GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đakovo obilježava 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova

Đakovo obilježava 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2020 / 14:35
Autor: SEEbiz / H
ĐAKOVO - U povodu 150. obljetnice rođenja istaknutoga hrvatskog slikara Ivana Tišova u Đakovu su otvorene dvije izložbe, a 16. listopada održat će se znanstveni skup o njegovom životu i stvaralaštvu.

Obilježavanja 150. obljetnice rođenja slikara, koji je svojim djelovanjem obilježio kraj 19. i prve dekade 20. stoljeća, organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički radu Đakovu, Grad Đakovo, Općina Viškovci u kojoj je umjetnik rođen te đakovački Katolički bogoslovni fakultet.

Tim je povodom u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorena izložba radova Ivana Tišova, a obuhvaćaju njegovu sakralnu preokupaciju, dok su umjetnikovi radovi svjetovne tematike izloženi u Muzeju Đakovštine, a gdje je izložba „Ivan Tišov – 1870.-2020. otvorena u petak. U toj muzejskoj kući izloženo je 20-ak portreta, aktova i Tišovih pejsaža, dok su u Spomen-muzeju, uz izložene radove, i radovi koji se mogu pogledati power-point prezentacijom.

Tišov je autor koji je svoje stvaralačko nadahnuće pronalazio u Đakovu. Na žalost, nemamo cjelovit uvid u njegov opus jer su ta djela u Zagrebu; ne cijenimo dovoljno svoje ljude. Dobro je što se održava ova obljetnica i podsjeća na život i rad Ivana Tišova, rekao je upravitelj HAZU-ovog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, prof. dr. Pero Aračić.

Ravnatelj Muzeja Đakovštine mr. Borislav Bijelić govorio je o inicijativi da se kroz obilježavanje 150 godina Tišove smrti da zaslužan spomen ovom slikaru koji je stasavao pod umjetničkim utjecajem Vlahe Bukovca. Bijelić je podsjetio na početak ove godine kada su održana predavanja u Viškovcima o Tišovu, kada su predstavljeni njegovi rani radovi, a ispred župne crkve sv. Mateja tada je otkrivena bista tom slikaru.

Izložbu u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorio je zamjenik đakovačkog gradonačelnika Robert Francem.
Obilježavanje Tišove obljetnice nastavlja se u Đakovu u petak, 16. listopada, kada će u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici biti održan znanstveni skup o njegovom životu i stvaralaštvu.

Ivam Tišov (Viškovci kraj Đakova, 8. II. 1870 – Zagreb, 20. IX. 1928). školovao se na Obrtnoj školi u Zagrebu, zatim u Beču, Muenchenu i Parizu. Od 1905. bio je profesor na Obrtnoj školi u Zagrebu. U duhu akademizma radio je žanr-scene, mitološke i alegorijske kompozicije (Satir i nimfe, 1917), portrete (M. Dežman, 1900) i krajolike. Dekorativne kompozicije izveo u Zlatnoj dvorani Odjela za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, HNK-u i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u mnogim crkvama u Hrvatskoj. Bavio se i ilustracijom (V. Vidrić, Pjesme, 1907).

Tagovi: Muzej Đakovštine, Borislav Bijelić, Đakovo, Ivan Tišov, Vlaho Bukovac
PROČITAJ I OVO
Mreža festivala Jadranske regije na 19. ZFF-u
FESTIVALI
Mreža festivala Jadranske regije na 19. ZFF-u
ZAGREB - Nakon Proljetnog izdanja Festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, posebnog regionalnog festivalskog okupljanja pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala, uspješna suradnja nastavlja se i ove jeseni na 19. izdanju Zagreb Film Festivala uz poseban program s izborom najboljeg od trenutačnog europskog filma uz dodatak jednog remasteriziranog jugoslavenskog klasika.
Film o Tomi Zdravkoviću napokon i u hrvatskim kinima
FILMOVI
Film o Tomi Zdravkoviću napokon i u hrvatskim kinima
ZAGREB - Film o legendarnom Tomi Zdravkoviću koji je dosad vidjelo više od 600.000 ljudi, u Hrvatskoj će se ekskluzivno prikazivati u Cineplexxu i odabranim kinima od 21. listopada
Preminuo Ivo Štivičić
IN MEMORIAM
Preminuo Ivo Štivičić

ZAGREB - Noćas je u dobi od 85. godina preminuo hrvatski dramaturg i autor kultne serije 'Kuda idu divlje svinje' Ivo Štivičić.

Ridley Scott mrzi seriju koja se radi njegovom Alienu
JASNA PORUKA
Ridley Scott mrzi seriju koja se radi njegovom Alienu
LONDON - Noah Hawley, redatelj poznat po serijalima Legion i Fargo, iduće godine će započeti snimanje nove TV serije Alien za producentsku kuću FX Networks i streaming platformu Hulu.
Preminuo glumac Marko Živić
IN MEMORIAM
Preminuo glumac Marko Živić
BEOGRAD - Glumac Marko Živić preminuo je danas zbog posledica zaraze koronavirusom u 50. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE