GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalni umjetnici postaju sve traženiji

Digitalni umjetnici postaju sve traženiji
ETABLIRALI SE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2022 / 08:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Desetljećima je većina muzeja odbacivala zbirke digitalne umjetnosti u korist slika i skulptura.

No u posljednje vrijeme industrija je počela prihvaćati digitalne umjetnike koji eksperimentiraju s blockchainom, virtualnom stvarnošću i programima umjetne inteligencije.

Ove zime, Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku predstavit će radove Refika Anadola, turskog umjetnika. Nedavno je uključio više od 138.000 slika i tekstualnih materijala iz muzejske javno dostupne arhive u model strojnog učenja, stvarajući stotine šarenih apstrakcija koje je nazvao "strojnim halucinacijama". Anadol ih je zatim prodao kao NFT-ove ili nezamjenjive tokene, piše New York Times.

Bio je to početak tihog partnerstva između Anadola, 37-godišnjeg tursko-američkog umjetnika, i kustosica MoMA-e Michelle Kuo i Paole Antonelli — i to je bila financijska blagodat za obje strane. Neka od umjetničkih djela temeljenih na blockchainu završila su s prodajom za tisuće dolara, a najekskluzivnija je prodana za 200.000 dolara. Unutar sitnog tiska transakcija bila je napomena da će muzej zaraditi gotovo 17 posto ukupne primarne prodaje i 5 posto sve sekundarne prodaje.

Bila je to financijska blagodat za obje strane. Neka od umjetničkih djela temeljenih na blockchain tehnologiji prodana su za tisuće dolara, a postotak prihoda otišao je muzeju.

Sada su kustosi pozvali Anadola da (pro)kopa dublje po arhivama MoMA-e za novu instalaciju vođenu podacima, “Refik Anadol: Unsupervised,” koja će započeti 19. studenoga u Gund Lobbyju i trajati do 5. ožujka.

"Biti otvoren prema novoj tehnologiji dio je naše odgovornosti", rekla je Antonelli, viša kustosica muzejskog odjela za arhitekturu i dizajn, koja je poznata po vođenju MoMA-inih nabava povijesnih videoigara poput Pac-Mana i simbola @.

"Nikad ne brzamo s novim tehnologijama, već shvaćamo da moramo ići u korak sa svijetom."

Za muzeje koji se bore s ograničenim proračunima i pandemijskom padom posjećenosti, stvaranje digitalne publike ima financijskog smisla. Digitalna umjetnost omogućuje im da se povežu s mlađom publikom opsjednutom tehnologijom i zainteresiraju sve kriptomilijunaše koji možda žele donirati.

Tagovi: digitalna umjetnost, digital art, MoMa, Refik Anadol, NFT, Muzej suvremen umjetnosti u New Yorku
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE