GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Backo Mini Express pretrpio katastrofu u poplavi

Backo Mini Express pretrpio katastrofu u poplavi
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2020 / 12:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Muzej vlakića Backo Mini Express - peta najveća maketa željeznice Europe, jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja u Zagrebu koji se nalazi u Gundulićevoj ulici br. 4, pretrpio je velika oštećenja u nedavnoj poplavi s noći 24. na 25. srpnja, koju je uvjetovala jaka kiša.

Tom prigodom u prostor Muzeja vlakića Backo Mini Express ušlo je više od 30 tisuća litara vode.

Najviše je pogođena igraonica za djecu, te radionice za stolariju, elektroniku i mehaniku. Uništena je kompletna zaliha drvne građe, veća količina ručnog i radioničkog električnog alata, dio pribora za strojeve za obradu metala, te dio skladišta elemenata za samu maketu, kao što su lokomotive, vagoni, zelenilo, kućice i slično. Stradala je i većina namještaja u tim prostorijama (ormari, radni stolovi, računala...). Također, zbog vlage u zraku očekujemo i određenu štetu na samoj maketi, unatoč ventilaciji i naporima da se prostor što prije isuši. Preliminarna procjena materijalne štete je 150.000 kn, no strahujemo da će u konačnici ona biti i veća – kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe koji strahuje da, štetu od poplave koju Muzej poprilično „izmučen“ korona situacijom kada nije radio i primao posjetitelje, te slabijim turističkim posjetom Zagrebu tijekom ljeta, neće moći sanirati vlastitim sredstvima.

Želja je zaposlenika Muzeja vlakića Backo Mini Express čim prije sanirati štetu i stati „iznova na noge“ te na taj način sadržaje i izloške jednog od najposjećenijih turističkih sadržaja kontinentalne Hrvatske iznova osigurati za razgled svim zainteresiranim malim i velikim ljubiteljima vlakova.

Ukoliko biste nam htjeli pomoći kako bismo što prije mogli ponovno stati na noge i otvoriti maketu za posjetitelje, zahvalni smo na svakoj donaciji kojom nam možete pomoći – apelirao je vlasnik Muzeja Antun Urbić Backo.

Donacije za obnovu Muzeja nakon poplave prikupljaju izravno na račun:

Muzej vlakića Backo Mini Express d.o.o.
Podgorska 11, Zagreb
Poslovna jedinica: Gundulićeva 4, Zagreb

IBAN: HR6023600001102414863

Tagovi: Backo Mini Express, poplave u Zagrebu, potop u centru Zagreba, Antun Urbić Backo
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE