GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatišje pred buru na svjetskim tržištima

Zatišje pred buru na svjetskim tržištima
SVJETSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2023 / 20:44
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Raspoloženje u prvim danima trgovanja u godini bilo je, više od svega, pozitivno zbog očitanja inflacije u prosincu za Njemačku i Francusku koja je bila bolja od očekivane te PMI pokazatelja za prosinac za Europu boljih od očekivanih.

Dio pozitivnog raspoloženja došao je na račun bolje slike covida u Kini.

Cijene prirodnog plina u Europi pale su ispod 70 €/MWh, dosegnuvši novu najnižu razinu od sredine veljače prošle godine, prije početka rata u Ukrajini, budući da su više temperature smanjile zabrinutost oko potencijalnih nestašica i rezultirajućeg racionaliziranja. Prognoze pokazuju da će temperature u većem dijelu Europe tijekom sljedeća dva tjedna biti iznad sezonskih normi. Nižim cijenama prirodnog plina doprinosi i rekordan uvoz ukapljenog prirodnog plina te povećana proizvodnja električne energije u vjetroelektranama u Francuskoj i Njemačkoj. Skladišta plina diljem Europe bila su 2. siječnja popunjena 83,5 %, što je znatno iznad petogodišnje sezonske norme od 70 % punih kapaciteta. U međuvremenu, čelnici EU postigli su dogovor o ograničavanju cijena prirodnog plina od 15. veljače. Ipak, izgledi za 2023. i dalje su izazovni jer je zimska sezona tek pred nama.

U međuvremenu, inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj pala je na 8,6 posto na godišnjoj razini u prosincu 2022., što je pad s 10 posto u studenom i ispod tržišnih očekivanja od 9,1 posto, pokazala je preliminarna procjena. Robna inflacija naglo je usporila, na 13,9 posto (prema 17,1 posto u studenom), na račun manjeg povećanja troškova energije (24,4 posto prema 38,7 posto u studenom) i hrane (20,7 posto prema 21,1 posto u studenom). S druge strane, inflacija cijena usluga porasla je na 3,9 posto (3,6 posto u studenom), dok su cijene najma porasle 1,9 posto, jednako kao iu studenom. Potrošačke cijene u prosincu su na mjesečnoj razini pale za 0,8 posto, što je puno više od očekivanog pada od 0,3 posto.

U Kini su znakovi da su infekcije Covidom-19 možda dosegnule vrhunac u nekim od njenih najvećih gradova potaknuli su rast dionica u Hong Kongu i dionica kineskih kompanija koje kotiraju na američkoj burzi. Ulagači su početkom tjedna kupili više američkih državnih obveznica jer očekuju da će Fed usporiti tempo povećanja kamata. Cijene nafte također su pale u prvim danima trgovanja, jer ulagači procjenjuju izglede potražnje za naftom. Fjučersi sirove nafte Brent trgovali su se ispod 80 USD po barelu.

Svježi PMI podaci za Kinu i dalje nam pokazuju kontrakciju u proizvodnom sektoru, iako se zemlja već počela ponovno otvarati. U međuvremenu, direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila je da će 2023. biti teža, budući da glavni motori rasta. Naime, SAD, Europa i Kina, bilježe nižu aktivnost, što znači i manju potražnju za naftom. Što se tiče opskrbe naftom, ulagači čekaju daljnje akcije Rusije nakon što je zabranila izvoz nafte stranim kupcima koji prihvate gornju cjenovnu granicu G7.

Sve u svemu, početak godine na svjetskim tržištima protječe mirno. Nalikuje na zatišje pred buru....

Tagovi: Svjetska tržišta, inflacija, PMI index, plin, cijene plina, Brent nafta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima.
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE