GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Attenborough novim dokumentarcem upozorava čovječanstvo

Attenborough novim dokumentarcem upozorava čovječanstvo
DOKUMENTARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Najpoznatiji televizijski prirodoslovac Sir David Attenborough, kojega u Britaniji smatraju nacionalnim blagom, u svom novom dokumentarcu iznosi dosad najoštrije upozorenje čovječanstvu, a to je da u svrhu vlastita opstanka mora očuvati i druge vrste.

U jednosatnom filmu "Extinction: The Facts" (Istrebljenje: Činjenice), koji je u nedjelju prikazan na BBC-ju, Attenborough se ne suzdržava prikazati razorne posljedice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s koronavirusom.

Dokumentarac je prikazan svega nekoliko dana pošto su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od 50 godina 'pometena' za dvije trećine i to zbog obijesne ljudske prekomjerne konzumacije.

"Suočeni smo s krizom", kaže Attenborough na početku filma, "i to one koja će imati posljedice na nas sve".

Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u rijeku kako bi se spasili od požara ili koale koja šepajući prelazi cestu u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od iste nepogode.

Autor "Plavog planeta" i "Planeta Zemlje" u novom filmu također istražuje izvor covida-19 među populacijom šišmiša u pećinama u kinenskoj pokrajini Yunnanu.

Prikazuje i kinesku 'mokru tržnicu' u Wuhanu, specijaliziranu za prodaju divljnih životinja ljudima za jelo, za koju se vjeruje da je ishodište širenja pandemije svijetom.

Attenborough je otišao i u srednju Afriku kako bi pokazao posljednja dva živuća sjeverna bijela nosoroga, majku i kćer.

"U svome sam se životu susreo s nekima od izuzetnih vrsta životinja", kazao je 94-godišnji prirodoslovac.

"I tek sada shvaćam koliko sam bio sretan jer će neke od tih čudesnih životinja zauvijek nestati".

No kaže da postoji nada. Attenborough je 70-ih godina prošlog stoljeća snimio film o planinskim gorilama na granici Ruande i Konga koje su tada bile na rubu izumrća. Zahvaljujući odlučnoj kampanji njihova spašavanja, broj im je s 250 do danas povećan na više od tisuću, pa se Attenborough mogao susresti s potomcima zaigrane majmunice koju je snimao prije 40 godina.

"Ja to možda neću doživjeti, ali ako donesemo prave odluke u ovom kritičnom trenutku, možemo sačuvati ekosustav našeg planeta, njezinu izvanrednu bioraznolikost i sve njezine stanovnike", zaključuje u filmu.

"Ono što će se dogoditi ovisi o nama".

Tagovi: David Attenborough, Wuhan, očuvanje prirode, životinjska populacija,
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE