja je i u radu HAVC-a inzistirala na implementaciji dobrih praksi pa danas u hrvatskom filmu imamo značajniju afirmaciju filmskih autorica," rekla je tim povodom redateljica Dana Budisavljević.

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages dokumentarno-igranom filmu Dnevnik Diane Budisavljević dodijelio je potporu na 147. sjednici održanoj u Bratislavi, u lipnju 2017. godine.

Film Dane Budisavljević jedan je od 50 naslova koje potpisuju žene uvrštenih u prvo izdanje Zlatnog albuma koprodukcijskog fonda Eurimages. Kako je navedeno u spomenutoj publikaciji, Eurimages je posljednjih 20 godina podržao 300 filmova redateljica. Među 50 filmskih autorica uvrštenih u publikaciju je i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Makedonije, čiji je dugometražni film Bog postoji, njeno ime je Petrunija, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), prošle godine osvojio i prestižnu Nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament.

Filmovi u publikaciji "Zlatni album – redateljice" predstavljaju raznolikost ženskog talenta u državama članicama Eurimagesa. Oni svjedoče o predanosti fonda Eurimages da potiče međunarodne suradnje i kulturne raznolikosti preko nacionalnih granica. Poboljšanje vidljivosti redateljica ključno je sredstvo za promicanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji i jedan od ciljeva Strategije ravnopravnosti spolova Fonda. Tekst Strategije Eurimagesa od 2018. do 2020. pod naslovom "50/50 by 2020" možete pročitati ovdje.

Izbor filmova u publikaciji, koju u cijelosti možete pogledati OVDJE, vršila je i Sanja Ravlić, bivša predsjednica radne skupine za rodnu ravnopravnost Eurimagesa. Ravlić je od 2009. do 2016. bila i predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru Eurimagesa.

"Publikacija "Zlatni album" dobar je primjer pionirskog rada Eurimagesa na području rodne ravnopravnosti u europskom filmu. Sve je počelo 2013. godine osnivanjem radne skupine za rodnu ravnopravnost čiji je Hrvatska bila član od samog početka. Cilj Zlatnog albuma je da publici približi raznolikost i bogatstvo talenta filmskih autorica, među kojima je i Dana Budisavljević i njen film Dnevnik Diane Budisavljević," rekla je Ravlić.

Film Dnevnik Diane Budisavljević nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba koji je ujedno i distributer filma te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Od svoje premijere na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, na kojem je osvojio čak šest nagrada, film je prikazan na nizu međunarodnih festivala, a u domaćim kinima ga je pogledalo 26 642 gledatelja, čineći ga petim najgledanijim prošle godine.

Redateljici Dani Budisavljević uručena je i godišnja nagrada Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti, a nedavno joj je pripala i Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudska prava "Krunoslav Sukić" koju dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.

"Izabravši vizualnu, filmsku umjetnost kao način komuniciranja svoje mirovne posvećenosti, Dana Budisavljević nam pokazuje što mirovno jest, a što nije; ona svjedoči snagu jedne, svake, osobe, razbija predrasude o moći, nadmoći, sili i nasilju. Rad Dane Budisavljević neodvojiv je od načina kako ona svoj rad komunicira i živi, neodvojiv od misije posvećene nadarene osobe koja je na dobrobit sviju, uključujući one koji se u takvom radu ne vide," stoji u obrazloženju Nagrade.

Tagovi: Dnevnik Diane Budisavljević, Teona Strugar Mitevska, Eurimages, Dana Budisavljević
PROČITAJ I OVO
SOKOJ: Štuliću ne dugujemo ništa
AUTORSKA PRAVA
SOKOJ: Štuliću ne dugujemo ništa
BEOGRAD - Ne dugujemo Branimiru Džoniju Štuliću ništa, jer nije naš član, navodi se u saopštenju Organizacija muzičkih autora Srbije, kojim je Sokoj reagovao na optužbe nekadašnjeg frontmena "Azre" da mu duguju milione evra.
Preminuo Boris Komnenić
IN MEMORIAM
Preminuo Boris Komnenić
BEOGRAD - Simpatije najšire televizijske publike stekao je još krajem osamdesetih godina kao Saša Popadić u seriji “Bolji život”.
Skunk Anansie u Zagrebu ipak tek iduće godine
KONCERTI
Skunk Anansie u Zagrebu ipak tek iduće godine
ZAGREB - Odgođen je koncert grupe Skunk Anansie koji se trebao održati 16. svibnja u Zagrebu.
Objavljen novi roman Drage Glamuzine
ROMANI
Objavljen novi roman Drage Glamuzine
ZAGREB - Nakladnik V.B.Z. objavio je novi roman Drage Glamuzine, "Drugi zakon termodinamike", čiji su glavni likovi hrvatski pisci koji nakon pijanog tuluma pričaju svoje dotad neispričane traumatične osobne priče.
U New Yorku prvi put od izbijanja pandemije otvorena kina
OTVARANJE
U New Yorku prvi put od izbijanja pandemije otvorena kina
NEW YORK - U petak su u New Yorku, prvi put od izbijanja epidemije covida-19 u SAD-u, kina ponovno otvorena, iako s ograničenim kapacitetom od 25 posto i obveznim zaštitnim maskama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE