GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnik Feda proširio strah na tržištima

Zapisnik Feda proširio strah na tržištima
STRAH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2021 / 08:35
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ovog smo tjedna svjedočili korekciji cijena na burzi jer je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi (FED) u lipnju otkrio da je većina dužnosnika Fed spremna do kraja godine, smanjenjem otkupa vrijednosnih papira, početi usporavati sada vrlo ekspanzivna monetarna politika.

Iz zapisnika proizlazi da nisu donesene konačne odluke, niti je usvojen osnovni vremenski raspored za početak smanjenja otkupa vrijednosnih papira. Vremenski okvir, kao i snaga smanjenja otkupa, uvelike će ovisiti o priljevu podataka iz kolovoza s tržišta rada. Ako oni ukažu na snažno poboljšanje na tržištu rada u SAD-u, već možemo očekivati konkretne prognoze na rujanskom sastanku Fed -a o početku smanjenja kupnje u jesenskim mjesecima. No, srpanjski podaci za američku maloprodaju pokazuju da se rast potrošnje naglo usporava, što bi, zajedno s delta verzijom virusa, moglo produžiti vremenski okvir otkupa još dalje u budućnost.

Zapisnik Fed-a ojačao je dolar tako što je prošlog tjedna u odnosu na euro dobio gotovo jedan posto, dok je američki indeks S & P 500 izgubio gotovo posto i pol.

Rastuća inflacija i verzija koronavirusa Delta doveli su do toga da je srpanjska maloprodajna razina u SAD-u pala mjesečno za 1,1 posto. To je u skladu s nešto nižim mjesečnim povećanjem osnovnih potrepština u SAD -u od 0,3% u srpnju, što nam daje do znanja da se rast cijena u SAD -u povezan s ponovnim otvaranjem usporava. Nakon što je u lipnju očitanje međugodišnje inflacije iznosilo 4,5 posto, u srpnju je pala na 4,3 posto. To potvrđuje očekivanja Fed -a da je dobar dio veće inflacije prolazan.

Razinu maloprodaje u SAD-u prošlog mjeseca je najteže pogodio gotovo 4% mjesečni pad prodaje automobila. Potražnja potrošača također je blago opala u pogledu odjeće, hrane i sportske opreme, dok se potrošnja u ugostiteljskim objektima povećala za gotovo dva posto. Ukratko, nakon gotovo 12% godišnjeg povećanja maloprodajne prodaje u SAD -u u drugom tromjesečju ove godine, ona se počela usporavati početkom trećeg tromjesečja. Dok je razina maloprodaje u SAD-u usporila u srpnju, industrijska proizvodnja, koja je već na razini prije pandemije, porasla je za 1,4 posto.

Na europskom tlu, međutim, srpanjski podaci o inflaciji za europodručje pokazuju da problemi u globalnom lancu opskrbe (barem jednom) nisu dramatično podigli cijene roba. Inflacija u europodručju porasla je s 1,9 posto u lipnju na 2,1 posto u srpnju. Inflacija u europodručju u sljedećim će mjesecima neznatno porasti, budući da mnoge proizvodne i maloprodajne tvrtke predviđaju povećanje cijena u narednim mjesecima zbog zagušenja lanca opskrbe. No možemo očekivati da će se inflacija ponovno usporiti do kraja godine, budući da cijene u mnogo većem sektoru usluga dosad nisu mnogo porasle.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE