GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deseti Festival svjetske književnosti od 4. do 9. rujna

Deseti Festival svjetske književnosti od 4. do 9. rujna
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz dvadeseti rođendan, nakladnička kuća Fraktura ove godine obilježava i deset godina Festivala svjetske književnosti, koji će se održati od 4. do 9. rujna u Zagrebu.

Festivalski program smjestit će se u prostorima Doma HDLU, Knjižare Fraktura i Botaničkog vrta, uz besplatan ulaz jer, kažu organizatori, cijene vjernost publike koja im se vraća iz godine u godinu.

"Klesan u najljepšim prostorima grada Zagreba, kroz razgovore s najvećim književnim zvijezdama današnjice, ali i sjajne izložbe, predstave i koncerte, Festival je u posljednjih deset godina postao dragulj domaće kulturne scene", ističu.

Na samom kraju ljeta Festival će ugostiti najveća imena protekle književne godine, mlade zvijezde u usponu i suvremene klasike.

Autori i autorice dolaze iz četrnaest zemalja i dobitnici su niza nagrada, među kojima i "Prix Goncourt", "The Man Booker Prize" te "Costa Book of the Year Award".

Posjetitelji će se imati priliku družiti s Bernardine Evaristo, autoricom jedne od najutjecajnijih knjiga desetljeća "Djevojka, žena, drugo"; upoznati Monique Roffey, čija je moderna bajka "Sirena s Crnog školja" zaludila Veliku Britaniju te razgovarati i o potresnom romanu/poemi "Djeca" ovogodišnje dobitnice NIN-ove nagrade Milene Marković.

Kako se napominje u najavi, s Drorom Mišanijem pretrest će čudesan svijet krimića, a s Karl-Markusom Gaußom proputovati njegove sobe. Zakazan je i susret s Katharinom Volckmer čiji se roman "Zakazano" smatra najoriginalnijim pismom upućenom društvu 21. stoljeća.

Najavljena su i gostovanja Alide Bremer, Marie-Janine Calic, Erice Johnson Debeljak, Mathiasa Énarda, Ernesta van der Kwasta, Sergeja Lebedeva, Georgea Marija Angela Quintera i Marka Thompsona.

Dug je i popis 'domaćih snaga', od Sandre Antolić, Sanje Baković, Slavenke Drakulić, Nade Gašić, Nataše Govedić, Monike Herceg, Olje Savičević Ivančević, Ivane Šojat, Ive Goldsteina, Saše Ilića, Ivice Ivaniševića do Dražena Katunarića, Đorđa Matića, Semezdina Mehmedinovića, Josipa Mlakića, Andreja Nikolaidisa, Jurice Pavičića, Ivice Prtenjače, Borisa Rašete i Davora Špišića.

Partneri Festivala su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, HDLU, GigAnt, Eurotech, Fondacija Jan Michalski, Zaklada Traduki, Francuski institut u Hrvatskoj, Goethe-institut, Austrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Izraela, Veleposlanstvo Slovenije.

Medijski partneri su 24sata, Express, Večernji list, HRT, HINA, Yammat FM, tportal, Moderna vremena, Booksa i Journal.

Tagovi: Festival svjetske književnosti, Alida Bremer, Marie-Janina Calic, Erica Johnson Debeljak, Mathias Énard, Milena Marković, Bernardine Evaristo
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE