GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki izazov za ECB: Cijena duga raste, potražnja za robama pada

Veliki izazov za ECB: Cijena duga raste, potražnja za robama pada
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 20:35
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Na sastanku u lipnju Europska središnja banka je najavila da će dovršiti neto kupnju sredstava u okviru svog APP programa od 1. srpnja 2022. te da namjerava podići ključnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova tijekom ideućeg mjeseca.

Američki Fed, koji ovog mjeseca više nije kupac, već neto prodavatelj obveznica, vjerojatno će sljedećeg tjedna povisiti kamatne stope za još pola postotnog boda, slično se očekuje u srpnju.

Koliko će se središnje banke čvrsto držati svojih predviđanja pooštravanja politike, posebice ECB, doista ćemo vidjeti u budućnosti. Rat u Ukrajini, kineska blokada i pooštravanje monetarne politike zasigurno će smanjiti potražnju, posebice u Europi i Kini. Kina je u posljednja dva desetljeća pridonijela globalnom gospodarskom rastu.

U razdoblju 2015.-2019. prosječna cijena nafte bila je ispod razine od 70 dolara po barelu, danas je oko 120 dolara po barelu. Dulje razdoblje nižih cijena dovelo je do nižih ulaganja u industriju, što znači da će cijene nafte vjerojatno još neko vrijeme biti snažno podržane. Istodobno, globalni robni indeks, koji izračunava Međunarodni monetarni fond, u posljednjih je godinu dana porastao za više od 140 posto. Cijene nikla i željeza samo su ove godine porasle za gotovo 40 posto. Ova povećanja slabe europske trgovinske bilance već hlade europsku potrošnju kućanstava i europsku maloprodaju, u vrijeme kada dižemo cijenu duga.

Tvorničke narudžbe pale su 2,7 posto mjesečno u Njemačkoj u travnju, što je treći uzastopni mjesec pada tvorničkih narudžbi u Njemačkoj. To se događa zbog rata u Ukrajini, visokih cijena energije i problema s opskrbom uzrokovanih kineskom blokadom. Cijene njemačkih proizvođača u travnju su na godišnjoj razini porasle za 30,9 posto, dok je njemački potrošač u istom mjesecu ohladio potrošnju, jer je maloprodaja u travnju pala za više od pet posto u odnosu na ožujak.

Ukratko, s obzirom na to da prvi znakovi rasta cijena u eurozoni već smanjuju potražnju, postavlja se pitanje dokle bi ECB trebala podizati kamatne stope i neće li ih uskoro ponovno sniziti ako će pretjerati s podizanjem na početku?

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kamatne stope, potražnja, nafta, nikl, cijene roba
PROČITAJ I OVO
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
Rekordni negativni niz eura
TRŽIŠNI SIGNALI
Rekordni negativni niz eura
KOLUMNA - Najava ECB-a da vjerojatno prekida ciklus stezanja kamatnih stopa izazvala je novi pad eura, ali i značajan rast cijena europskih dionica. U SAD-u je odjeknuo početak izlaska na berzu proizvođača čipova Arma, čija je tržišna vrijednost nakratko premašila 70 milijardi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE