GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike

Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 09:42
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.

Wall Street je otvorio tjedan prilično negativno nakon što su se u Kini rasplamsali prosvjedi protiv strogih covid restrikcija. To potiče strahove od daljnjeg usporavanja kineskog gospodarskog rasta i dodatnih uskih grla u opskrbnim lancima, što predstavlja još jednu prepreku smanjenju inflacije. Pad indeksa S&P 500 od 1,5 posto u ponedjeljak (opet ispod 4000) bio je njegov 57. pad od najmanje jedan posto ove godine, najveći od kolapsa Lehman Brothersa 2008. Također u utorak, indeksi su bili ispod površine gotovo cijeli dan, samo u posljednjim je minutama zazelenio Dow Jones (33.852 boda) i na kraju osvojio simbolična tri boda.

Dok optimisti vjeruju da je dno na burzama gotovo, neki analitičari upozoravaju da bismo mogli vidjeti scenarij sličan slomu tehnoloških dionica na prijelazu stoljeća. Godine 2000. Dow Jones izgubio je šest posto (čini se da će sličan gubitak imati i ove godine), ali sljedeće godine nije došlo do preokreta (-7%). Štoviše, Dow Jones je 2002. morao pasti još 17 posto prije nego što je 2003. uslijedio snažan oporavak (+25%). Tijekom tog trogodišnjeg razdoblja pada, Fed je nastavio snižavati kamatne stope, sa 6,5 posto u svibnju 2000. na 1,0 posto u lipnju 2003.

Jedan od najvećih Fedovih jastrebova (izraz za one koji podržavaju strogu monetarnu politiku), James Bullard, rekao je da tržišta trenutno podcjenjuju vjerojatnost da bi Fedov Odbor za otvoreno tržište (FOMC) mogao nastaviti biti vrlo agresivan. Već samo nada da su "najdivljija" povećanja kamata (za 0,75 postotnih bodova) prošla i da će sredinom prosinca Fed povećati kamatu za još samo 0,50 postotnih bodova, donijela je značajan oporavak na burzama u prošlih mjesec i pol. koji su prethodno bili na višegodišnjim najnižim razinama. No šokovima vjerojatno još nije kraj. Bullard upozorava da će Fed za postizanje ciljane inflacije (2,0%) morati podići stopu Fedovih sredstava (do 5,0%), a iznad svega, da će je ostaviti na visokoj razini tijekom cijele 2023. godine, a također iu rad u 2024.

Možemo samo nagađati kako će najveće svjetsko gospodarstvo reagirati na novu stvarnost. Tržišta obveznica već neko vrijeme nedvosmisleno predviđaju recesiju, jer je krivulja prinosa sve više invertirana. Razlika u prinosu kratkoročnih (dvogodišnjih) i dugoročnih (desetogodišnjih) obveznica već iznosi 80 baznih bodova, što se posljednji put dogodilo prije više od 40 godina. Prinos na njemačku 10-godišnju obveznicu u ponedjeljak je premašio dva posto.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde upozorila je da inflacija u eurozoni još nije dosegla vrhunac, a predvidjela je i daljnji rast kamata. Sljedeći sastanak ECB-a održat će se 15. prosinca, a analitičari su podijeljeni oko toga hoće li uslijediti povećanje kamatnih stopa za 50 i 75 baznih bodova. Euro je ovaj tjedan gotovo dostigao 1,05 dolara, što je najviša razina od kraja lipnja.

Tagovi: tržište kapitala ,James Bullard, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE