GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović otvaraju u nedjelju 19. FEKP

Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović otvaraju u nedjelju 19. FEKP
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 12:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Razgovor s Aleksandrom Hemonom i Semezdinom Mehmedinovićem otvorit će u nedjelju, 4. listopada, u riječkom Exportdrvu program 19. Festivala europske kratke priče, koji se pod temom “Luka različitosti” do 9. listopada održava u Rijeci i Zagrebu.

Kako se ističe u najavi, u doba kada je piscima teško posjećivati festivale, FEKP je odlučio posjetiti pisce: od početka pandemije koronavirusa, Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović svake se nedjelje susreću na video-chatu jedne od internetskih platformi.

Dvojica bosanskohercegovačkih autora s iskustvom života u Sjedinjenim Američkim Državama, u svojim redovitim tjednim susretima razgovaraju o životu “prije i poslije”, o knjigama i glazbi, o čitanju i pisanju svijeta.

“Nakon susreta u Sarajevu i Americi, u pjesmama i prozama, u sjećanjima i jezicima… prijatelji i veličanstveni autori sada susretom otvaraju devetnaesto izdanje Festivala europske kratke priče”, stoji u najavi. Hibridni susret on-line i uživo otvorit će drugi par sjajnih pisaca, Luiza Bouharaoua i Neven Ušumović.

19. FEKP održava se od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu, dijelom “u živo” a dijelom on-line, te u suradnji s prestižnim britanskim Hay Festivalom, čiji će program od 6. do 9. listopada proširiti program FEKP-a. Ovogodišnja je tema FEKP-a “Luka različitosti”, koja okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.

Među festivalskim su gostima – doduše, u online izdanju – među ostalima najavljeni Irvine Welsh, autor romana “Trainspotting”, Hanif Kureishi, koji se proslavio romanom “Buda iz predgrađa”, te Yann Martel, dobitnik Bookerove nagrade, autor romana “Pijev život”.

Riječki program Festivala europske kratke priče dio je programskog pravca Kuhinja, odnosno projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Kuhinja kroz različita područja kulture bavi se manjinama i migracijama, u pokušaju stvaranja novih, solidarnih prostora društvenosti.

Svi programi odvijat će se u skladu s preporukama epidemiologa. Za one koji nisu u blizini Exportdrva u Rijeci i Kinoteke u Zagrebu, organizatori najavljuju FEKP stream, a svi večernji programi moći će se pratiti i preko Youtube kanala FEKPHrvatska.


Photo by Velibor Božović

Tagovi: Festival europske kratke priče, Aleksandar Hemon, Semezdin Mehmedinović
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE