GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam

Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2023 / 08:48
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.

Kreatori politike u Europskoj središnjoj banci (ECB) pomno prate kretanje cijena usluga jer povećanjem ključnih kamatnih stopa lakše mogu utjecati na njihove cijene nego na cijene energije i hrane. Iako smo možda već prošli vrhunac temeljne inflacije, to ne sprječava ECB da planira podizanje kamatnih stopa u lipnju, a vjerojatno iu srpnju. Možemo očekivati dva uzastopna povećanja od 0,25 postotnih bodova.

Temeljna inflacija, koja uključuje cijene energije i hrane, smanjila se na 6,1 posto u svibnju, što je pad od travanjskih 7 posto. Posljedica je to negativnog rasta cijena energenata i smanjenja rasta cijena hrane.

Nakon prošlotjedne objave europskih PMI indeksa, ovaj tjedan svjedočimo i objavi kineskih PMI indeksa. Kineski PMI indeksi ukazuju na nastavak gospodarskog oporavka, no tempo rasta blago usporava. Dok pad indeksa građevinarstva negativno utječe na cijene metala, u Kini je moguće potvrditi i solidan rast uslužnog sektora koji povećava kinesku potražnju za naftom. Postoji pitanje hoće li OPEC+ uopće objaviti daljnja značajna smanjenja ponude nafte u nedjelju, s obzirom na niže cijene i već smanjenu ponudu. Mišljenja unutar grupe nisu potpuno jedinstvena po ovom pitanju.

OPEC, Rusija i nekoliko drugih zemalja proizvođača nafte (OPEC+) sastat će se 4. lipnja na svom prvom sastanku od listopada 2022. Nedavni komentari saudijskog ministra energetike, koji je upozorio da bi oni koji se klade na pad cijena nafte trebali biti oprezni, povećali su nagađanja o moguće daljnje smanjenje proizvodnje.

U globalnim okvirima, agregatni PMI indeksi upućuju na lagano poboljšanje aktivnosti u proizvodnom sektoru u svibnju. Ovo poboljšanje uglavnom je posljedica snažnijeg rasta na nekim velikim tržištima u nastajanju. Međutim, važno je napomenuti da je pad novih izvoznih narudžbi izvršio pritisak na cijene robe, smanjujući pritiske na cijene. Kombinacija slabije potražnje i povećane ponude i dalje pridonosi nižim cijenama.

Komponenta globalnog proizvodnog PMI-ja, koja mjeri proizvodnju, blago je porasla u svibnju, ukazujući na brži rast industrijske aktivnosti u drugom tromjesečju. Međutim, proizvodnja je pala u velikim naprednim gospodarstvima, uključujući SAD, europodručje i UK. S druge strane, PMI indeksi su porasli na nekim važnim tržištima u razvoju, posebice u Kini i Indiji.


­

Tagovi: globalna ekonomija, tržišta u razvoju, PMI indeks, proizvodne cijene, inflacija, temeljna inflacija, Indija, NR Kina, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
Rekordni negativni niz eura
TRŽIŠNI SIGNALI
Rekordni negativni niz eura
KOLUMNA - Najava ECB-a da vjerojatno prekida ciklus stezanja kamatnih stopa izazvala je novi pad eura, ali i značajan rast cijena europskih dionica. U SAD-u je odjeknuo početak izlaska na berzu proizvođača čipova Arma, čija je tržišna vrijednost nakratko premašila 70 milijardi.
Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje
ANALITIČARI
Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje
ANALIZA - Cijena nafte tipa Brent porasla je 20% od kraja lipnja, dosegnuvši 90 američkih dolara po barelu prošli tjedan.
Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor
DVOJBE
Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor
KOLUMNA - Nakon snažnog rasta dionica Tesle u ponedjeljak, u središtu pozornosti u New Yorku jučer su bile dionice Oraclea koje su izgubile 13 posto vrijednosti.
Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu
TRŽIŠNI SIGNALI
Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu
KOLUMNA - Nevjerojatno brzi rast kamatnih stopa nije prouzročio veću štetu američkom gospodarstvu, a i dolar se značajno oporavlja nakon što je pao na najnižu razinu u 15 mjeseci, te je od sredine srpnja ojačao 5,5 posto u odnosu na košaricu valuta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE