GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Animafest objavio selekciju dugometražnih filmova

Animafest objavio selekciju dugometražnih filmova
SELEKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb objavio je u četvrtak službenu selekciju odabranih filmova u kategoriji Veliko natjecanje dugometražnog filma zagrebačkog festivala, koji će se održati od 7. do 12. lipnja.

Za dugometražnu konkurenciju odabrano je šest filmova, među kojima su neki već nagrađivani na svjetskim festivalima ili su bili u utrci za Oscare.

S Animafesta ističu kako je Veliko natjecanje dugometražnog filma uvijek stjecište maštovitih i slojevitih djela likovno-filmske umjetnosti.

"Ovogodišnji odabir donosi niz autorskih uspješnica te filmove iznimne narativnosti i tehnološke dovitljivosti koje nam omogućuje samo animacija", dodaju.

Među odabranima je i irski "Wolfwalkers" Tomma Moorea i Rossa Stewarta koji je ove godine bio nominiran za nagradu Američke filmske akademije. Radnja prati djevojčicu koja s ocem, posljednjim lovcem na vukove, dolazi u irski gradić gdje kreću u lov na čopor vukova, no sve se mijenja kad joj se dogodi neočekivano prijateljstvo.

Riječ je o trećem i posljednjem dijelu Mooreove trilogije nadahnute keltskom mitologijom, nakon "Tajne Kellsa" i "Pjesme mora", koji su ranijih godina također prikazani na Animafestu.

Film "The Nose or the Conspiracy of Mavericks" veterana ruske kinematografije Andreya Khrzhanovskog, temelji se na Gogoljevom klasiku "Nos", koji je za animirani medij adaptiran uz stihove istoimene Šostakovičeve opere.

Od premijere u rujnu prošle godine sudjelovao je na brojnim festivalima, među kojima je i Annecy gdje je pobijedio, a ušao je i na širi popis nominiranih za Oscara.

Za nagrade Animafesta natjecat će se i američki film "Cryptozoo" Dasha Shawa, priča o zoološkom vrtu koji spašava i udomljuje mitološka bića. Premijerno je početkom godine prikazan na Sundance Film Festivalu, a nedavno i na Berlinaleu.

"Archipelago" kanadskog autora Félixa Dufour-Laperrièrea, najavljuje se kao 'pravi' animirani film o izmišljenim otocima, o stvarnoj ili zamišljenoj zemlji ili pak nečemu između to dvoje, a "Elulu" Gabriela Verduga Sota djelo je isprepleteno dramom, misterijom i znanstvenom fantastikom, koje je taj čileanski redatelj gotovo u potpunosti napravio sam, od scenarija i animacije do glazbe, a radio ga je od 2012. godine.

Tu je i poljski animirani psihološki horor "Kill it and leave this town", dijelom autobiografski dugometražni prvijenac Mariusza Wilczyńskog, čiji se junak nakon gubitka voljenih osoba skriva u sigurnoj zemlji uspomena, gdje vrijeme stoji, dok su svi koje je volio još živi.

Na 31. izdanje Animafesta prijavilo se skoro 1800 filmova iz 83 zemlje, a samo u kategoriji Veliko natjecanje kratkometražnog filma njih 820, od kojih su odabrana 44.

Za Natjecanje studentskog filma je između više od 840 prijavljenih u konkurenciju odabrano 45 filmova, dok su u Natjecanje hrvatskog filma uvrštena 23 filma.

Tagovi: Animafest, Andrey Khrzhanovski, Andreas Hykada, Natko Stipaničev, Piotr Dumała , Theodore Ushev, Daniel Šuljić, Iva Kraljević, Božidar Trkulja
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE