GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Berlinale doživljava ljetnu renesansu

Berlinale doživljava ljetnu renesansu
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 17:13
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

BERLIN - Ovogodišnji Berlinale je zbog pandemije podijeljen u dva dijela. Drugi, ljetni dio, je dugo bio pod upitnikom. Sada su zbog pada incidencije kina u Berlinu otvorena i ljetni Berlinale može početi.

Nakon više od sedam mjeseci apstinencije filmofili u njemačkom glavnom gradu sada dolaze na svoje. Zbog pada broja novozaraženih, kina u Berlinu otvaraju svoja vrata, a paralelno s otvaranjem kina započela je prodaja karata za ovogodišnji Berlinale.

Najveći dio karata za filmove u natjecateljskom programu je već prvog dana prodaje rasprodan, a direktorica Berlinala Mariette Rissenbeek se preko medija ispričavala zbog pada servera kino-dvorana koji nisu navikli na takvu navalu. Glad za velikim ekranom je velika, a kada se sedmomjesečna apstinencija prekida odabirom filmova s jednog od najpoznatijih filmskih festivala onda je navala bila i očekivana. „Želja za kinom je ogromna", rekla je Rissenbeek.

Berlinale slovi kao jedan od tzv. „A" festivala koji, za razliku od ostalih filmskih festivala ove kategorije poput onog u Cannesu ili Veneciji, svoja vrata otvara i širokoj publici. Tijekom redovitog održavanja festivala, koji se obično održava u veljači, Berlinale bilježi preko 300.000 prodanih karata. Ove godine zbog pandemije festival je podijeljen u dva dijela: prvi za profesionalnu publiku koji je održan u ožujku i drugi, koji je rezerviran za široku publiku, koji će biti održan od 9. do 18. lipnja i to u otvorenim kinima u Berlinu. Zbog ograničenog broja mjesta ove godine na raspolaganju stoji svega oko 60.000 karata pa stoga ne čudi navala.

Festival u srijedu otvara britanski film „Mauretanija" s Jodie Foster u glavnoj ulozi. Tijekom festivala će biti održane i svečanosti dodjele nagrada. Pobjednici su proglašeni u prvom dijelu festivala, a organizatori su svečane dodjele ostavili za dio programa pred publikom. U Berlin će po nagradu doći i rumunjski redatelj Radu Jude koji je za svoj film, „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" (u čijoj realizaciji je sudjelovala i hrvatska producentska kuća Kinorama) dobio nagradu za najbolji film festivala.

Organizatori festivala su dugo vremena čekali na razvoj epidemiološke situacije prije nego što su donijeli ovogodišnji festivalski koncept. I dok je prvi dio festivala održan online, drugi dio festivala je zbog trećeg pandemijskog vala, dugo bio pod upitnikom. Sada se festival održava na otvorenom, a na prodaju stoji samo manji dio mjesta u gledalištu.

U Berlinu se od ovog vikenda otvaraju i unutarnje prostorije ugostiteljskih objekata kao i kazališta i redovita kina koja su zatvorena od početka studenog prošle godine.

Tagovi: Berlinale, Berlin, Mariette Rissenbeek, Radu Jude, Kinorama, Jodie Foster, Filmski festival u Berlinu
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE