GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijeme je za novi početak

Vrijeme je za novi početak
TEMELJITE PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2021 / 18:44
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Restart zvuči otmjeno, ali jače mi zvuči novi početak ili ponovno pokretanje. A što bi to trebalo resrtati, po novo pokrenuti ili gdje nam je potreban novi početak?

Cijepljenje. Liste, organizacija, da se ne baci, tko treba cijepiti, što je posao liječnika obiteljske medicine, cijepljenje dužnosnika i rodbine, dali mladih ili starijih, kojom vrstom cjepiva, jedan put ili dva puta, od čega se umire nakon cijepljenja. Kojim cjepivom ? Kojega imamo, ako ga imamo. Ne dovoljno onog kojeg bi željeli, previše onoga koje nosi sa sobom dosta nepoznanica i koje narod ne prihvaća po cijenu zaraze. Koje smo i po kojim uvjetima kupili? Jesmo li ugovarali mi, Hrvatska ili naša Europska unija?

Epidemiološke mjere. U našem slučaju nitko još nije doveo u logičnu vezu mjere i broj zaraženih. Maske su malo štitile, malo nisu. Teretane su bile opasnost, kao i bazeni, ali ne i bazeni u toplicama. Onda djeca ne obolijevaju, otvorite škole. A onda, djeca su prijenosnici, donose kući, zatvarajte škole. Cijepimo starije oni su u većoj opasnosti. Pa, cijepimo mlađe jer se oni više kreću u društvu, stariji sjede doma. Koliko obitelji se može naći za istim stolom?

Pravosuđe. Nedavno objavljene imovinske kartice naših sudaca slikovite su bile za prosječan svijet. Bole su u oči nekretnine, ušteđevine a najviše ugovori o izdržavanju ljudi na samrti koji su imali dosta nekretnina. Slučaj Mamić. Slike sudaca na pijankama s optuženicima i osuđenicima, tvrdnje o mitu koje godinama nitko nije provjeravao.

Obnova. Obnova koja ne počinje mjesecima, ali se osnivaju poduzeća, dijele poslovi, tajno skladišti donirana pomoć, pokretne kućice dijele se preko veze, kažu da su se naljepnice o stupnju oštećenosti objekta mogle kupiti itd.

Javna nabava. Uglavnom na izravnoj pogodbi komadajući poslove u rate manje od 200 tisuća kuna, radovi koji su poskupljivali iz dana u dana, rokovi koji su probijani mjesecima.

Zapošljavanje. Transparentno, bodovano, ali bez obzira na kvalifikacije i iskustvo razgovor je bio presudan. Birani kandidati briljirali su na razgovorima i bili zapošljavani, imenovani. I tako bivši sindikalac za željeznice, uz činjenicu da je izdavao apartman u jednom gradiću na kontinentu, postaje visoki dužnosnik ministarstva turizma. Racionalizirali smo državnu upravu i ukinuli politička imenovanja. Ukinuli smo pomoćnike, ministra ali za iste osobe raspisali natječaje i imenovali ih ravnateljima uprava i državnim tajnicima te im time i malo povećali broj.

Stambeno zbrinjavanje. Donosili su potvrde o godinama provedenim u rovovima Domovinskog rata pa temeljem tog dobivali stanove i kuće, nisu plaćali režije te ih ni sudovi ne mogu ili neće izbaciti.

Komunikacija među najvišim državnim dužnosnicima odvija se od one uličarske do uglađene engleskim uzrečicama. Isti zakon različito tumače i provode a Ustavni sud se prilagođava većini i služi za zbrinjavanje zaslužnih odbačenih kadrova kojima se ipak nešto duguje.

Nemoguće je sve vrijednosti koje živimo nabrojati, ali ne može se ne spomenuti kako se poznanstva s političkim dužnosnicima ili bivanje na dužnosti kazne zatvora mijenjaju s radom za opće dobro, novčane tek opomenama, nakon pritvaranja i ostavki dobivaju su ugovori o radu (i mirovina i naknada po ugovoru) u istim institucijama.

I zbog svega toga potrebno je sve pokrenuti iznova i to radikalno i uključiti sve. Imam i recept da jednim udarcem uz lokalne izbore pobijemo sve muhe koje truju naš politički prostor.

Hrvatski sabor trebao bi donijeti izmjene izbornog zakona i uvesti obvezno glasovanje uz zapriječene visoke kazne za onoga tko ne iziđe na izbore. Izvolite preuzeti odgovornost. Nakon toga, Hrvatski sabor bi trebao izglasati opoziv Predsjednika Republike. I nakon toga se raspustiti. Obnašatelji dužnosti trebali bi donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika, za Hrvatski sabor i njih obaviti zajedno sa lokalnim izborima. To bi bio ili novi početak ili potvrda toga da imamo vlast kakvu zaslužujemo.

P.S. Problem bi bio tiskati izborne listiće jer, poznajući nas, nema onoga tko ne misli da je bogom dan za svaku od tih funkcija. Bile bi to knjige debele kao telefonski imenici a ne glasački listići pa je možda šteta uputiti se u takav eksperiment. Izdržat ćemo mi sve, jači smo, srećom od vlastite gluposti.

Tagovi: cijepljenje protiv koronavirusa, koronavirus u Hrvatskoj, AstraZeneca, obnova Banovine, pravna država, javna nabava
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE