GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Važne akvizicije hrvatskih kompanija u sjeni koronavirusa

Važne akvizicije hrvatskih kompanija u sjeni koronavirusa
KINA-REGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2020 / 09:36
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
KOLUMNA - Početak godine umjesto s nekim vedrim ekonomskim temama prolazi u znaku koronavirusa. Koji je pogodio globalnu ekonomiju, ali ipak ponajprije kinesku.

Analitičari su uglavnom oprezni u svojim procjenama mogućih posljedica i izjavljuju da je još prerano da bi se mogle donositi bilo kakve značajnije prognoze. Najčešće se spominje usporedba s pandemijom SARS-a iz 2002. i 2003. godine, koja je također imala ishodište na jugoistoku Azije. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, ta je pandemija nanijela štetu od oko 40 milijardi dolara.

Zbog širenja koronavirusa cijene dionica oštro su pale na kineskim tržištima na kojima je prvog radnog dana nakon produženih novogodišnjih praznika izbrisano više od 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

Odgovorne kineske vlasti ipak su, čini se, pravodobno reagirale. Kineska Narodna banka početkom ovog tjedna upupmpala je bilijun juana (173,8 milijardi američkih dolara) u ekonomiju zbog zabrinutosti da će koronavirus umanjiti njen rast. Peking je, također, poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

Analitičari kažu da bi utjecaj virusa - koji je ostavio velike gradove u potpunom ili djelomičnom kolapsu - mogao naštetiti rastu ako potraje.

Kineski turistički i zrakoplovni sektor već su pogođeni neobično malim brojem putovanja tijekom Kineske nove godine, dok su kino dvorane bile prisiljene zatvoriti vrata kako bi pokušala obuzdati virus.

U međuvremenu, brojne tvornice obustavile su proizvodnju, dok su tvrtke preporučile zaposlenicima da rade kod kuće. Foxconn, Toyota, Starbucks, McDonald's i Volkswagen samo su neki od korporativnih divova koji su obustavili operacije ili zatvorili prodajna mjesta u Kini.

U takvoj atmosferi teško je fokusirati se na daljnji prodor kineskih kompanija u ovaj dio Europe. Ipak, dvije recentne akvizicije hrvatskih kompanija zapravo signaliziraju u kojem bi smjeru mogao ići daljnji razvoj kineske ekonomske ekspanzije na jugoistok Europe. Mete će biti one lokalne kompanije koje već pokazuju regionalne ambicije.

Hrvatske kompanije usmjerene na rast sve će se više morati okrenuti akvizicijama izvan granica Republike Hrvatske u predstojećem razdoblju. Negativan demografski trend i gospodarstvo s pozitivnom, ali niskom stopom rasta tjeraju menadžere i dioničare željne kvalitetnog rasta tvrtki da se okrenu i potraže prilike u inozemstvu. Presušuje bazen kupaca za robe i usluge, ali i potencijalnih zaposlenika u uvjetima u kojima je zaposlenost blizu razine koja bi se mogla smatrati punom zaposlenošću.

Krajem siječnja, već su odjeknule dvije važne vijesti. Prvo je objavljeno da je DIV grupa, u čijem je vlasništvu i Brodosplit, preuzela norveško brodogradilište Kleven Verft. Samo nekoliko dana kasnije stiže vijest da je M plus Grupa preuzela najveći nezavisni turski kontaktni centar i BPO operatera. Tvrtka CMC Iletişim ve Çağri Merkezi Hizmetleri A.Ş. sa sjedištem u Istanbulu ima više od 4000 zaposlenih, najveći je nezavisni BPO operater u Turskoj te je ostvarila godišnji promet od 38,4 milijuna eura u 2018. godini, a svoje usluge pruža značajnim turskim i međunarodnim tvrtkama, s jakom prisutnošću u Mađarskoj i Rumunjskoj. Preuzimanjem turskog CMC-a, uz postojeće centre na šest lokacija u četiri zemlje regije, M%2B Grupa stječe novih šest operativnih centara. Ovom akvizicijom broj zaposlenih u M plus Grupi raste na iznad 7,000, a tvrtka sada pruža usluge za više od 220 klijenata u 58 zemalja svijeta.

Debeljak je u Norvešku očito krenuo po dvije stvari - know-how u izgradnji složenijih brodova koji Kleven Verft ima te niže cijene nabave sirovina. Tvrdi se da će objedinjena grupa moći cijene kod dobavljača sniziti i za pet posto. M Grupa je pak u Tursku krenula po nove klijente, tržišta i zaposlenike.

Kako kažu iz M plus Grupe, njihova potreba za radnicima u Hrvatskoj ne jenjava, pa su samo tijekom posljednja dva mjeseca 2019. zaposlili dvjestotinjak novih ljudi. Međutim, očito je da se dostupnim radnicima u Hrvatskoj ne može zadovoljiti rastući portfelj globalnih klijenata.

U Hrvatskoj ima još srednjih i velikih kompanija gladnih novih prilika i tržišta. U ovoj godini, koja je tek započela, možemo očekivati još zanimljivih akvizicija izvan naših granica, u kojima će hrvatske tvrtke biti preuzimatelji. Upravo takve kompanije zanimljive su potencijalnim kineskim partnerima. Samo da panika oko koronavirusa splasne i da se ponovno možemo koncentrirati na ono što pokreće svijet, a to je ekonomija.

Tagovi: koronavirus, M plus grupa, DIV grupa, Brodosplit, kineska ekonomija, Kleven Verft, CMC Iletişim ve Çağri Merkezi Hizmetleri, Narodna banka Kine
PROČITAJ I OVO
Bitcoin postao dugoročna investicija
INVESTICIJE
Bitcoin postao dugoročna investicija
KOLUMNA - Bitcoin je u siječnju istisnuo tehnološke dionice s prvog mjesta u smislu obujma trgovanja, prema istraživanju upravitelja imovine provedenom od strane Bank of Americe.
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
TULUM I ZDRAVSTVO
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
KOLUMNA - Zašto su se okupili djelatnici covid bolnice na jednom takvom druženju? Opraštali su se od jedne svoje kolegice koja ih napušta, odlazi na rad u inozemstvo, napušta svoju Domovinu, možda i obitelj. Napušta naš zdravsteni sustav. Zašto, ministre Beroš?
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
Još jedan američki blockbuster
INAUGURACIJA
Još jedan američki blockbuster
KOLUMNA - Priznajem, kao i u nekim ranijim situacijama odlučio sam svoj dio nenadoknadivog vremena potrošiti, bolje reći baciti, u dio života koji bi trebao biti zaboravljen, u gledanje inauguracije, postavljenja novog predsjednika Sjedinjenih američkih država.
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
STRUKA I POLITIKA
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
KOLUMNA - Predsjedniku akademije, akademiku Velimir Neidhardtu nije za zamjeriti. Možda nije znao da je bio potres kao što nije znao da je njegova supruga na zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske nelegalno probila zid i izgradila balkon.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE