GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beethovenova V. simfonija u drive-in varijanti na parkingu montrealske zračne luke

Beethovenova V. simfonija u drive-in varijanti na parkingu montrealske zračne luke
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 09:58
Autor: SEEbiz / H
MONTREAL - Ljubitelji klasične glazbe prošli su se tjedan svojim automobilima odvezli do parkirališta zračne luke blizu Montreala da bi ondje, između polijetanja zrakoplova slušali Beethovenove, Ravelove i Mozartove skladbe u izvedbi Montrealskoga simfonijskog orkestra.

"I u uobičajenim okolnostima provodim puno vremena na koncertima ili u zračnim lukama. Dakle, sada sam to nekako iskombinirao i mogu reći da je posebno", kazao je dirigent Jacques Lacombe AFP-u u intervjuu u srijedu navečer, neposredno prije 'drive-in' produkcije na parkiralištu montrealske zračne luke.

Članovi Montrealskoga simfonijskog orkestra (MSO) navikli su na koncerte na otvorenom tijekom ljeta, a obično ih održavaju u gradskim parkovima, ispred domova umirovljenika, čak i na gradskom olimpijskom stadionu.

No prvi su put svirali nadomak pisti zračne luke u Montrealu, a publika je sjedila u svojim automobilima. "Ovo je prvi ovakav koncert u mojoj karijeri", rekao je dirigent Lacombe, koji ravna simfonijskim orkestrom Mulhouse iz istočne Francuske, no redovito surađuje s MSO-om.

Članovi MSO-a zbog pandemije koronavirusa nisu javno nastupili još ožujka.

Za svoj željno iščekivani debi u eri covida-19, odabrali su 'drive-in show' - po riječima organizatora prvi takav u Kanadi.

U publici je bilo više od 520 automobila s uključenim farovima, pomno raspoređenih na golemom parkiralištu blizu međunarodne zračne luke 'Trudeau', zapadno od Montreala. Na pozornicu je izašlo pedesetak glazbenika, razmještenih tako da je među njima bio predviđeni razmak.

Koncert je emitiran i u radio programu, pa su ga neki slušali sa zatvorenim prozorima, a zahvaljujući dvama golemim ekranima svi su dobro vidjeli glazbenike na pozornici.

Umjesto pljeska, publika je na kraju koncerta trubila i palila i gasila farove automobila. Cijena ulaznica kretala se u rasponu od 100 do 500 američkih dolara po automobilu.

Dirigent Lacombe je objasnio da je za program odabrao Beethovenu Petu simfoniju jer je smatra metaforičnom u doba covida-19, posebno u Montrealu, kanadskome gradu najteže pogođenom infekcijom.

"Ta simfonija odražava čovjekovu borbu protiv sudbine, započinje nemirno i prijeteće, a završava svojevrsnim oslobađanjem, slavljem i pobjedom", objasnio je.

"Nadam se da je naša poruka večeras bila poruka nade i da ćemo se svi uspjeti vratiti u neku vrstu normalnog načina života", kazao je.

Tagovi: Beethovenova V. simfonija, Ludwig van Beethoven, drive-in, Zračna luka Montreal
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE