GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlatne vize dovode investitore u dio zemalja EU, ali ne i u Hrvatsku

Zlatne vize dovode investitore u dio zemalja EU, ali ne i u Hrvatsku
INVESTICIJSKI PROGRAMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 20:01
Autor: Boran Poljančić
KOLUMNA - Velik broj država koje žele privući investitore i potaknuti ulaganja razvile su Programe državljanstva (Economic Citizenship by investment programs, CIP) i programe zlatnih viza („Golden visa“) za strane investitore.

Kod prvih se radi o programima temeljem kojih države nude državljanstvo i putovnicu investitorima u nekretnine, državne fondove za razvoj i državne obveznice. Trenutno najatraktivniji programi za strane investitore u EU postoje na Cipru (investicija u visini 2.000.000,00 EUR), Malti (investicija u visini 800.000,00 EUR) i Bugarskoj (investicija u visini 1.000.000,00 EUR), a izvan EU u Crnoj Gori, Turskoj, Dominikanskoj Republici, Svetom Kristoforu i Nevisu, Grenadi, Svetoj Luciji i Antigvi i Barbudi. Takvi programi prema zadnjim financijskim podacima predstavljaju tržište od 2 milijarde USD na svjetskoj razini.

Svojevrsna podvrsta CIP-a su programi zlatnih viza („Golden visa“), odnosno rezidencijalni programi koji investitorima omogućavaju ishođenje dozvole za boravak (boravište/prebivalište) na temelju kupnje nekretnine i drugih investicija uz mogućnost stjecanja državljanstva naturalizacijom protekom određenog broja godina.

Programi zlatnih viza omogućeni su u Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj, Irskoj i Latviji dok se određeni oblik prava na boravak na temelju investicije prema izvještaju Europske komisije - Investor Citizenship and Residence Schemes in the European Union za 2019. godinu (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/com_2019_12_final_report.pdf) trenutno provodi u čak 20 zemalja EU, uključujući i Hrvatsku.

Uvjeti za ostvarenje prava na boravak variraju u svakoj državi no obično se uvjetuje otvaranje određenog broja radnih mjesta, obveza boravka u određenoj državi i najbitnije određuju se minimalna visina ulaganja, uz izričito navođenje u izvještaju Europske komisije da Hrvatska ima najniži financijski uvjet za stjecanje prava na boravak u visini od 13.000,00 EUR (uz ispunjenje dodatnih uvjeta).

Osim u EU zemljama takvi programi postoje i u SAD-u (EB5 viza), Kanadi, Novom Zelandu i nizu drugih država te vrijednost tržišta zlatnih viza na svjetskoj razini prelazi 5 milijardi USD.

Hrvatska u svojoj zakonskoj regulativi nema Program državljanstva za investitore (CIP) i kao jedina, barem teoretska mogućnost takvog stjecanja državljanstva postoji u slučaju da Ministarstvo unutarnjih poslova procijeni da je stjecanje državljanstva stranca koji je podnio zahtjev u interesu države.

O navedenoj temi već smo pisali 2018. godine (http://www.seebiz.eu/zasto-hrvatska-ne-nudi-drzavljanstvo-za-investitore/ar-173292/) te je tada u Hrvatskoj narodnoj stranci potvrđeno je da se ideja o privlačenju investitora dodjelom državljanstva razmatrala u Vladi Zorana Milanovića.

– Razradili smo model koji je u svijetu poznat kao "business citizenship" i primjenjuje se u vrlo detaljnoj proceduri koja uključuje provjeru podrijetla kapitala, ozbiljnost ulagača i dugoročnost njegova interesa za državu čije državljanstvo traži. No, unutar tada vladajuće koalicije nije bilo sluha za prijedlog HNS-a, pa ćemo pokušati isti prijedlog staviti u program sadašnje Vlade – naveli su u HNS-u.

Najsličniji institut takvim programima u Hrvatskoj, iako još uvijek jako daleko od koncepta CIP-a ili zlatne vize (iako ga EU u svojim izvještajima tretira kao „investor residence scheme“) predviđen je Zakonom o strancima i to u odredbama koje uređuju pitanje izdavanja dozvola za boravak i rad izvan kvote.

Stjecanje dozvole za boravak i rad na vrijeme od jedne godine uz mogućnost produljenja omogućeno je strancu koji se samozapošljava u trgovačkom društvu u kojem ima vlasnički udio najmanje 51% pod uvjetom da je:
1. u osnivanje trgovačkog društva ili obrta uložio najmanje 200.000,00 kuna;
2. da su u tom trgovačkom društvu zaposlena najmanje tri hrvatska državljanina;
3. da mjesečna bruto plaća stranca podnositelja zahtjeva iznosi najmanje visinu prosječne mjesečne bruto isplaćene plaće u Republici Hrvatskoj;
4. da trgovačko društvo ne posluje s gubitkom te
5. da uz zahtjev priloži dokaz o podmirenim poreznim obvezama i doprinosima u Republici Hrvatskoj.

Obzirom na stalan rast potražnje za takvim programima, osobito od strane kineskih investitora sigurno je da bi bilo interesa za nekim konkretnijim programom za boravak za strane investitore u Republici Hrvatskoj, što će osobito biti naglašeno nakon ulaska Hrvatske u Schengensko područje..

Tagovi: zlatne vize, investicije, Program državljanstva za investitore, Zakon o strancima, investor residence scheme
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE