GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, hoće li SBI TOP dosegnuti 1.500 bodova?

Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, hoće li SBI TOP dosegnuti 1.500 bodova?
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 08:02
Autor: SEEbiz / ILIRIKA
ANALIZA - Na slovenskom tržištu dionica vlada optimizam potaknut atraktivnim vrednovanjem dionica i stabilnim poslovanjem kompanija. Ovaj pozitivan sentiment dodatno pojačava očekivanje smanjenja kamatnih stopa u prvoj polovici tekuće godine, što je dovelo do zamjetnog povećanja obujma trgovanja u veljači.

SBI TOP je iznad 1.400 bodova pa ne bi bilo pretjerano iznenađenje ako ga uskoro vidimo i na razinama od 1.500 bodova.

Krka i NLB bilježe iznimno uspješno poslovanje u protekloj godini, što se očituje u impresivnom rastu njihovih dionica (NLB +20,6% u dosadašnjem dijelu godine, Krka +12,7%). Nedavno su o prošlogodišnjim rezultatima izvijestili i Grupa Triglav, Sava osiguravajuća grupa (Sava Re) i Cinkarna Celje, pri čemu se Sava Re posebno ističe rastom knjigovodstvene vrijednosti dionice na 37,79 eura na kraju godine, što za ukupni kapital od 585,7 milijuna eura znači godišnji rast od 10,2%. Trenutna tržišna cijena dionice Save Re iznosi 31,1 euro, što dodatno potvrđuje atraktivnost ulaganja u očima ulagača.

Dionice su porasle 5% nakon objave financijskih izvješća. Analitička predviđanja pokazuju da dionice ostaju atraktivne s obzirom na trenutne i očekivane rezultate te u usporedbi s industrijskim standardima. Kompanija nastavlja sa svojom politikom dividendi, raspodjeljujući 35% do 45% neto dobiti kao dividendu, što za 2023. znači očekivane dividende između 1,5 i 1,9 eura po dionici uz prošlogodišnju dobit od 64,7 milijuna eura.

Grupa Triglav je u 2023. godini zabilježila rast poslovanja od 12% na 1,78 milijardi eura i ostvarila 21,1 milijun eura dobiti prije oporezivanja, što je u skladu s predviđanjima. Dobit je ostvarena unatoč izazovima poput reguliranih cijena i visokih šteta, pri čemu je reosigurateljna zaštita ublažila negativne učinke. Inflacija je podigla troškove, no Grupa je zadržala svoj kreditni rejting "A" i predviđa normalizaciju za 2024. s očekivanim obujmom poslovanja od oko 1,6 milijardi eura i dobiti između 100 i 120 milijuna eura za 2024. godinu.

Cinkarna Celje zabilježila je pad prihoda od 22% na 176,5 milijuna eura i neto dobit od 5,5 milijuna eura u 2023. Unatoč manjoj prodaji titanijevog dioksida i izazovima na tržištu, tvrtka ostaje nezadužena i s dobrim financijskim jastukom, fokusirana na racionalizaciji i optimizaciji troškova. Očekuju se postupna poboljšanja na tržištu jer ispitivanje EU-a o mogućim antidampinškim mjerama protiv Kine i logistički izazovi s kojima se susreću europski kupci titanijevog dioksida zbog krize na Crvenom moru već potiču razmatranje mogućih promjena u njihovim strategijama nabave.

Unatoč izazovima kao što su poplave, regulirane cijene i velika konkurencija, tvrtke su nadmašile ili ostale u skladu s predviđanjima. Grupa Sava osiguranje zabilježila je rast kapitala od 10,2 posto, grupa Triglav povećala je poslovanje za 12 posto, dok Cinkarna Celje, unatoč smanjenim prihodima, održava financijsku stabilnost te je lani gotovo udvostručila investicijska sredstva na gotovo 20 milijuna eura.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE