GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?

Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 07:12
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.

Kako cijena novih automobila nastavlju rastI, mnogi potrošači se odlučuju za polovne automobile kao pristupačniju opciju.

Na našim prostorima, tržište polovnih automobila poslJednjih godina bilježi stabilan rast, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u 2023. godini.

U ovom članku ćemo istražiti aktuelne trendove i promjene koje se očekuju kada je u pitanju profesionalni otkup automobila na našim prostorima. Također ćemo dati korisne uvide i savjete za prodavatelje polovnih automobila koji će im pomoći da se kreću u ovoj industriji koja se stalno razvija.

Povećanje cijena polovnih automobila

Kako novi automobili postaju sve skuplji, cijene polovnih automobila također rastu. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti u narednim godinama, što znači da trgovci trebaju biti spremni na povećanu konkurenciju i veću potražnju za njihovim polovnim automobilima. U isto vrijeme, preprodavači također trebaju biti svjesni da će se njihovi troškovi nabavke povećati, što može utjecati na njihove profitne marže.

Jedan faktor koji doprinosi porastu cijena polovnih automobila je nedostatak ponude novih automobila.

To se događa zbog globalne nestašice poluvodiča, koja je utijeala na proizvodnju novih automobila širom svijeta. Kao rezultat toga, potrošači se okreću tržištu polovnih automobila kao održivoj alternativi, podstičući potražnju i cijene.

Promjena u potražnji automobila

U budućnosti, potrošači će sve više tražiti automobile s niskim emisijama štetnih plinova, kao i one s ekološki prihvatljivim pogonima. Pored toga, povećat će se potražnja za električnim i hibridnim automobilima. Kao prodavac polovnih automobila, preporučuje se da razmislite o uključivanju ove vrste vozila u svoj inventar. Također je preporučljivo da se upoznate s prednostima i nedostacima ovih vozila kako biste svojim kupcima mogli pružiti sve potrebne informacije koje su im potrebne za donošenje informirane odluke.

Vlada Srbije također provodi politiku promoviranja korištenja električnih i hibridnih vozila. Ovo uključuje pružanje poticaja potrošačima da kupuju ova vozila, što će vjerovatno dovesti do povećanja potražnje za polovnim električnim i hibridnim automobilima u budućnosti.

Naglasak na online prodaji

Digitalizacija je već utjecala na način prodaje polovnih automobila, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti. Potrošači sve više traže automobile na internetu i očekuju da će moći da vide sve relevantne informacije i slike vozila prije nego što odluče da kupe.

Kao preprodavač, neophodno je da kreirate efikasnu platformu za online prodaju koja je laka za korišt́enje. Ovo će vam omogućiti da privučete više kupaca i povećate prodaju polovnih automobila.

Jedan od načina da poboljšate svoju platformu za online prodaju je da kupcima pružite virtualni obilazak vozila. Ovo se može uraditi putem video zapisa ili slika od 360 stupnjeva, što kupcima pruža impresivnije iskustvo i bolje razumijevanje stanja vozila.

Fokus je na održavanju vozila

Kako cijene polovnih automobila rastu, povećava se i značaj održavanja vozila. Potrošači su sve više zainteresovani za automobile koji su redovno servisirani i dobro održavani. Kao preprodavac, preporučuje se da se fokusirate na održavanje vozila i da osigurate da su vaši automobili dobro održavani i servisirani. Ovo će povećati vrijednost vaših vozila i učiniti ih privlačnijim potencijalnim kupcima.

Da biste bili sigurni da su oni dobro održavani, trebali biste imati sveobuhvatan program održavanja. Ovo uključuje redovno servisiranje, čišćenje i detaljno opisivanje vozila u vašem inventaru. Također je neophodno voditi točnu evidenciju o povijesti održavanja svakog vozila, koja se može dostaviti kupcima na zahtjev.

Korištenje digitalnog marketinga

Pored stvaranja platforme za online prodaju, trgovci bi se također trebali fokusirati na digitalni marketing kako bi privukli potencijalne kupce. Ovo uključuje stvaranje snažnog prisustva na društvenim mrežama, interakciju sa klijentima na internetu i korišćenje tehnika optimizacije za pretraživače (SEO) za poboljšanje vidljivosti vaše web stranice na stranicama rezultata pretraživača.

Digitalni marketing vam može pomoći da dosegnete širu publiku i povećate svijest o brendu. Ciljanjem određene demografije i njhovih interesa možete privući potencijalne kupce koji su zainteresirani za vrstu automobila koje prodajete.

Ukratko, očekuje se da će tržište polovnih automobila na našim prostorima nastaviti rasti u 2023. godini, uz povećanje cijena polovnih automobila i promjene u potražnji automobila ka vozilima sa niskim emisijama štetnih gasova i električnim vozilima. Prodavatelji bi se također trebali fokusirati na platforme za onlajn prodaju, održavanje vozila i digitalni marketing kako bi ostali konkurentni u ovoj industriji koja se stalno razvija.

Razumijevanjem ovih trendova i prilagođavanjem njima, prodavci polovnih automobila mogu iskoristiti prilike koje se pružaju na tržištu i nastave razvijati svoje poslovanje u godinama koje dolaze.

Tagovi: Tržište polovnih automobila, polovni automobili, auto tržište, električni automobili, online prodaja, održavanje automobila
PROČITAJ I OVO
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE