GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri saksofona Papandopulo kvarteta u nedjelju u Kneževu dvoru

Četiri saksofona Papandopulo kvarteta u nedjelju u Kneževu dvoru
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 08:24
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava Papandopulo kvartet nastupit će u nedjelju, 16. kolovoza, u atriju Kneževa dvora u sklopu glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara.

Za dubrovačku će publiku izvesti program sastavljen od "željeznog" repertoara kvarteta saksofona, ali i djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, Petra Obradovića i Gordana Tudora.

Papandopulo kvartet, specijaliziran za izvođenje suvremene hrvatske glazbe, čine četiri saksofonista, Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon), redom diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda Dragana Sremeca.

Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su, uz ostale glazbeničke aktivnosti, u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa, a 2013. godine uzimaju ime Papandopulo kvartet.

Njihovi su nastupi redovito praćeni odobravanjem publike i pohvalama kritike, a održali su preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te su redoviti gosti na pozornicama i festivalima diljem Europe i regije.

Godine 2013. objavili su album "Papandopulo" u izdanju Croatia Recordsa, koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu te se nekoliko godina nalazio na ljestvicama najprodavanijih albuma klasične glazbe u Hrvatskoj. Prošle godine u lipnju dodijeljena im je Diploma Milka Trnina, a nedugo nakon toga osvojili su i Grand Prix na međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition u konkurenciji od 40 komornih sastava, te dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award, a kao pobjednici imali su čast nastupiti u dvorani Berlinske filharmonije.

Na koncertu u Kneževu dvoru izvest će djela francuskih skladatelja, "Quatuor" Pierre-Maxa Duboisa te "Tintamarre" Régisa Campoa. Izvest će i "Tri scene" svog člana i skladatelja Gordana Tudora, kao i za klavir izvorno napisane "Tri studije" jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, u aranžmanu Ivana Batoša za četiri saksofona.

Moći će se čuti i "Petrichor" dubrovačkog trubača i skladatelja Petra Obradovića, a koncert će zaključiti izvedba "Rossini per quatro" Giachina Rossinija u aranžmanu Gaetana Di Bacca. Radi se o temama iz opera Seviljski brijač, Kradljiva svraka, Talijanka u Alžiru i Semiramida te iz pjesme-tarantelle La danza, koje će rasplesano zaokružiti program.

Tagovi: Papandopulo kvartet, atrij Kneževa dvora, Dubrovačke ljetne igre, Boris Papandopulo u nedjelju u Kneževu dvoru
PROČITAJ I OVO
Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
NAJAVE
Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
ZAGREB - U četvrtak 30. ožujka 2023., u 17 sati, u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), na rasporedu je predavanje „Nesvakidašnji Pariz“.
Sveti pauk i Cronenbergov opus u Kinoteci
FILM
Sveti pauk i Cronenbergov opus u Kinoteci
ZAGREB – David Cronenberg često je istraživao mehanizme kojima društvo kontrolira seksualne i ostale porive, a svoje zaplete gradio je na odvrtanju represivnih vijaka.
Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a
PRIZNANJA
Goranu Trbuljaku nagrada za životno djelo HDLU-a
ZAGREB - Dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za postignuća u prošloj godini u galeriji Bačva.
Otvoren 19. ZagrebDox
FESTIVALI
Otvoren 19. ZagrebDox
ZAGREB - Filmom "Fantastičan stroj" o zaluđenosti ljudi samima sobom u vremenu kada ono što nije zabilježeno kamerom kao da se nije niti dogodilo, u nedjelju je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.
Prco
PRAZNINA (4)
Prco
Prco je bio doista jedinstven pas. Premda odgojen od plahe kujice Kujse, kako smo zvali pitomu i nježnu njemačku ovčaricu koja je po njegovu dolasku već zašla u godine, teško je zauzdavao svoju naglu ćud.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE