GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velemajstor Igor, fakin s Črnomerca

Velemajstor Igor, fakin s Črnomerca
DINAMOV ZLATNI DEČKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2020 / 22:53
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - "Tražio sam od njih da budu ludi danas, Bayern nema takve fakine kakve mi imamo s Črnomerca, Dubrave, Ferenščice, tražio sam od njih da budu fanatici i bili su..." – izjavio je Igor Jovičević i okrenuo se mislima prema Zagrebu, Benfici, četvrtfinalu Lige prvaka mladih.

Naravno, kad Igor u ovoj izjavi spomene fakine s Črnkasa, odmah prorade uspomene i neki zajednički trenutci s črnomeračkih livada. Pokojni mi brat Tomislav napucava nogometnu loptu. S njim crnokosi, blago rudlavi klinac koji iz odbijanca zatrese prečku snagom kakvu je nekad imao legenda Dinama, Franjo Wölfl. Lopta se dokotrlja do mene, opalim ju ljevicom i promašim gol za dvadeset metara. Klinac mi se stane cerekati i podrugljivo veli: ''Ti si, fakat, stvoren samo da staneš na gol!''

Bijesan krenem prema njemu da ću ga mlatnuti, no brat me zaustavi i drekne: ''Ne, on ti igra u Dinamu!''

Kako smo onomad bili prva generacija BBB-a, a Črnomerec je bio malen populacijom, svega desetak Boysa bi nas išlo na tekme jedanaesticom, Dinamov igrač je bio svetinja i nije mu smjela pasti ni vlas s glave. Naravno, taj klinac je bio Igor Jovičević, mjesto radnje: igralište OŠ Pavleka Miškine.

Nekako sam uvijek imao tu ''sreću'' da se zakačim s budućim legendama Dinama i hrvatskog nogometa. Koju godinu prije ovog događaja, umalo da se nisam potukao sa Zvonom. Razdvojili nas Dražen Boban i pokojni brat. Ispada da s kim se god potučem postane velikim igračem. I tu se vidi veličina jednog malog kvarta koji je na potezu od Mandaličine do Svetog Duha čuvao u svojim njedrima Zvonu Bobana, Igora Jovičevića, hrvača Bernarda Bana, uspješnog Dinamovog trenera Zdenka Kobeščaka, no tu su i vrsni glazbenici; Ante Gelo, Joe Pandur, Ivan Kapec, Vera Svoboda.

Spomenimo i jezgru – Szabovu, današnju Domobransku koja je palila i žarila u malom nogometu, a tu je i prvi put oglašena piratska radiostanica – Radio Šlic, preteča 101. I to je bio Črnomerec. Mjesto koje je odgajalo buduće slavne sportaše, glazbenike, umjetnike, znanstvenike, ili bi zavodljivo odvlačio mladež na šankove Mamasa i Sidra, gaseći mnogobrojne nogometne i košarkaške haklerske snove neostvarenih talenata, budućih kronera koji su u pjanom snoviđenju igrali 9 ili 10 uz gorak okus orošene Žuje.

A ta desetka, koju je trebao naslijediti od Zvone u Dinamu, bila je namijenjena golobradom Jovičeviću. Slijedom događaja, sa 17 godina, krenuo je putem Real Madrida u kojem nikada nije zaigrao za prvu momčad. Teško je ozlijedio ligamente igravši za juniorsku reprezentaciju protiv Ukrajine, dalje slijede poznate putešestvije koje završavaju 2004. Ispražnjen, u 32. godini objesio je kopačke o klin i posvetio se školovanju za nogometnog trenera.

Godine 2010. osvanuo je kao trener Karpatya, vodio je slovensko Celje, a potom je njegovo modro srce ponovno snažno zakucalo jer je dobio poziv iz Maksimira. Neprežaljena želja da, poput tate Čede, zaigra za Dinamo, ostvarila se u čudnom sudbinskom vrtlogu u kojem je postao trener druge momčadi Dinama, potom U-23 i sad legendarnih U – 19. Nimalo častohlepan, jednostavan, mudar kao trener, već drugi puta je mlade Lavove doveo do četvrtfinala.

I svaki put, kad sam gledao prijenose utakmice mladih, zračio je smirenošću, strpljivošću te se vodio onom BBB-a – "Nema predaje". Vjerujem da mu srce zadrhti svaki put kad se čuje huk s tribina, te da poželi navući desetku i stati na travnjak poklonivši se sjevernoj tribini i dečkima s kojima je nekoć španao mali nogomet na Pavlekici. Za nas, dečke s Črnkasa, bio je i ostao legenda Dinama i, znamo, dobro znamo da će jednom naslijediti jednako tako velikog Bjelicu, te da će osjetiti željeni huk s tribina i skandiranje Boysa.

Danas su ga prolazili trnci nakon utakmice s Bayernom, dobio je podršku mnogobrojnih navijača, te stvorio obiteljsko ozračje među igračima. Igor je strpljiv. Veli da će čekati i dvadeset godina samo da sjedne na Dinamovu klupu. Sinke, urednik SEEbiza, navijač sa Svetog Duha, moja malenkost iz susjedne ulice – Domobranske, svi oni spomenuti ili ne s črnomeračkih livada, već sad nazdravljamo Dinamovoj legendi, treneru koji stvara buduće hrvatske talente, reprezentativce svjetske klase. On je, jednostavno, ''naš Igor s modrim srcem.''

Tagovi: Igor Jovičević, Dinamo, Črnomerec, Zdenko Kobeščak, Ante Gelo, Zvonimir Boban, Dražen Boban, Bad Blue Boys
PROČITAJ I OVO
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
AI KAO POKRETAČ
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
KOLUMNA - Burze su se već u prva dva mjeseca ove godine imale povrat koji bi bio prostojan i za cijelu godinu. AI dionice glavni su pokretač rasta.
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE