GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike

Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 09:42
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.

Wall Street je otvorio tjedan prilično negativno nakon što su se u Kini rasplamsali prosvjedi protiv strogih covid restrikcija. To potiče strahove od daljnjeg usporavanja kineskog gospodarskog rasta i dodatnih uskih grla u opskrbnim lancima, što predstavlja još jednu prepreku smanjenju inflacije. Pad indeksa S&P 500 od 1,5 posto u ponedjeljak (opet ispod 4000) bio je njegov 57. pad od najmanje jedan posto ove godine, najveći od kolapsa Lehman Brothersa 2008. Također u utorak, indeksi su bili ispod površine gotovo cijeli dan, samo u posljednjim je minutama zazelenio Dow Jones (33.852 boda) i na kraju osvojio simbolična tri boda.

Dok optimisti vjeruju da je dno na burzama gotovo, neki analitičari upozoravaju da bismo mogli vidjeti scenarij sličan slomu tehnoloških dionica na prijelazu stoljeća. Godine 2000. Dow Jones izgubio je šest posto (čini se da će sličan gubitak imati i ove godine), ali sljedeće godine nije došlo do preokreta (-7%). Štoviše, Dow Jones je 2002. morao pasti još 17 posto prije nego što je 2003. uslijedio snažan oporavak (+25%). Tijekom tog trogodišnjeg razdoblja pada, Fed je nastavio snižavati kamatne stope, sa 6,5 posto u svibnju 2000. na 1,0 posto u lipnju 2003.

Jedan od najvećih Fedovih jastrebova (izraz za one koji podržavaju strogu monetarnu politiku), James Bullard, rekao je da tržišta trenutno podcjenjuju vjerojatnost da bi Fedov Odbor za otvoreno tržište (FOMC) mogao nastaviti biti vrlo agresivan. Već samo nada da su "najdivljija" povećanja kamata (za 0,75 postotnih bodova) prošla i da će sredinom prosinca Fed povećati kamatu za još samo 0,50 postotnih bodova, donijela je značajan oporavak na burzama u prošlih mjesec i pol. koji su prethodno bili na višegodišnjim najnižim razinama. No šokovima vjerojatno još nije kraj. Bullard upozorava da će Fed za postizanje ciljane inflacije (2,0%) morati podići stopu Fedovih sredstava (do 5,0%), a iznad svega, da će je ostaviti na visokoj razini tijekom cijele 2023. godine, a također iu rad u 2024.

Možemo samo nagađati kako će najveće svjetsko gospodarstvo reagirati na novu stvarnost. Tržišta obveznica već neko vrijeme nedvosmisleno predviđaju recesiju, jer je krivulja prinosa sve više invertirana. Razlika u prinosu kratkoročnih (dvogodišnjih) i dugoročnih (desetogodišnjih) obveznica već iznosi 80 baznih bodova, što se posljednji put dogodilo prije više od 40 godina. Prinos na njemačku 10-godišnju obveznicu u ponedjeljak je premašio dva posto.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde upozorila je da inflacija u eurozoni još nije dosegla vrhunac, a predvidjela je i daljnji rast kamata. Sljedeći sastanak ECB-a održat će se 15. prosinca, a analitičari su podijeljeni oko toga hoće li uslijediti povećanje kamatnih stopa za 50 i 75 baznih bodova. Euro je ovaj tjedan gotovo dostigao 1,05 dolara, što je najviša razina od kraja lipnja.

Tagovi: tržište kapitala ,James Bullard, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE