GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?

Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 20:31
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Zašto nisu prijavile? Što su čekale? Odgovor je to dijela muške populacije na optužbe o seksualnom uznemiravanju, ponižavanju i silovanju žena, o čemu su počele curiti informacije u javnost posljednjih dana, u Srbiji, u Hrvatskoj pa i čitavoj regiji.

Veći dio nas, normalnijih muškaraca, pita se ipak koji su to ljudi radili, koje su to moralne nakaze koje su iskorištavale svoju fizičku i položajnu moć nad mladim ženama, često i djevojčicama? Djevojčicama i ženama koje su tražile svoj put u život. Zlostavljači su ih svojim bolesnim činom navodili na stramputicu koju su oni projektirali. To su često bili jaki karakteri u svojoj zloći i nakaznosti pa su neke žrtve i povjerovale da je takvo što "normalno".

Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama. Zašto u žrtvi uvijek tražimo krivca? Možda zato jer su već ranjene, načete i lakše će puknuti, ušutjeti.

Zašto nastojimo zločin nad njima proglasiti njihovom sramotom, a ponašanje zločinca normalnim? Možda zato ne bismo li ponovo pokazali onu primitivnu mušku moć, moć fizičke sile. Možda znamo te nakaze koje su se u muškim druženjima sličnim avanturama i pohvalili. Možda zato što smo, zapravo ste, ljubomorni. Što jednostavno niste došli u priliku ispoljiti neke od najgorih balkansko-dinaroidnih osobina muškosti.

Na jednoj strani su ta grozna životna iskustva koja su se dogodila van obitelji, u poslovnom ili prijateljskom krugu. A gdje su one gadosti koje kriju pojedine obitelji? Obitelji koje su po cijenu unutarnjih trauma i uništenih budućnosti skrivale tu sramotu.

Tzv. čuvanje obraza nije imalo cijenu kao što danas razni komunikatori čuvaju političke obraze priopćenjima i pomno i manipulatorski smišljenim izjavama svojih političkih vođa.

Stoga podržimo žrtve najnižih ljudskih strasti, podržimo da budemo bolji, da nove generacije budu sretnije i bez trauma. Budimo otvoreni saslušati ta svjedočanstva, ispovijesti žena koje bi željele barem djelić života proživjeti oslobođene od unutarnjeg nemira jer su napokon stekle hrabrost povjerovati u iskrenost sredine u kojoj žive, jer su povjerovale da istina donosi oslobođenje.

A na kraju, svima Vama s druge strane morala, ispričavam se na velikom V. Pristojno sam odgojen, suvremena znanost može dati odgovore na sve dileme. Moderna kriminalistika i forenzika u stanju je svaku od tih priča provjeriti, a mi, nadam se, toliko hrabri da osudimo sve one koji su ponizili ljudski rod.

P.S. I na kraju moram i ja pokušati odgovoriti na pitanje koje skriva najniže ljudske, muške strasti. Zašto zlostavljane žene ranije nisu prijavile nedjela svojih zlostavljača? Pa najvjerovatnije zato jer bi se zajednica prema njima maćehinski ponijela i propitivala kolika je zapravo odgovornost žrtve, a ne zlostavljača. Naravno da nisu krive zlostavljane žene. Krivi ste Vi koji se niste mogli niti se možete nositi sa svojim kompleksima koje vas i pretvaraju u zlostavljače!

Tagovi: zlostavljanje žena, silovanje, Milena Radulović, Miroslav Mika Aleksić, kriminalistika
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE