GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U JPMorganu vrlo optimistični oko cjepiva, Powell stišava euforiju

U JPMorganu vrlo optimistični oko cjepiva, Powell stišava euforiju
CJEPIVO I EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2020 / 17:27
Autor: Siniša Malus

ANALIZA - Ovotjedna objava Pfizera i BioNTecha o efikasnosti njihova cjepiva za koronavirus zanačajno je podiglo svjetska tržišta kapitala. No, među analitičarima nema pravog suglasja oko toga koliko će cjepivo samo po sebi donijeti ekonomski oporavak. U toom kontekstu, najoptimističniji su u JPMorganu.

"Vijest o cjepivu predstavlja game changer u čitavoj krizi, pa su tržišta previdjela ekstremni rast slučajeva covid-19 i radije su se okrenula približavanju kraja pandemije i ponovnom otvaranju gospodarstava", napisao je Marko Kolanović, ugledni analitičar JPMorgana koji je u ožujku bio među prvima koji je tvrdio da su tržišta dosegla dno.

Od tada su indeksi snažno porasli. Prošli tjedan Dow Jones dobio je novih četiri posto, a S&P 500 upola manje, završivši trgovanje u petak na rekordnih 3585 bodova. O zanosu burzi širom svijeta početkom tjedna (kada je objavljena vijest da Pfizer i BioNTech razvijaju cjepivo koje je već u trećoj fazi kliničkih ispitivanja) svjedoči i činjenica da tržišna kapitalizacija MSCI indeksa svih zemalja svijeta Indeks je u jednom danu porastao 1,8 bilijuna dolara (1,8 bilijuna dolara), gotovo koliko je iznosila ukupna tržišna vrijednost Applea.

Međutim, nemali je broj skeptika koji vjeruju da će proći puno vremena prije nego što cjepivo eliminira sve probleme i gospodarstvo se vrati na razinu prije krize.

"Vjerujem da ćemo preživjeti epidemiju, ali ne smijemo stvarati iluziju da će se to brzo dogoditi. Trebat će najmanje godinu dana da BDP bude na razini prije krize, a još godinu ili dvije da bude nezaposlenost. Oporavak će biti kratak. Vijest o cjepivu, koje smo teško čekali, stoga treba shvatiti s rezervom, uostalom, masovno cijepljenje još neko vrijeme neće biti izvedivo", rekao je Axel Weber, predsjednik uprave švicarske banke UBS.

Slične riječi mogla je čuti i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, koja već planira nove mjere. Očekuje se da će prosinačka sjednica ojačati program otkupa obveznica i još povoljnije uvjete za financiranje komercijalnih banaka. Nakon naglog pada u drugom tromjesečju (-11,8%), euro područje se naglo oporavilo u trećem tromjesečju, jer je BDP ojačao za rekordnih 12,7% u odnosu na drugo tromjesečje. Ali što ako se pad očekuje u posljednjem tromjesečju.

Američka središnja banka sastala se sredinom tjedna, koja nije promijenila kamatne stope kako se i očekivalo, a guverner Jerome Powell ponovno je pozvao Kongres da odobri novi paket poticaja, bez kojeg neće biti brzog oporavka. Powell je kasnije u nekoliko riječi na internetskom panelu ECB-a malo pecnuo investitore. Oni vole gledati u budućnost s optimizmom, ali Powell je puno realniji:

"Oporavljamo se, ali u drugačijoj ekonomiji. Čak i kad cjepivo postane dostupno i nezaposlenost padne, mnogim skupinama radnika trebat će pomoć kako se mijenjaju gospodarske osnove."

Powell je dalje objasnio da je epidemija ubrzala neke trendove, poput rada od kuće i sve veće uloge tehnologije u svakodnevnom životu, što će imati određene posljedice. Iako je tehnološki napredak dugoročno pozitivan za društvo, on može, kako ističe Powell, kratkoročno dovesti do određenih poremećaja. Upozorio je da postoji rizik da će gospodarstvo nakon epidemije biti manje produktivno te da je zaposleno manje žena kao i to da djeca nemaju pristup obrazovanju.

Dakle, dug je put do ekonomskog oporavka. Tržišta su ponekad (pre)optimistični vjesnici onoga što će se dogoditi tek u srednjem roku.

Tagovi: tržište kapitala, JPMorgan, Marko Kolanović, Axel Weber, Christine Lagarde, Jerome Powell, Federalne rezerve, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech
PROČITAJ I OVO
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
PREDVIĐANJA
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
ANALIZA - Divovska nova bogatstva zaradit će se narednih godina i desetljeća proizvodnjom superbaterija, stvaranjem električnih vozila i rudarenjem metala i minerala potrebnih za njih.
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
OPTIMIZAM
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
ANALIZA - Investitori u razvijenim gospodarstvima bili su donedavno opterećni koronakrizom, ali sada vide svjetlo na kraju tunela sa sve pouzdanijim cjepivima. Uvjereni su u snažan gospodarski oporavak 2021.
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KORISNA ZNANJA
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KOLUMNE - Mobilni telefoni na izvestan način danas predstavljaju našu ekstenziju, budući da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku.
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE