GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boris Bućan u povodu 140. obljetnice MUO

Boris Bućan u povodu 140. obljetnice MUO
PLAKAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 14:33
Autor: svoj plakat iz 1980.
ZAGREB - Jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika Boris Bućan "redizajnirao" je u četvrtak plakat koji je prije četrdeset godina izradio u povodu 100. obljetnice zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt, povezavši ga svojom intervencijom sa 140. godišnjicom Muzeja, koja se obilježava 17. veljače.

Verzija plakata "Kada ste u posljednjih 100 godina bili u Muzeju za umjetnost i obrt", koji je Bućan izradio 1980. u povodu 100. godišnjice Muzeja, u suvremenoj će intervenciji tijekom cijele obljetničke godine stajati u novouređenom atriju Muzeja kao svojevrstan amblem.

"Danas smo upriličili jedan manji performans, zapravo intervenciju, na Bućanovu plakatu iz 1980. godine, kada je Muzej obilježavao 100. godišnjicu, kada su gospodin Bućan i tadašnja kustosica Flora Turner, zapravo kreirali ovaj plakat", rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

"Danas će ga gospodin Bućan samo ažurirati, dovesti na 140. godišnjicu, da bismo time počeli obilježavanje našeg velikog rođendana 17. veljače", dodao je istaknuvši da će plakat sljedećih godinu-dvije stajati u muzejskom atriju u počast samom autoru, ali i kao znak obljetnice.

Plakat je nastao prije 40 godina, podsjetio je Bućan, dodavši da predstavlja željezna vrata koja se nalaze na Gornjem gradu, odnosno vrata HAZU-ove zgrade, koja su na plakatu slobodno interpretirana, a ne fotografski ponovljena.

Boris Bućan, prvi hrvatski umjetnik u stalnom postavu slavnoga njujorškog muzeja MoMA-e, odigrao je ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i iznimno je važan za povijest i sadašnjost Muzeja za umjetnost i obrt.

Jedan je od najzastupljenijih autora u novom stalnom postavu dizajna MUO koji će se otvoriti 17. veljače u povodu rođendana Muzeja. U njemu će se nalaziti tri Bućanova plakata koja predstavljaju njegovu ulogu u oblikovanju vizualnog identiteta hrvatske kulturne scene.

U novom muzejskom postavu moći će se vidjeti i njegov najpoznatiji plakat "Žar ptica / Petruška", plakat velikog formata napravljen za HNK Split 1983. godine, koji je među ostalim dobio i vlastitu poštansku marku Hrvatske pošte 2003. godine.

Taj je plakat doživio i niz međunarodnih priznanja, pa se nalazi i na naslovnici kataloga izložbe "The Power of Poster" (1998.) londonskog Victoria & Albert Museum posvećene najuspješnijim svjetskim plakatima od 1870. do 1998.

Tagovi: Boris Bućan, Muzej za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE