GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DHF: Grand prix osvojio dokumentarni film O jednoj mladosti

DHF: Grand prix osvojio dokumentarni film O jednoj mladosti
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 23:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dugometražni dokumentarni filma Ivana Ramljaka "O jednoj mladosti" osvojio je Grand prix ovogodišnjih, 29. Dana hrvatskog filma, koji završavaju u subotu projekcijom nagrađenih filmova.

Žiri, u kojem su bili Judita Gamulin, Goran Mećava i Oliver Sertić, smatraju kako je nagrađeno ostvarenje moćan i emotivan film o prijateljstvu.

"Nižući impresivne autorske fotografije preminulog prijatelja s iskazima njegovih partnerica i prijatelja, autor se nije libio samokritično zaroniti u vlastite nedoumice, ponovno ispitati samoga sebe i pokušati proniknuti što ga je tako snažno vezalo za čovjeka o kojemu je znao tako malo, istovremeno upućujući pitanje svima nama: što je pravo prijateljstvo i koliko smo spremni prihvatiti nešto što na prvu ne razumijemo", ustvrdili su u obrazloženju.

Nagrada Jelena Rajković koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja za najboljeg redatelja do 30 godina, dodijeljena je Jakovu Noli za kratkometražni igrani film "Kućica", duhovitoj i složenoj priči o čovjeku koji ljetuje s majkom u kojoj se autor "istaknuo svježinom, iznimno zrelim redateljskim pristupom i izvrsnim glumačkim ostvarenjima Filipa Nole i Inge Appelt."

Posebna priznanja velikog žirija osvojili su kratkometražni igrani film "Krhko" Tomislava Šobana, "koji je estetskom dosljednošću, na granici dokumentarizma, točnim ritmom kreirao autentičan koncept autorskog djela", te kratkometražni eksperimentalni "Aleph Zeta (XVII): the Star" Ane Buljan, kao "estetski snažna oda nasumičnosti koja nas podsjeća da nam je nelogičnost toliko esencijalna da joj se ne moramo uvijek odupirati."

Josip Lukić dobitnik je dviju nagrada, za najbolju režiju i scenarij, za kratkometražni igrani film "Južno voće". Po riječima žirija, Lukić režira hrabro, intuitivno i odmjereno, za izrazito skladno i zorno dočaravanje svijeta glavnog lika, razočaravajućeg svijeta gusto nabijenog frustracijom, kroz koji indirektno produbljuje dijalog po pitanju otpuštanja i redefinicije maskuliniteta.

Scenarij je nagrađen jer "sirovi, realistični i do kosti ogoljeni dijalozi nose radnju te dalmatinske minijature koja u svakoj rečenici krije duboke slojeve neizrečene težine, a naizgled obične životne situacije u sretnom specifičnom braku s fjakom, poslužile su mu kao baza.

Dvostruki pobjednik je i "Druker", kratkometražni igrani film Rine Barbira - Marko Ferković nagrađen je za montažu, "koja neprestano titra u skladu s glavnim likom vješto gradirajući izrazito tjeskoban svijet", te Tomislav Sutlar za kameru, uz obrazloženje da je snimatelj "promišljenom fotografijom; pokretima kamere, kadriranjem te osvjetljenjem vješto pratio redateljski koncept te dodatno doprinio atmosferi i kvaliteti filma."

Najbolje glumačko ostvarenje među filmovima ovogodišnjih Dana ostvarila je Maja Posavec, u filmu "Krhko", za slojevitu i diskretnu glumačku kreaciju i prikaz snažnih unutarnjih stanja lika."

Najbolju glazbu skladao je Luka Šipetić ,za kratkometražni animirani film "Odrasti u malo drvo" Noemi Ribić, a žiri je ocijenio kako je to "nov i hrabar zvuk distopije, zvuk gotovo opipljivog karaktera koji je dovoljno snažan da velikim dijelom samostalno iznosi film pritom se odupirući svakoj doslovnosti."

Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je kratkometražnom eksperimentalno-dokumentarnom filmu "Prazni sati" redatelja Mate Ugrina koji je producirao Berlin University of Arts, a hrvatski koproducent je Dinaridi film.

Žiri kaže kako taj režijski zreo, u slici i zvuku konzekventno proveden dokumentarac dočarava dokolicu migrantskih radnika u naoko beskrajnom iščekivanju.

Zlatna uljanica, nagrada Glasa Koncila za promicanje etičkih vrijednosti dodijelit će se izvan svečanosti zatvaranja festivala, tijekom listopada i uz obljetnicu tog časopisa.

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma, smotra hrvatskih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavali su se od 16. rujna u kinu Tuškanac. Za nagrade se natjecalo ukupno 78 filmova.

Tagovi: Ivan Ramljak, O jednoj mladosti, Judita Gamulin, Goran Mećava, Oliver Sertić, Dani hrvatskog filma,
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE