GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

25. Splitski filmski festival od 10. do 17. rujna

25. Splitski filmski festival od 10. do 17. rujna
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma, održat će u rujnu svoje 25. jubilarno izdanje, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, najavili su u četvrtak organizatori Festivala.

Festival će se održati od 10. do 17. rujna, a centralni dio programa bit će smješten u ugodnom ambijentu Ljetnog kina Bačvice.

"Zbog pandemije koronavirusa mnogi slavni filmski prijatelji festivala neće biti u mogućnosti posjetiti Split, stoga će publika moći uživati u njihovom društvu online. Među njima je i dobitnik posebne nagrade ovogodišnjeg festivala za izniman doprinos umjetnosti pokretnih slika meksički redatelj Carlos Reygadas", priopćili su organizatori

Okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova iz koje se izdvajaju na Berlinaleu nagrađena tajvanska drama RIZI / Days (režiser Tsai Ming-liang) i dokumentarac Land of my Father (režiser Matthew J Koshmrl), koji na ekran donosi nerazriješenu traumu japanske okupacije Koreje i načina na koji se ona reflektirala na živote seljaka, navodi se.

Iz popratnog programa se izdvaja dokumentarni film Be Natural: The Untold Story of Alice Guy- Blache (Pamele B Green) koji osvjetljava intrigantnu priču o zaboravljenoj prvoj ženskoj redateljici i producentici više od tisuću filmova, čija postignuća su bila do sada potpuno izbrisana iz dominantnog mačističkog povijesnog narativa, piše u priopćenju.

U povodu nedavne smrti književnika Bekima Sejranovića u programu festivala je i film Od Tokija do Morave (režiser Moku Teraoka), čiji je središnji lik upravo Bekim.

Publika će se na filmskim ekranima imati priliku družiti i s dvije omiljene splitske glumice. Marija Škaričić stiže na Bačvice u glavnoj ulozi švicarsko-hrvatskog filma Mare ( režija Andrea Štaka) u kojem utjelovljuje svu kompleksnost sredovječne dalmatinske žene, dok Ivana Roščić u slovensko-talijanskom filmu Priče iz šume kestena (režija Gregor Božič) vodi u sanjivu priču zaboravljene zajednice koja je nekoć živjela na granici Jugoslavije i Italije.

"Online program festivala zaljubljenicima u film i filmskim profesionalcima, bez obzira gdje se nalazili, nudi mogućnost prisustvovanja masterclassovima, među inima, američkog redatelja kratkih eksperimentalnih filmova Roberta Arnolda, novomedijskog umjetnika G.H. Hovagimyana, predavanju britanskog video umjetnika Georgea Barbera te američke redateljice Pamele B. Green", navodi se u priopćenju.

Splitski filmski festival već 25 godina fokus stavlja na radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije. To je i prvi domaći filmski festival koji od početka promovira nove medije, a svojoj publici je omogućio i prvo drive in kino na ovim područjima, filmsku radionicu Béle Tarra te predavanje oca filmske avangarde Petera Kubelke, naveli su organizatori.

Tagovi: Splitski filmski festival, Marija Škaričić, Andrea Štaka, Carlos Reygadas, Bekim Serjanović
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE