GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aleksandar Marković i Simfonijski orkestar HRT-a izvest će veličanstvenu 8. simfoniju Antona Brucknera

Aleksandar Marković i Simfonijski orkestar HRT-a izvest će veličanstvenu 8. simfoniju Antona Brucknera
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 13:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa održat će se u četvrtak, 15. travnja u 20 sati u Maloj dvorani Doma sportova.

Simfonijski orkestar HRT-a već godinama njeguje lijepu suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem, dirigentom koji uživa međunarodni ugled zahvaljujući uspješnom djelovanju na pozicijama šefa dirigenta Tirolskog državnog kazališta i Simfonijskog orkestra u Innsbrucku, glazbenog ravnatelja i glavnog dirigenta Filharmonije iz Brna te glazbenog ravnatelja Opere North u Leedsu, kao i nastupima diljem svijeta.

Posljednji put vidjeli smo ga u Zagrebu u prosincu 2019. kada je nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz soliste, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Ovaj put, maestro Marković u Zagrebu će nastupiti u Maloj dvorani Doma sportovauz Simfonijski orkestar HRT-a i veličanstvenu Osmu simfoniju Antona Brucknera. Riječ je o posljednjem simfonijskom ostvarenju koje je Bruckner dovršio, a počeo ga je na krilima konačnog uspjehai priznanja koje je doživio izvedbom Sedme simfonije 1884.

Tri godine poslije, partituru Osme simfonije poslao je jednom od svojih najbližih suradnika i podupiratelja, dirigentu Hermannu Leviju koji ju je ocijenio neizvedivom i predložio preinake.

Bruckner, iznimno držeći do mišljenja kolega, našao se (iznova) u stvaralačkoj krizi, no upustio se u reviziju partiturei do 1890. načinio novu verziju. Prva izvedba upriličena je u Beču nešto prije Božića 1892. u Musikvereinu; Bečkom filharmonijom dirigirao je Hans Richter. Uspjeh je bio senzacionalan, a nisu izostale ni ovacije.

Zloglasni kritičar Eduard Hanslick ocijenio je kako „posebnost djela čini, ukratko, uvođenje Wagnerova dramatskog stila u simfonijsku glazbu“.

Skladatelj Hugo Wolf zapisao je pak kako to ostvarenje u duhovnoj dimenziji i dosegu nadilazi sve prethodne simfonije toga majstora. Kao i u ostalim simfonijama, i u ovoj je Bruckner pokazao sklonost za grandioznu vagnerovsku zvučnost, no što se tiče ustroja ugledao se na Beethovena: iz zagonetnog, tonalitetno neodređenog uvoda izrasta veličanstveno zdanje koje kulminira nagomilanom energijom golemog intenziteta.

Skladateljeve revizije partitura rezultirale su različitim verzijama Osme simfonije; ona u redakciji Roberta Haasa koju izvodi Simfonijski orkestar HRT-a temelji se na verziji iz 1890. uz dodatak dijelova iz 1887. koji su bili izmijenjeni ili izostavljeni. Danas je to najomiljenija i najčešće izvođena verzija toga djela.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja na ovome koncertu ulazak u Malu dvoranu Doma sportova bit će moguć samo za 100 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskoga ciklusa.

Tagovi: Aleksandar Marković, Simfonijski orkestar HRT-a, 8. simfonija, Anton Bruckner
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE