GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar ubrzano gubi tržišnu vrijednost

Valamar ubrzano gubi tržišnu vrijednost
PRODAJNI PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2020 / 08:43
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Među najvećim gubitnicima lipanjske rasprodaje na Zagrebačkoj burzi su izdanja iz turističkog sektora.

Sve očitiji izostanak opipljivijih prihoda za domaće turističke tvrtke ove sezone u lipnju je otrijeznio i onaj dio optimista koji je svibanj iskoristio za bildanje vrijednosti dionica u ovome sektoru. Lipanj je donio hladan tuš, a prodavatelji su se posebno okomili na najlikvidnije izdanje u ovom sektoru - Valamar Rivieru.

Dionice Valamara u petak su zaključile na razini od 24,40 kuna, što je najniža raznina još od sredine svibnja. Od početka svibnja tržišna kapitalizacija Valamra pala je za 11,5 posto, a samo prošloga tjedna opad je iznosio velikih 9,6 posto. Cijena pada već četiri uzastopna dana pa možemo reći da se intenzitetom rasprodaje približila onome čemu smo svjedočili u ožujku, na samom početku koronakrize. Tada su u jednom trenutku, 23. ožujka, dionice Valamara potonule ispod 19 kuna.

Svibanj i početak lipnja su donijeli oporavak cijene, a maksimum je dosegnut 4. lipnja - 28,80 kuna. Kompanija krajem ožujka objavljuje i ambiciozni program ušteda koji bi trebao pomoći što bezbolnijem prolasku kroz kriznu godinu.

No, sve to neće biti dovoljno za održavanje optimizma jer to je ujedno i razdoblje kad su počeli stizati prvi konkretniji signali da će ova sezona biti gotovo u potpunosti izgubljena, pa je nalet pesimizma bio sasvim očekivan. Kompanija će kroz nekoliko tjedana objaviti rezultate za drugi kvartal u kojem se kriza najviše osjetila pa će biti zanimljivo vidjeti hoće investitori tada pokazati nešto više podrške prema dionicama koje su im prethodnih godina nosile sasvim lijepe prinose.

Valamar Riviera u prvom je kvartalu ostvarila ukupne prihode od 49 milijuna kuna što predstavlja smanjenje od 5% u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine.

Od ukupnih prihoda, 41 milijun kuna se odnosi na prihode od prodaje čiji je pad posljedica zatvaranja turističkih objekata slijedom općih mjera prevencije izdanih od strane nadležnih tijela zbog epidemije COVID-19.

U prvom kvartalu 2020. godine ostvareni operativni gubitak iznosi 104 milijuna kuna te je manji u odnosu na isti period prošle godine uslijed poduzetih mjera štednje na svim razinama poslovanja. Uslijed krize izazvane pojavom Covid-19 i zatvaranja objekata od 15.3., procjenjuje se da će zbog prekida poslovanja operativni gubitak do kraja svibnja 2020. godine iznositi 110 do 120 milijuna kuna.

Tagovi: Valamar Riviera, Zagrebačka burza, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
MORTALITET
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
ANALIZA - Šest država ima značajan višak smrtnosti 2020. (gdje je značajno definirano kao veće od prosječnoga rasta uvećanog za jednu standardnu devijaciju stopa rasta). Te države su redom: Španjolska, Ujedinjena Kraljevina, Belgija, Italija, Nizozemska i Švedska.
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE