GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znakovi straha: Investitori se okreću obveznicama

Znakovi straha: Investitori se okreću obveznicama
STRAH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2021 / 16:52
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Financijska su tržišta početkom srpnja doživjela manji poremećaj zbog proširenja delta soja koronavirusa, a prije svega, sredinom tjedna bila je očita navala na sigurne obveznice, što nije dobar znak, jer bi moglo postojati bojazan od neposredne ekonomske oporavak.

To je u suprotnosti s uvjerenjem koje je Fed nedavno „prodao“ - da će se gospodarstvo i dalje lijepo oporavljati i da je na pomolu početak ciklusa povećanja kamatnih stopa (ali ne prije 2023.). U utorak je prinos na desetogodišnju američku obveznicu pao za osam baznih bodova (drugi najveći pad ove godine), a u srijedu su se pojačala kretanja, tako da je prinos skliznuo ispod 1,3 posto, najniže u četiri mjeseca.

Ulagači su pribjegli sigurnim obveznicama zbog sve zabrinjavajućih podataka o rasprostranjenosti delta verzije koronavirusa, što opet pojačava bojazan da će jesen obilježiti nova zatvaranja gospodarstava. Uz to, cijene obveznica pogurane su (prinosi prema dolje) zatvaranjem kratkih pozicija kod odgovornih investitora. Potrebni prinos na 10-godišnju njemačku obveznicu, koja je u svibnju već bila gotovo na pozitivnom teritoriju zbog ubrzanja inflacije (sada većina ljudi stvarno vjeruje da je to privremena pojava), smanjio se na minus 0,3 posto.

Većina stručnjaka, uključujući BlackRock (najveći menadžer imovine), ove su godine bili negativno raspoloženi za obveznice, ali sada se čini posve moguće da smo već vidjeli ovogodišnji vrhunac potrebnih prinosa (američka obveznica 1,77 posto u ožujku). S rastom cijena obveznica (i smanjenjem potrebnih prinosa), sada će biti zanimljivo pratiti što će reći burze.

Za sada su indeksi još uvijek vrlo malo udaljeni od rekorda (Dow Jones samo za dobar postotak), ali nervoza se povećava, indeks volatilnosti VIX (zvan i indeks straha) u četvrtak je skočio za čak 15 posto. Taj su dan pojedini sektori pretrpjeli značajne gubitke. Primjerice, indeks zaliha prijevoza (koji je vrlo osjetljiv na poslovne cikluse) u četvrtak je pao 3,3 posto, najviše od listopada.

Iako je petak donio veliko olakšanje (Dow Jones popeo se za gotovo jedan i pol posto) i indeksi su također napravili mali korak naprijed na tjednoj bazi, opet se pokazalo kako je nezahvalno prognozirati blisku budućnost, jer povratak epidemije može sve preokrenuti. Pozornost će se obratiti prvim najavama tromjesečnih poslovnih rezultata u narednim danima.

Očekuje se da će dobit tvrtki iz indeksa S&P 500 porasti za 65 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, dok bi se dobit europskih tvrtki iz sastava indeksa STOXX 600 trebala više nego udvostručiti.

Tagovi: tržište kapitala, Wall Street, Dow Jones, S&P 500, indeks volatilnosti VIX
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE