GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Chomsky nudi malo optimizma

Chomsky nudi malo optimizma
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 13:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kao "obaveznu literaturu u ovim teškim vremenima" zagrebačka Naklada Ljevak najavljuje svoje novo izdanje, "Optimizam, a ne očaj", s recentnim intervjuima koje je Noam Chomsky dao C. J. Polychroniouu.

U knjizi podnaslovljenoj "O kapitalizmu, imperiju i društvenim promjenama" jedan od svjetski najpoznatijih javnih intelektualaca današnjice, 92-godišnji američki lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač, komentira niz aktualnih svjetskih događanja.

Među ostalim, govori o "ratu protiv terorizma“, usponu neoliberalizma, izbjegličkoj krizi, izgledima za postizanje izraelsko-palestinskog mira, usponu pokreta Black Lives Matter, disfunkcionalnom američkom izbornom sustavu, opasnosti od klimatskih promjena te o nadama, izgledima i izazovima izgradnje pokreta za radikalnu promjenu.

Podijeljena u tri dijela knjiga počinje preciznom analizom neoliberalizma i imperijalizma, stanja u Europskoj uniji, uloge religije u politici i klasne polarizacije.

U drugom dijelu fokusira se na Trumpov predsjednički mandat, povijest američke vanjske politike te ostale važne teme, poput zdravstvene skrbi, obrazovne politike i globalnog zatopljenja.

Treći dio knjige govori o alternativi postojećem sustavu, postavljajući pitanje jesu li Sjedinjene Države spremne za socijalizam.

Izdavač podsjeća kako je Noam Chomsky više od pola stoljeća "moralna savjest Amerike” (iako je većini Amerikanaca i dalje nepoznat). Najpoznatiji je 'javni intelektualac' na svijetu, koji neprestano progovara protiv američke agresije i zagovara prava slabih i ugnjetenih širom svijeta, još od rata u Vijetnamu.

Kako se ističe, njegove se analize uvijek temelje na neospornim činjenicama, a usmjeravaju ih i duboki moralni stavovi o slobodi, demokraciji, ljudskim pravima, doličnosti i pristojnosti.

"Glas Noama Chomskog i dalje je gotovo jedinstveni bljesak nade i optimizma u ovim mračnim vremenima – u razdoblju neviđene ekonomske nejednakosti, jačanja autoritarnosti i društvenog darvinizma, uz ljevicu koja je okrenula leđa klasnoj borbi", dodaje se u najavi knjige.

Recenzenti ističu kako to djelo potvrđuje, među ostalim, "zadivljujuću širinu znanja, veliku dubinu uvida, jasnoću u objašnjavanju stavova" Chomskog, kao i da je ono "svjetionik, ili, bolje, GPS, u ovom turbulentnom i sve mračnijem svijetu", te da iznova pokazuje da je Noam Chomsky "najhumaniji i najupućeniji intelektualac današnjice kad je riječ o dosljednom i predanom zalaganju za pravednije društvo.“

Noam Chomsky počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology.

Objavio je niz knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici, među političkim bestselerima su mu "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo".

C. J. Polychroniou politički je ekonomist, predavao je na sveučilištima i istraživačkim centrima u Europi i SAD-u. U fokusu su mu europska ekonomska integracija, globalzacija, politička ekonomija Sjedinjenih Država i dekonstrukcija neoliberalnog političko-ekonomskog projekta. Chomsky mu je dao intervju za portal Truthout.

Tagovi: Noam Chomsky, Naklada Ljevak
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE