GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apel za žurnu pomoć hrvatskoj nezavisnoj kulturi

Apel za žurnu pomoć hrvatskoj nezavisnoj kulturi
ZBOG KORONAVIRUSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 20:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača te Udruga koncertnih promotora - Promo poziva kulturne radnike, ustanove i organizacije da se pridruže apelu za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi, osobito ugroženoj proteklih dana zbog aktualne situacije.

"Osim što je kao i ostatak opće populacije zdravstveno ugrožena korona virusom, (i) hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni izravno je ugrožena egzistencija", ističu u apelu koji je dosad potpisalo više od 1300 kulturnih djelatnika iz raznih sektora, a pridružio im se i INmusic festival.

Potpisnici apeliraju na vladu i jedinice lokalne samouprave, da žurno poduzmu mjere koje bi pomogle tom i inače ugroženom sektoru s tisućama ljudi, u kojemu su osobito pogođene izvedbene umjetnosti jer im je u interesu cijele zajednice s preventivnim mjerama onemogućen rad i privređivanje.

"Samostalni umjetnici, ali i brojni prekarni radnici bez kojih kulturni sektor ne bi mogao funkcionirati, ostali su time preko noći bez ikakvih izvora prihoda", ističu.

Podupiru sve inicijative za digitalnu distribuciju kulturnih sadržaja, no smatraju da u izvedbenim umjetnostima niti jedan drugi distribucijski kanal ne može nadomjestiti izvedbu uživo.

Prema njihovim očekivanjima, kriza će trajati barem do jeseni, čak i ako se općezdravstvena situacija normalizira do konca travnja, a dodatni je problem što se dobar dio sektora još nije oporavio od posljedica štrajka u školama kada je distribucija programa za djecu i mlade bila gotovo nemoguća.

Podržavaju inicijativu da se poduzetnicima, pa tako i onima u kulturi izdaju precizne, jasne upute o zdravstvenoj zaštiti i stupnju karantene kako bismo znali što od svojih poslovnih aktivnosti možemo obavljati, a što ne, te da im se omogući odgoda plaćanja PDV-a i poticaj u obliku suspenzije plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno, kao i uplate za TZ i slična davanja na razdoblje od šest mjeseci.

Također, podržavaju paneuropski zahtjev za osnivanje nacionalnog Fonda za pomoć samostalnim umjetnicima i svim prekarnim radnicima u kulturi, a kako bi se premostilo razdoblje u kojem nema javnih okupljanja, otkazuju se snimanja, festivali i ostale manifestacije.

Predlažu i mjere koje se prije svega odnose na samostalne umjetnike i neovisna kazališta, među ostalim neodložnu isplatu svih sredstava odobrenih u Gradu Zagrebu i jedinicama lokalne samouprave za 2019. koja još uvijek nisu isplaćena i žurnu isplatu prve rate programskih sredstava odobrenih za 2020.

Zalažu se i za žurnu isplatu honorara i obveza javnih ustanova samostalnim umjetnicima, prekarnim radnicima i nezavisnim organizacijama u kulturi, odnosno odobrenih sredstava potpore Hrvatske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica te koliko je moguće ubrzati proceduru povrata poreza za 2019. godinu.

Također, predlažu moratorij na obvezu uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za samostalne umjetnike koji inače taj trošak snose sami na razdoblje od 6 mjeseci, moratorij na revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od 6 mjeseci, moratorij na plaćanje najma prostora za obavljanje umjetničke djelatnosti, a koji su u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave.

Smatraju da bi Ministarstvo kulture i jedinice lokalne samouprave trebale biti fleksibilne u rokovima za izvršenje programa javnih potreba u kulturi, koja će se prilagođavati situaciji na terenu, te priznati dosad nastalih troškova u organizaciji programa, unatoč otkazivanjima ili odgodama, primjerice za otkazane aviokarte.

Glede kriterija i metodologije isplata financijske pomoći iz Fonda solidarnosti predlažu isplatu mjesečne novčane pomoći samostalnim umjetnicima koji to zatraže u visini 80 posto prosječne plaće na razdoblje do 6 mjeseci i isplatu mjesečne novčane pomoći ostalim prekarnim radnicima u sektoru u visini 80 posto prosječne plaće na razdoblje do 6 mjeseci.

Apeliraju na solidarnost cijelog sektora i svijest o potrebi da se ravnomjerno podijeli teret krize, jer "krhku kulturnu scenu treba sačuvati".

Želja im je da se programska sredstva namijenjena javnom sektoru ne prenamjenjuju, te da se, gdje god i kad god je to moguće, rad nastavi, ali i da se očuva vidljivost sektora izvedbenih umjetnosti koji se, kažu, neće oporaviti onog trenutka kad kriza završi nego daleko kasnije jer će ljudi i nakon prestanka izravne opasnosti izbjegavati javna okupljanja, a i cjelokupna javnost će biti ekonomski oštećena ovom krizom, pa će njihove aktivnosti biti tretirane kao ‘luksuz’.

Tagovi: Inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača, Udruga koncertnih promotora - Promo, odgoda plaćanja PDV-a, nezavisna kultura
PROČITAJ I OVO
Tuškanac nakon dva mjeseca ponovno radi
KINO
Tuškanac nakon dva mjeseca ponovno radi
ZAGREB - Izborom naslova iz recentne domaće distribucije zagrebačko kino Tuškanac nakon dvomjesečne stanke od ponedjeljka ponovno kreće s redovnim radom.
Gelo i Gabi donijeli toplinu uz sjećanje na Arsena (VIDEO)
VRHUNSKI
Gelo i Gabi donijeli toplinu uz sjećanje na Arsena (VIDEO)
Gelo i Gabi donijeli toplinu uz sjećanje na Arsena (VIDEO)
ZAGREB - U sklopu serijala "Hrvatska pjeva" Ante Gelo je večeras ugostio divu hrvatske glazbe Gabi Novak.
Pulska Arena otvorena za posjetitelje
OTVORENJE
Pulska Arena otvorena za posjetitelje
PULA - Pulski amfiteatar od danas je ponovno otvoren za posjetitelje svaki dan od devet do 17 sati, priopćeno je u ponedjeljak iz Arheološkog muzeja Istre.
Pixiesi na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za kraj kolovoza iduće godine
KONCERTI
Pixiesi na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za kraj kolovoza iduće godine
ZAGREB - Koncert Pixiesa koji je najavljen u Zagrebu za kraj kolovoza ove godine, održat će se godinu dana kasnije - 30. kolovoza 2021, u sklopu europske turneje, kada će se biti promoviran hvaljeni album "Beneath the Eyrie".
Teatar &TD sezonu privodi kraju otvaranjem Ljetne pozornice i s tri pretpremijere
SEZONA
Teatar &TD sezonu privodi kraju otvaranjem Ljetne pozornice i s tri pretpremijere
ZAGREB - Teatar &TD nakon dvomjesečne stanke 27. svibnja ponovno otvara svoja vrata s izvedbom predstave "Hamlet za svakoga" Sebastina Seidela na novoj Ljetnoj pozornici, a do kraja sezone pretpremijerno će izvesti čak tri nova naslova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE