GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora

Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 08:22
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.

Povećana volatilnost dovodi nas do važnosti posjedovanja zlata kao udjela u našem vlastitom investicijskom portfelju. Zlato nas, s druge strane, vodi do tržišnog fonda pod nazivom GLD ETF, koji prati cijenu zlata. ETF-ovima se trguje na isti način kao i dionicama.

ETF je fond koji prati određeni indeks, koji može uključivati korporativne dionice, obveznice, robu, valute ili bilo koji drugi financijski instrument. U našem slučaju, GLD ETF fond prati kretanje cijene zlata i kao takav je pogodan za kupnju onim investitorima koji žele ulagati u zlato, ili žele biti izloženi kretanju ulaganja u cijenu zlata. Dioničari nemaju izravno vlasništvo nad imovinom u ETF fondu, ali prednost ETF fondova je u tome što su zbog pasivne strategije ulaganja opterećeni nižim troškovima upravljanja i stoga su naknade za ETF fondove obično puno niže nego za investicijske fondove, s često veći prinosi. ETF-ovi su također obično likvidniji od investicijskih fondova, jer imaju kraće razdoblje namire.

GLD ETF najveći je EFT zlatni fond na svijetu, visokolikvidan je vrijednosni papir i opterećen je relativno niskim godišnjim ukupnim troškom od 0,4 posto ulaganja. To je vrijednosni papir koji nudi vrlo dobru izloženost cijeni zlata uz relativno nisku cijenu i, s obzirom na trenutne tržišne uvjete i trenutne kvantitativne pokazatelje, preporučljivo je posjedovati ga kao dio investicijskog portfelja.

S obzirom na sve rizike ove godine, mnogi se ulagači sada okreću upravo investicijskom zlatu, jer smatraju da je prikladnim da ga malo ojačaju u svojim portfeljima.

Tagovi: zlato, cijene zlata, ETF fondovi, tržište kapitala, volatilnost, GLD ETF
PROČITAJ I OVO
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE