GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beethovenova Treća simfonija Eroica u subotu u HNK-u Zagreb

Beethovenova Treća simfonija Eroica u subotu u HNK-u Zagreb
OPERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 10:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izvest će u subotu, 28. studenoga, Treću simfoniju Eroicu Ludwiga van Beethovena, a u jedno od najslavnijih skladateljevih djela publiku će pod ravnanjem Nikše Bareze uvesti izvedbom Varijacija i fuge za klavir u Es-duru.

Treća simfonija Eroica Ludwiga van Beethovena jedno je od najslavnijih skladateljevih djela koje pomiče granice simfonije kao vrste te se često smatra i prvom simfonijom romantizma. Praizvedena je 4. lipnja 1804. godine u bečkoj palači princa Lobkowitza, a izvedbi je prisustovao i Joseph Haydn koji je nakon koncerta rekao: Tu ima puno novoga.

"Za tebe, dragi Beethovene, ne postoji sreća izvana. Sve moraš stvoriti u samome sebi i samo u svome idealnom svijetu nalaziš radost. Te Beethovenove riječi možemo uzeti kao moto Eroice", stoji u najavi.

Koncertom u subotu ravnat će maestro Nikša Bareza.

"Riječ 'Eroica' moramo shvatiti u najširem opsegu značenja te riječi", ističe Bareza. "Posmrtni marš u drugom stavku je usprkos raznim tumačenjima zapravo jedan tragičan neminovni događaj ljudske sudbine pred kojom Beethoven nije htio pokleknuti. Treći i četvrti stavak su zapravo himna životu nakon svih borbi i dramatičnih događaja", naglasio je.

On Eroicu, kako je rekao, želi "vratiti njoj samoj", sviranoj u stilu svoga vremena, s poštovanjem od Beethovena naznačenim tempima na način kako ju je on dirigirao.

"Imao sam u Bečkoj nacionalnoj knjižnici na raspolaganju orkestralni materijal s praizvedbe i neke male naznake upisane Beethovenovom rukom, što me je posebice dirnulo. Dirigirao sam tu izvornu verziju prošle godine na Saksonskom festivalu Mozart, s festivalskim orkestrom sastavljenim od članova vrhunskih njemačkih orkestara. Nakon prvoga pokusa svi smo bili oduševljeni kako je Eroica na nas djelovala, što je poslije podijelila i publika s nama", pojasnio je Bareza.

"Izvedbe s velikim brojem glazbenika uz puno polaganija tempa od zadanih, prebacuju tu simfoniju u neka druga vremena. Mislim da je potrebno da se u Zagrebu čuje u izvornoj verziji", dodao je.

Kako bi na jednome primjeru publici pokazao dug proces stvaranje ove simfonije, u subotnju izvedbu Eroice u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu publiku će uvesti Đuro Tikvica, izvodeći Beethovenove Varijacije i fugu za klavir u Es-duru (Eroica varijacije) koje je skladatelj poslije upotrijebio u zadnjem stavku simfonije.

Uz simfoniju se veže posveta Napoleonu Bonaparteu jer je Beethoven bio fasciniran idejama Francuske revolucije i Napoleonom. No kada se Napoleon okrunio 1804. godine, Beethoven briše tu posvetu. Puno je napisane literature o tome, no sada se svi slažu da je ta riječ u mnogome zamaglila pravi i analitičniji pristup simfoniji. Beethoven nije govorio javno o svojoj odluci, no Treću simfoniju ipak posvećuje svome umjetničkom pokrovitelju, princu Lobkowitzu.

Treća simfonija - Eroica na rasporedu je zagrebačkog HNK-a u subotu, 28. studenoga s početkom u 18 sati.

Tagovi: Beethovenova Treća simfonija, Ludwig van Beethoven, Eroica, Hrvatsko narodno kazalište, Nikša Bareza
PROČITAJ I OVO
Umro sarajevski muzikolog Ivan Čavlović
IN MEMORIAM
Umro sarajevski muzikolog Ivan Čavlović
SARAJEVO - U Sarajevu je u 72. godini preminuo dr. Ivan Čavlović, emeritus Univerziteta u Sarajevu, muzikolog, muzički teoretičar, muzički publicista, aktivan i kao kompozitor, profesor i bivši dekan Muzičke akademije.
Songlines: Damir Imamović najbolji europski umjetnik
PRIZNANJA
Songlines: Damir Imamović najbolji europski umjetnik
SARAJEVO - Damir Imamović dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog magazina Songlines.
Raspisan natječaj za 13. Književni Kranjčić
KNJIŽEVNOST
Raspisan natječaj za 13. Književni Kranjčić
KRIŽEVCI - U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u subotu je raspisan natječaj za 13. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, a tema ovogodišnjega natječaja je oproštenje.
Preminuo Đorđe Marjanović
IN MEMORIAM
Preminuo Đorđe Marjanović
BEOGRAD - Legenda jugoslovenske zabavne muzike, Đorđe Marjanović, preminuo je u 89. godini života.
Zajednica industrije događanja najavljuje ustavnu tužbu protiv odluka Stožera
NAJAVE
Zajednica industrije događanja najavljuje ustavnu tužbu protiv odluka Stožera
ZAGREB - Zajednica industrije događanja priprema Ustavnu tužbu protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE