GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?

Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 20:31
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Zašto nisu prijavile? Što su čekale? Odgovor je to dijela muške populacije na optužbe o seksualnom uznemiravanju, ponižavanju i silovanju žena, o čemu su počele curiti informacije u javnost posljednjih dana, u Srbiji, u Hrvatskoj pa i čitavoj regiji.

Veći dio nas, normalnijih muškaraca, pita se ipak koji su to ljudi radili, koje su to moralne nakaze koje su iskorištavale svoju fizičku i položajnu moć nad mladim ženama, često i djevojčicama? Djevojčicama i ženama koje su tražile svoj put u život. Zlostavljači su ih svojim bolesnim činom navodili na stramputicu koju su oni projektirali. To su često bili jaki karakteri u svojoj zloći i nakaznosti pa su neke žrtve i povjerovale da je takvo što "normalno".

Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama. Zašto u žrtvi uvijek tražimo krivca? Možda zato jer su već ranjene, načete i lakše će puknuti, ušutjeti.

Zašto nastojimo zločin nad njima proglasiti njihovom sramotom, a ponašanje zločinca normalnim? Možda zato ne bismo li ponovo pokazali onu primitivnu mušku moć, moć fizičke sile. Možda znamo te nakaze koje su se u muškim druženjima sličnim avanturama i pohvalili. Možda zato što smo, zapravo ste, ljubomorni. Što jednostavno niste došli u priliku ispoljiti neke od najgorih balkansko-dinaroidnih osobina muškosti.

Na jednoj strani su ta grozna životna iskustva koja su se dogodila van obitelji, u poslovnom ili prijateljskom krugu. A gdje su one gadosti koje kriju pojedine obitelji? Obitelji koje su po cijenu unutarnjih trauma i uništenih budućnosti skrivale tu sramotu.

Tzv. čuvanje obraza nije imalo cijenu kao što danas razni komunikatori čuvaju političke obraze priopćenjima i pomno i manipulatorski smišljenim izjavama svojih političkih vođa.

Stoga podržimo žrtve najnižih ljudskih strasti, podržimo da budemo bolji, da nove generacije budu sretnije i bez trauma. Budimo otvoreni saslušati ta svjedočanstva, ispovijesti žena koje bi željele barem djelić života proživjeti oslobođene od unutarnjeg nemira jer su napokon stekle hrabrost povjerovati u iskrenost sredine u kojoj žive, jer su povjerovale da istina donosi oslobođenje.

A na kraju, svima Vama s druge strane morala, ispričavam se na velikom V. Pristojno sam odgojen, suvremena znanost može dati odgovore na sve dileme. Moderna kriminalistika i forenzika u stanju je svaku od tih priča provjeriti, a mi, nadam se, toliko hrabri da osudimo sve one koji su ponizili ljudski rod.

P.S. I na kraju moram i ja pokušati odgovoriti na pitanje koje skriva najniže ljudske, muške strasti. Zašto zlostavljane žene ranije nisu prijavile nedjela svojih zlostavljača? Pa najvjerovatnije zato jer bi se zajednica prema njima maćehinski ponijela i propitivala kolika je zapravo odgovornost žrtve, a ne zlostavljača. Naravno da nisu krive zlostavljane žene. Krivi ste Vi koji se niste mogli niti se možete nositi sa svojim kompleksima koje vas i pretvaraju u zlostavljače!

Tagovi: zlostavljanje žena, silovanje, Milena Radulović, Miroslav Mika Aleksić, kriminalistika
PROČITAJ I OVO
Solarno plaćanje
DUG BOLNICA
Solarno plaćanje
KOLUMNA - Neke bolnice su zaboravile pogledati mjesečev kalendar pa sada, nakon što nisu godinu dana platile svoje dugove, moraju sačekati sljedeću godinu. Da se ne izgubi običaj.
Cico, simbol boljeg Zagreba
PURGERSKI DUH
Cico, simbol boljeg Zagreba
KOLUMNA -  Cicinim odlaskom umire i jedno vrijeme koje se više vratiti ne može. Otišao je čitav jedan plavi svijet kojem je hakl bio važniji od rezultata.
Gdje su vam programi?
IZBORI U ZAGREBU
Gdje su vam programi?
KOLUMNA -  Preporuka stranačkim vođama: ne mijenjajte kandidate, o čemu već puštate spinove, budite barem pošteni prema ljudima koje ste izložili sudu javnosti. Pomozite im programima!
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KOLUMNA -  Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.
Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
Posljednji ples na tržištu nafte
KOLUMNA - Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE