GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjelovita retrospektiva Joachima Triera u kinu Tuškanac

Cjelovita retrospektiva Joachima Triera u kinu Tuškanac
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 10:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Filmom "Oslo" Joachima Triera u subotu, 19. ožujka, u kinu Tuškanac počinje cjelovita retrospektiva tog međunarodnog najistaknutijeg norveškog redatelja i scenarista.

Do 21. ožujka prikazat će se svih njegovih pet dugometražnih igranih filmova, nastalih u rasponu od 2006. do 2021. godine.

Uz središnji dio njegove filmografije, "Oslo trilogiju", s nagrađivanim dramama "Repriza", "Oslo, 31. kolovoza" i "Najgora osoba na svijetu" tu su i drame "Glasnije od bombi" i horor-drama "Thelma".

Sve scenarije za svoje filmove napisao je zajedno sa stalnim suradnikom, scenaristom Eskilom Vogtom, a na Trierovom prvom filmu zajedno su radili punih pet godina.

Za svoj redateljski prvijenac, egzistencijalnu dramu "Repriza" (2006.), bio je nagrađen kao najbolji redatelj i ovjenčan nagradom Don Quiote na filmskom festivalu u Karlovym Varyma, a u Torontu nagrađen kao redateljsko otkriće godine.

"Atmosferično, energično i prilično sugestivno režirano djelo tematizira umjetničku kreativnost i živote umjetnika te efektno bilježi dinamično razdoblje u životima mladih senzibilnih pojedinaca", napominje se u najavi.

Drugi dio trilogije, psihološka egzistencijalna drama "Oslo, 31. kolovoza" (2011), adaptirana prema romanu Pierrea Drieua La Rochellea, opisuje se kao impresivna studija egzistencijalne izoliranosti i samoće, u čemu je hvaljenu ulogu ostvario Anders Danielsen Lie.

Nakon uspjeha s prva dva filma, Joachim Trier idući je film, "Glasnije od bombi", (2015) snimio s međunarodnom glumačkom postavom (Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg).

Ta nagrađivana drama njegovo je najambicioznije ostvarenje u dotadašnjoj karijeri, u priči u kojoj se likovi postupno razvijaju i uslojavaju iz pet različitih perspektiva.

Uslijedila je fantastična horor-drama "Thelma" (2017), u čijem je središtu lik mlade protagonistice koju sjajno, s iznimnim osjećajima za detalje i nijanse, tumači Eili Harboe. "Film se do neke mjere naslanja na izvrsni horor Neka uđe onaj pravi Tomasa Alfredsona, a u određenim dijelovima podsjeća i na ranija djela Briana De Palme i Davida Cronenberga", dodaje se.

Autorov zadnji film "Najgora osoba na svijetu" (2021), završni dio "Oslo trilogije", premijeru je imao u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je Renate Reinsve nagrađena kao najbolja glumica.

Kritika je film jednoglasno podržala kao djelo visoke vrijednosti, dok mu je svojevrsna kruna priznanja bio izbor za film godine u časopisu Vanity Fair.

Tagovi: Joachim Trier, kino Tuškanac, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Renate Reinsve
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE