GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Darwinove bilježnice vraćene knjižnici u Cambridgeu 20 godina nakon nestanka

Darwinove bilježnice vraćene knjižnici u Cambridgeu 20 godina nakon nestanka
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 09:18
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Dvije džepne bilježnice u vlasništvu britanskog prirodoslovca Charlesa Darwina, od kojih je u jednoj bila skica njegova slavnog 'drva života', vraćene su u knjižnicu Sveučilišta Cambridge, više od 20 godina nakon što je prijavljen njihov nestanak.

Godine 1837. Darwin je u jednoj od svojih bilježnica skicirao prvo 'drvo života' u kojemu je pokušao prikazati kako su životinje, biljke i bakterije međusobno povezane. Takav prikaz evolucije koristi se od početka 19. stoljeća do danas.

Bilježnice su pronađene 9. ožujka u dobrom stanju u poklon vrećici ostavljenoj na podu knjižnice.

Uz njih se u vrećici nalazila i pisana poruka: "Knjižničarki sretan Uskrs, X", objavila je u utorak knjižnica.

"Možda su bilježnice malene, džepne, veličine razglednice, no njihov utjecaj na povijest znanosti i njihova važnost za našu svjetsku zbirku ni u kojem slučaju nije precijenjena", rekla je Jessica Gardner, knjižničarka Sveučilišne knjižnice Cambridge.

Darwin je svoje ideje o evolucijskom stablu skicirao 1837. dok je plovio kao prirodoslovac na brodu HMS Beagle, više od dva desetljeća prije nego što je objavio potpuniju sliku 'stabla života' u svojoj knjizi "O porijeklu vrsta", objavila je knjižnica.

Bilježnice su poznate i kao Transmutacijske bilježnice jer je Darwin u njima prvi put teoretizirao o transmutaciji vrsta.

Dok je istraživao južnoameričku obalu, prikupio je uzorke i napunio 15 terenskih džepnih bilježnica zapažanjima o temama poput zoologije, botanike, arheologije i lingvistike te podacima poput geografske širine i dužine, očitanja barometra, sondiranja temperature i dubine, skicama karata, kao i osobnim podacima poput dnevničkih zapisa, popisa za kupnju i financijskih podataka.

Bilježnice su uklonjene iz velike prostorije knjižnice u Cambridgeu da bi se fotografirale krajem 2000. godine, a njihov je nestanak prijavljen u siječnju 2001. No tek je 2020. knjižnica zaključila da su vjerojatno ukradene, a ne izgubljene.

Policijska istraga o nestanku vrijednih Darwinovih zapisa je tijeku.

Tagovi: Darwinove bilježnice, Cambridge, Charles Darwin
PROČITAJ I OVO
Novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Tamara Obrovac Quarteta
DISKOGRAFIJA
Novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Tamara Obrovac Quarteta
ZAGREB - Dvadeset i pet godina nakon debitantskog albuma Ulika kojim je Tamara Obrovac inaugurirala svoj unikatni glazbeni stil, a deset nakon albuma Ulika Revival, pred nama je Nuvola – novi autorski album Tamare Obrovac, treći koji je ova iznimna glazbenica i autorica ostvarila sa svojim Tamara Obrovac Quartetom.
Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
NAJAVE
Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
ZAGREB - U četvrtak 23. ožujka u 17.30 u Francuskom institutu na rasporedu je predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje.
Bruce Willis proslavio rođendan, supruga objavila dirljivu poruku
ROĐENDAN
Bruce Willis proslavio rođendan, supruga objavila dirljivu poruku
LOS ANGELES - Kako je Bruce Willis u nedjelju napunio 68 godina, njegova supruga Emma Heming obilježila je taj dan iskrenom porukom o brizi za nekoga tko živi s frontotemporalnom demencijom.
Djed
PRAZNINA (3)
Djed
Djed je već u ranoj mladosti imao svoj svijet. I nije taj svijet bio besprijekoran, ništa bolji od tvog ili mog, ali bio je njegov. Neću zaboraviti koliko je Djed strahovao od jedinica u školi.
Preminula književnica Dubravka Ugrešić
IN MEMORIAM
Preminula književnica Dubravka Ugrešić

ZAGREB - Preminula je Dubravka Ugrešić, jedna od najistaknutijih europskih esejistica i spisateljica.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE