GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tužna godina za Zagrebačku burzu

Tužna godina za Zagrebačku burzu
BEZ OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2017 / 13:36
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Tužna godina za Zagrebačku burzu obilježena je padom indeksa, ali i slabim volumenom prometa.

Za razliku od glavnih regionalnih tržišta (Ljubljana, Beograd) te većine razvijenih europskih i svjetskih tržišta, hrvatsko tržište kapitala nije pronašlo dovoljno razloga za optimizam.

Na sentiment investitora presudno je utjecao efekt Agrokora koji je doveo do potonuća dionica iz sastava koncerna, ali i rasprodaju u prehrambenom sektoru. Posljedično, cijelo je tržište potonulo u sivilo iz kojega ga nisu mogli izvući niti pojedinačni dobitnici poput Atlantske plovidbe ili Valamar Riviere.

CROBEX je u godini srezan 7,6 posto, a CROBEX10 nešto više od 7 posto.

Među sektorskim indeksima najveći gubitnik bio je CROBEXnutris, s padom od 45 posto, dok je industrijski sektor pao 5,2 posto. S druge strane, transportni i turistički sektor bili su među dobitnicima. 

CROBEXtransport ojačao je 19 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Atlantske plovidbe za čak 126 posto, na 638,90 kuna. Zbog toga je to izdanje dobilo i nagradu Zagrebačke burze za dionicu s najvećim rastom cijene.

CROBEXturist porastao je u 2017. godini 10,8 posto, što se ponajviše zahvaljuje rekordnoj turističkoj sezoni. Pritom je većina izdanja iz tog sektora dobila na vrijednosti, a prednjačila je dionica Valamar Riviere s rastom cijene od 25,5 posto, na 43,75 kuna.

CROBEXkonstrukt ojačao je, pak, u proteklih godinu dana za 3,3 posto, što se zahvaljuje postupnom oporavku građevinskih radova u zemlji. No, u tom je sektoru u protekloj godini najviše pažnje privukao Viadukt, tvrtka koja je završila u stečaju i čija je cijena dionice oštro pala. Kako je tvrtka završila u stečaju, krajem listopada Zagrebačka burza donijela je rješenje o prestanku uvrštenja te dionice na burzi.

Prehrambeni sektor našao se pod pritiskom zbog pitanja u kojoj će mjeri dobavljači najvećeg domaćeg trgovačkog lanca Konzuma uspjeti naplatiti prethodne dugove za isporučenu robu toj kompaniji iz sastava Agrokora. Tako su cijene dionica nekih od najvećih dobavljača Agrokora Kraša i Podravke pale 15, odnosno 30 posto. Dionica Atlantic Grupe, koja je također u sastavu CROBEXnutris indeksa, pojeftinila je, pak, 1 posto. Agropkorove kompanije bilježe potonuće tržišne kapitalizacije od oko 90 posto čime se daleko najveći gubitnici ovogodišnjeg trgovanja. 

U industrijskom su sektoru, pak, među najvećim gubitnicama bile dionice Đuro Đaković Holdinga, s padom cijene za više od 50 posto nakon neuspješne dokapitalizacije, zbog čega je nedavno smijenjen i čelnik te tvrtke Tomislav Mazal.

S druge strane, industrijski sektor dao je i jednog istaknutog dobitnika. Riječ je o AD Plastiku koji je na krilima dobrih rezultata i novih poslova skočio 22,5 posto, na 169,10 kuna. 

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEXnutris, CROBEXtransport, Atlantska plovidba, Valamar Riviera, AD Plastik, Jamnica, Kraš, Podravka, Viadukt, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:RIVP-R-A
PROČITAJ I OVO
Neobično: U četiri godine broj birača narastao za više od 110.000
BIRAČI
Neobično: U četiri godine broj birača narastao za više od 110.000
ZAGREB - Prije sada već pet godina SDP-ova koalicija je bila izašla na izbore pod sloganom Hrvatska raste. To je tada bilo istovremeno i uspješno i smješno gledajući naše gospodarske rezultate, ali danas znamo da su oni bili proroci koji su vidjeli budućnost jer danas Hrvatska stvarno raste.
Nova era u odnosima Kina-EU
VIRUS I MEĐUNARODNI ODNOSI
Nova era u odnosima Kina-EU
KOLUMNA - Tamni oblaci su se  nadvili nad odnose s Pekingom, iako EU u Kini ne vidi opasnost po svjetski mir, za razliku od čelnika NATO-a Jensa Stoltenberga, a naročito Washingtona.
Vučić pobedio i na izborima u Hrvatskoj
PARALELNA STVARNOST
Vučić pobedio i na izborima u Hrvatskoj
KOLUMNA - Draga Evropo nisi ti samo nemi posmatrač, ti si aktivni saučesnik u ovoj šizofreniji koju živimo već devetu godinu.
Pandemija koronavirusa nokautirala globalnu ekonomiju
KORONAKRIZA
Pandemija koronavirusa nokautirala globalnu ekonomiju
KOLUMNA - Globalna i regionalna zaduženost znatno ograničava otpornost na izvanredna stanja.
Kako do zlata iz elektroničkog otpada?
ZANIMLJIVO
Kako do zlata iz elektroničkog otpada?
ANALIZA - Ključna riječ je porfirin, točnije njegova molekula,TNPPH2, kopolimerizirana s fenazinom (para-fenilendiaminom, p-PDA). Nastaje polimer COP-180, a u njemu porfirinski prsten, prsten koji čuda stvara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE