GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beču nedostaju tradicionalni veliki balovi u veljači, gubitak veći od 150 milijuna eura

Beču nedostaju tradicionalni veliki balovi u veljači, gubitak veći od 150 milijuna eura
BALOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 09:15
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Premda su u Austriji ukinuta neke restriktivne mjere uvedene zbog borbe s koronavirusom, otkazana je sezona velikih balova koji se tradicionalno održavaju u veljači. Tužna je to vijest za Beč, grad kojemu su valceri u krvotoku.

“To je katastrofa”, kaže Karin Lemberger, predsjednica saveza bečkih plesnih škola, 25 ustanova koje pripremaju tinejdžere i mlađe odrasle osobe za prvi bal sezone.

“Ove godine smo zaradili malo ili ništa”, dodaje.

Bečki balovi nisu važan posao samo za plesne škole. Po podacima gradske gospodarske komore prošle je godine oko pola milijuna ljudi sudjelovalo u takvim događajima, među kojima ih je 10 posto došlo iz inozemstva.

Svaki od sudionika potrošio je u prosjeku 290 eura na ulaznice, svečane haljine ili odijela, frizure, pjenušce, što je otprilike 150 milijuna eura prihoda, tvrde u komori.

Mnoge balove organiziraju određene profesije, ali i autsajderi su dobrodošli. Tako su ove sezone, među ostalima, otkazani i balovi slastičara, ljekarnika i proizvođača kave.

Neće biti ni velikog bala Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), tradicionalnog diplomatskog bala u Hofburgu, bivšoj carskoj palači Habsburgovaca.

Otkazan je i najelegantniji i najvažniji – bečki operni bal, na kojemu su frakovi i džepni satovi još uvijek neizbježan dio pravila odijevanja političara, biznismena, umjetnika i svih ostalih koji u njemu sudjeluju.

“Otkazivanje opernog bala velik je financijski gubitak”, kazala je glasnogovornica opere Maria Wiesinger. Opera je kanila organizirati gala koncert da bi nadoknadila gubitke, no i to je palo u vodu.

Znanstvenici su svoj bal pokušali organizirati ‘online’, no to se pokazalo traljavim pokušajem.

“Za ples je ipak potreban fizički kontakt”, kratko je objasnio direktor bečkoga turističkog ureda Norbert Kettner.

Balovi su prije pandemije baš bili u uzlazu popularnosti pa su tako svoje svečane plesove imali i hiphoperi, izbjeglice i LGBT zajednica. Oni su važni i za veliku zajednicu glazbenika koji praznim plesnim podijima gube važan dio svojih prihoda.

Optimizam ih ipak ne napušta.

“Mislim da će se do iduće godine sve to srediti”, kaže udaraljkaš Kevan Tehrani koji po balovima svira četvrt stoljeća.

I direktor turističkog ureda slaže se s njim.

“Vjerujem da će se nakon cijepljenja društveni život relativno brzo vratiti u normalu”, rekao je Kettner, a Lemberger predviđa “senzacionalnu iduću sezonu balova”.

Tagovi: Beč, bečki balovi, Karin Lemberger, koronavirus u Austriji
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE