GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BEK: Objavljene tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika

BEK: Objavljene tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika
E-KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 18:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je nakon ženskog pjesničkog bloka u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige i muški, s tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika.

To su "Trobojno bijelo“ Stipe Odaka, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2013. godine, "Postelja od orahove sjene“ Marinka Plazibata, za koju je autor dobio nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis autora do 35 godina na Pjesničkim susretima u Drenovcima, te "Plast igala“ Dinka Telećana, čija je poezija prevedena na desetak jezika.

Kako se ističe u najavi, zbirka pjesama "Trobojno bijelo“ već nas od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti.

"Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije", dodaje se.

Iz zbirke "Postelja od orahove sjene“ izdvaja se autorova "sklonost fragmentu, ujedinjena sa sviješću o pripadnosti vlastitoga pisanja nepreglednom svijetu tekstova i umjetničkih praksi", kao tipičan je element urbane (postmoderne) percepcije.

"Plazibatova omiljena figura je hiperbola, a njegova bi se kreativna strategija dala sažeti u sljedeći postulat: sve uvećati do granica neprepoznavanja, a onda se suočiti s uvećanim kao s ishodištem novoga iskustva, napominje se.

Knjiga pjesama "Plast igala“ opisuje se kao djelo koje čitateljima nudi mjesto razlike u odnosu na ostatak mlađe hrvatske pjesničke scene, i to ponajprije upornim inzistiranjem na opreci tradicionalno – suvremeno.

"Telećan ogoljuje, reducira, pa i opkoračuje, riječi, rečenice kako bi iz njihove (ne)vidljivosti izvukao esenciju. U stihovima traži sklad i iskonsku muzikalnost, ali njegov lirski putnik stalno mijenja perspektive, mjesta, preobražava se, skače kroz vrijeme", dodaje se.

Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Tagovi: besplatne elektroničke knjige, suvremeno pjesništvo, Stipe Odak, Marinko Plazibat, Dinko Telećan
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE