GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Animafest: Grand Prix osvojili filmovi Smetlar i Maad, moje sunce

Animafest: Grand Prix osvojili filmovi Smetlar i Maad, moje sunce
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 21:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Grand Prix Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je film "Smetlar" Laure Gonçalves, a u dugometražnoj "Maad, moje sunce" Michaele Pavlátove, objavljeno je u subotu na dodjeli nagrada u Kinu SC, kojom je završilo slavljeničko izdanje festivala.

Žiri je obrazložio kako su ih u "Smetlaru" zadivili prirodnost dijaloga, toplina i intima obiteljskog okruženja, a "ponajviše nježnost s kojom je ispričana ta priča o velikodušnosti usred političkih i ekonomskih nedaća u Portugalu. A tu je i majmun".

Taj je film dobio i Nagradu publike Mr. M, što je peti put u 50 godina zagrebačkog Animafesta da žiri i publika odluči isto, čime se potvrđuje kompetentnost i zahtjevnost posjetitelja festivala.

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće dodijelio Hugu Covarrubiasu za čileanski film "Bestia", ocijenivši da, iako su se mnogi filmovi na festivalu dotakli teme političkog nasilja, nigdje hladnoća okrutne države nije pamtljivije izražena nego u grubom, nepomičnom licu lutke u tom filmu.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-izraelskom filmu "Pismo prascu" Tal Kantor, koji "stavlja ovu kompleksnu životinju u srce bogato dvosmislene, elegantno zamišljene priče o Holokaustu iz neobične perspektive".

Članovi žirija su dodijeliti i posebna priznanja - Igor Grubić filmu "Nemoguće figure i druge priče I" Marte Pajek, Alex Dudok de Wit "Stvari" Maltea Steina, Les Mills filmu "Progutati svemir" autora Nieta, Ana Nedeljković "Steakhouseu" Špele Čadež, a Paul Driessen filmu "Oderana" Joachima Hérisséa.

Žiri dugometražne konkurencije (Olga Pärn, Aya Suzuki i Anastasiya Verlinska) dao je Grand Prix češko-francusko-slovačkom filmu "Maad, moje sunce" kao "majstorski režiranoj priči koja zamagljuje granice očaja i nade, koja nas tjera da proživimo bol odbacivanja i toplinu prihvaćanja".

Isti je žiri odlučio dodijelio posebna priznanja filmovima "Deseci sjevera" Kojija Yamamure i "Prijelaz" Florence Miailhe, koji je dobio i Nagradu publike Mr. M.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijelio francusko-tajvanskom filmu "Džem od leptira" Shih-Yen Huang.

Nagradio ga je za "osobnu priču jedne kćeri koja se koristi metaforom beskonačne smrti domaćih životinja za prikazivanje njezina odnosa s nemarnim ocem". Novčanu nagradu, 1000 eura osigurala mu je Zagrebačka banka.

Posebna priznanja tog žirija pripala su filmovima "Mama, što je psu? Lole Lefevre i "Nemoralan" Ekina Koce.

Najboljim iz hrvatskog natjecanja proglašen je "11" Vuka Jevremovića zbog "nepokolebljivo filigranskih linija i boja koje se stapaju u neobuzdanoj sinkroniji s pritiskom iz krvnih žila i s tribina te za majstorsko kinetičko istraživanje čovjeka, životinje i lopte u jeku tjeskobe kaznenog udarca". Njemu pripada i financijska nagrada u iznosu od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Posebno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno je Jeleni Oroz za "Pisma na kraju šume" , a za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju filmu "Ljubav u doba ekonomije bazirane na ugljenu" Tomasza Siwińskog.

Žiri Natjecanja VR animacije nagradilo je tajvanski rad "Samsara" jer ih je to "uranjajuće putovanje kroz vrijeme i prostor odvelo u čarobne paralelne svemire i proširilo im svijest te predstavlja iznimno osmišljen doživljaj". Posebno priznanje dobio je projekt "Marco & Polo Go Round" Benjamina Steigera Levinea.

Za žiri Natjecanja filmova za djecu najbolji je korejski "Piropiro" Miyoung Baek, film "s predivnim vizualima i animacijskim tehnikama 2D-a i digitalnog crteža koje su dobro spojene". Posebno priznanje dodijelio je filmu "Franzyjina čarobna juha" Ane Chubinidze.

Pobjednički filmovi prikazat će u subotu navečer na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Iduće, 33. izdanje održat će se od 5. do 10. lipnja 2023.

Tagovi: Animafest, Smetlar, Maad, Laura Gonçalves, Michaela Pavlátova
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE