GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Chomsky nudi malo optimizma

Chomsky nudi malo optimizma
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 13:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kao "obaveznu literaturu u ovim teškim vremenima" zagrebačka Naklada Ljevak najavljuje svoje novo izdanje, "Optimizam, a ne očaj", s recentnim intervjuima koje je Noam Chomsky dao C. J. Polychroniouu.

U knjizi podnaslovljenoj "O kapitalizmu, imperiju i društvenim promjenama" jedan od svjetski najpoznatijih javnih intelektualaca današnjice, 92-godišnji američki lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač, komentira niz aktualnih svjetskih događanja.

Među ostalim, govori o "ratu protiv terorizma“, usponu neoliberalizma, izbjegličkoj krizi, izgledima za postizanje izraelsko-palestinskog mira, usponu pokreta Black Lives Matter, disfunkcionalnom američkom izbornom sustavu, opasnosti od klimatskih promjena te o nadama, izgledima i izazovima izgradnje pokreta za radikalnu promjenu.

Podijeljena u tri dijela knjiga počinje preciznom analizom neoliberalizma i imperijalizma, stanja u Europskoj uniji, uloge religije u politici i klasne polarizacije.

U drugom dijelu fokusira se na Trumpov predsjednički mandat, povijest američke vanjske politike te ostale važne teme, poput zdravstvene skrbi, obrazovne politike i globalnog zatopljenja.

Treći dio knjige govori o alternativi postojećem sustavu, postavljajući pitanje jesu li Sjedinjene Države spremne za socijalizam.

Izdavač podsjeća kako je Noam Chomsky više od pola stoljeća "moralna savjest Amerike” (iako je većini Amerikanaca i dalje nepoznat). Najpoznatiji je 'javni intelektualac' na svijetu, koji neprestano progovara protiv američke agresije i zagovara prava slabih i ugnjetenih širom svijeta, još od rata u Vijetnamu.

Kako se ističe, njegove se analize uvijek temelje na neospornim činjenicama, a usmjeravaju ih i duboki moralni stavovi o slobodi, demokraciji, ljudskim pravima, doličnosti i pristojnosti.

"Glas Noama Chomskog i dalje je gotovo jedinstveni bljesak nade i optimizma u ovim mračnim vremenima – u razdoblju neviđene ekonomske nejednakosti, jačanja autoritarnosti i društvenog darvinizma, uz ljevicu koja je okrenula leđa klasnoj borbi", dodaje se u najavi knjige.

Recenzenti ističu kako to djelo potvrđuje, među ostalim, "zadivljujuću širinu znanja, veliku dubinu uvida, jasnoću u objašnjavanju stavova" Chomskog, kao i da je ono "svjetionik, ili, bolje, GPS, u ovom turbulentnom i sve mračnijem svijetu", te da iznova pokazuje da je Noam Chomsky "najhumaniji i najupućeniji intelektualac današnjice kad je riječ o dosljednom i predanom zalaganju za pravednije društvo.“

Noam Chomsky počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology.

Objavio je niz knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici, među političkim bestselerima su mu "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo".

C. J. Polychroniou politički je ekonomist, predavao je na sveučilištima i istraživačkim centrima u Europi i SAD-u. U fokusu su mu europska ekonomska integracija, globalzacija, politička ekonomija Sjedinjenih Država i dekonstrukcija neoliberalnog političko-ekonomskog projekta. Chomsky mu je dao intervju za portal Truthout.

Tagovi: Noam Chomsky, Naklada Ljevak
PROČITAJ I OVO
Rimski sampietrini: Lijepi, ali i nepraktični
KALDRMA
Rimski sampietrini: Lijepi, ali i nepraktični
RIM - Stranci tu strast teško mogu razumjeti. I dok ih poneki biciklisti, roditelji s dječjim kolicima i dame s potpeticama ponekad proklinju, većina Rimljana strastveno pripovijeda o ljepoti ulica popločenih sampietrinima - tamnim, oblim kamenim kockama.
Ivica Vidović, neobjašnjivo dobar glumac
VELIKAN GLUME
Ivica Vidović, neobjašnjivo dobar glumac
ZAGREB -  Ivica Vidović likvidiran je zato što je oženio Srpkinju, još i Beograđanku. To se u nas više ne prašta. Talent bi mu još i oprostili – naravno, trudeći se da ga učine manjim nego što jest – ali takvu mu ženu, divnu ženu i glumicu, ne mogu ni mrtvom oprostiti.
New York Times preporučio roman Semezdina Mehmedinovića
KNJIŽEVNOST
New York Times preporučio roman Semezdina Mehmedinovića
NEW YORK - Čuveni New York Times je kao jednu od 10 preporuka za ovosedmično čitanje naveo roman "Moje srce", cijenjenog bh. književnika Semezdina Mehmedinovića.
Taylor Swift oborila rekord Beatlesa
REKORDI
Taylor Swift oborila rekord Beatlesa
NEW YORK - Američka glazbenica Taylor Swift oborila je dugogodišnji rekord The Beatlesa, jer je s tri uzastopna albuma najbrže dospjela na vrh britanske ljestvice.
Arena uvrštena među deset najljepših svjetskih kina na otvorenom
PRIZNANJA
Arena uvrštena među deset najljepših svjetskih kina na otvorenom
PULA - Ispred pulske Arene, koja je na respektabilnom sedmom mjestu, su bečki Rathausplatz na šestom, Cinéma de la Plage u Cannesu na petom te Cinespia u Los Angelesu na četvrtom mjestu, dok je treće mjesto pripalo Cine Thisiou u Ateni, drugo mjesto Westpac OpenAiru u Sydneyu, a prvo mjesto Hollywood Bowlu u Los Angelesu
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE