GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan

Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 19:54
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Sredina studenoga donijela je novi uzlet na tržištu kriptovaluta dok je zlato oslabilo drugi uzastopni tjedan.

XRP (ripple) je u posljednjih tjedan dana skočio za čak 60 posto, na 0,463 dolara, a bitcoin se približava rekordu iz prosinca 2017. godine, kada je njegova vrijednost iznosila 20 tisuća dolara. Jučer je najvažnija kriptovaluta bila tek nešto ispod 19.000 dolara. Psihološka razina od 18.000 dolara vrlo je važna. Ako se bitcoin neko vrijeme održi iznad nje, novi rekord će biti na dohvat ruke. Ozbiljnija korekcija, koja se povremeno prijeti, zasad je još uvijek daleko. Iako je najvažnija kriptovaluta u samo osam mjeseci prešla put od 3.600 do 18.700 dolara, pritisak prodaje je prilično malen i sve je više institucionalnih ulagača na strani potražnje.

Analitičar Michael Novogratz, koji je često bikovski raspoložen prema bitcoinu, primjećuje da rastući broj investitora u bitcoin podriva zlato (usput rečeno: bikovske oklade hedge fondova na cijene zlata bile su blizu 17-mjesečnog minimuma u tjednu koji je počeo 17. studenog). Vjeruje da je stvarni rast tek počeo. Predviđa da će do kraja iduće godine vrijednost bitcoina biti između 55 i 60 tisuća dolara.

Zlato je znatno palo drugi tjedan zaredom, dijelom i zato što nema naznaka da će se u SADu uskoro usvojiti novi paket fiskalne pomoći. Ministar financija Steven Mnuchin iznenađujuće je naglasio da će pomoć ponuđena ranjivim skupinama tijekom proljetnog vala biti ukinuta 31. prosinca. Cijene zlata, koje obično rastu kad je svijet u nevolji, preko ljeta premašile su 2.000 dolara po unci od 31,1 grama, a zatim su ostale bez snage.

Odlazak investitora i odljev kapitala iz ETF-ova vezanih za zlato postali su trend u studenom. Cjepivo protiv koronavirusa uklanja mnogo neizvjesnosti, ali (zbog izvanrednih mjera koje su poduzele vlade i središnje banke) ostaje strah od inflacije, koja bi u budućnosti mogla ponovno potaknuti zlato.

Slična su očekivanja bila i u 2011. godini, kada su cijene zlata prvi put premašile 1.900 američkih dolara (zbog tadašnjeg kolapsa eurozone) zbog svih mjera likvidnosti povezanih s financijskom krizom iz 2008. godine, no tada se krivulja okrenula prema dolje jer se svijet nije suočio s inflacijom, prije s deflacijom, a područje eura je izdržalo previranja. Podaci o inflaciji i, naravno, kretanju dolara bit će stoga presudni. Kad dolar izgubi na vrijednosti, to je gotovo uvijek pozitivno za cijene zlata.

Tagovi: bitcoin, zlato, ripple, kriptovalute, tržište kapitala, inflacija, dolar, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE