GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trideseta obljetnica nedjeljnog popodneva koje nam je usmjerilo živote

Trideseta obljetnica nedjeljnog popodneva koje nam je usmjerilo živote
GODIŠNJICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 11:30
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Trideset godina je prošlo otkad su ''heroji ulice'' opipali bilo naroda u izravnom sukobu s Delijama na nikad odigranom derbiju Dinamo – Crvena zvezda.

Bad Blue Boysi su tada pokazali i pretkazali da riječ Domovina ima potpuno drugo značenje te da će se Črnkas, Dubrava, Utrine, Trešnjevka braniti daleko na istoku Hrvatske, u Vukovaru, Jug-2 u Osijeku, Borovu naselju, na Trpinjskoj cesti, u Gospiću, u Dubrovniku.

Iako se kaže da je Domovinski rat počeo na Maksimiru toga toplog 13. svibnja, bilo bi nepravedno ne spomenuti da su tog dana na stadionu, negdašnjem Istok-stajanju, bili i Torcida, Armada, vinkovački Ultrasi, Kohorta. Bilo je to čudno vrijeme malih ljudi, nepoznatih heroja, budućih pokojnih, osakaćenih i obespravljenih hrvatskih vitezova. Veliki broj tadašnjih navijača prijavilo se u HOS-ove kampove u Sloveniji, mnogi su završili u Tigrovima, mnogi su samo u tenisicama, trapericama i sa šalom te krunicom oko vrata branili domovinu, dok su ratni profiteri i kukavice gradile imidž velikih Hrvata i domoljuba ni ne trepnuvši na činjenicu da dok oni jedu škampe na svojim humanitarnim večerama ti mali heroji ulice pišu veličanstvenu povijest Hrvatske.

Trinaesti svibnja zavazda je postavio Zvonu Bobana za bana maksimirskog bojnog polja, dok mu je pobočnik bio Vjekoslav Škrinjar. Kapetanov skok na milicajca, zaštita navijača, hrabro srce koje kuca ispod Dinamova grba. Tako je krenulo.

No, u ova tri desetljeća, usprkos svim žrtvama koje su podnijeli hrvatski navijači, oni su medijima i vlastima bili barbari, huligani, alkoholičari, narkomani. Jednom su se navukli na tanak led s HDZ-om, no tad je to bio pokret potreban da se stvori kritična masa promjena. Otad, kao i danas, BBB-i ne priznaju nikoga. Sami protiv svih postaju i ostaju korektiv društva, borci za pravdu i istinu. Kao i svi hrvatski navijači, oni nemaju stranku, a tko god dirne u Hrvatsku, izvana ili iznutra, postaje im vječiti neprijatelj. Kako sami kažu - za izdaju nema oprosta, za Dinamo nema predaje!

Sad, s odmakom od trideset godina BBB-i su se profilirali u odlično organiziranu navijačku skupinu. Ako su i prije bili etablirani kao jedna od najopasnijih navijačkih skupina u svijetu, danas, uz zavidno navijanje i organizaciju, predstavljaju dečke na koje se uvijek možemo osloniti. Ta transformacija vidljiva je u organiziranju humanitarnih akcija za bivše, materijalno ugrožene, Dinamove igrače (Slavko Ištvanić) kojih se klub tako maćehinski odriče i zaboravlja.

Sjetimo se i preseljenja Petrove na dan potresa u Zagrebu u nepuna dva sata. Izmještanje KB Dubrave, čišćenje i raščišćavanje Zagreba u potresu, akcija u poplavljenoj Gunji. Ovih dana je to nevjerojatno dojmljiva akcija kojom se Palčiće planira vratiti u Petrovu. Veličina novih generacija BBB-a je u tome što cijene, pamte, poštuju i uvijek osvježavaju te se prisjećaju legendi svoga kluba, ali i preminulih navijača.

Veliki broj BBB-a su ''milenijalci''. No, prođete li Zagrebom vidjet ćete grafite i murale posvećene uvijek voljenom i poštovanom Josipu Kužeu kojeg ovi mlađi jedva da i pamte. Dirljive su i koreografije na tribinama s Kužeovim likom, ili prisjećanje na obljetnice preminulih heroja ulice koje pamte tribine, a nepoznati su onima koji se bogate na račun njihove hrabrosti.

BBB-i nikad ne zaboravljaju velikog Kujtima Shalu. Fizički nije u Dinamu od 1991. godine, ali i danas mu se skandira, i danas ga se svi rado sjećamo. Velimir Zajec, legenda i omiljeno ime Dinama iz '82 te kasnije uspješni direktor i trener kluba. BBB-i su odali priznanje i muralom generaciji pobjednika kupa Velesajamskih gradova '67. Ovjekovječeni su na Peščenici.

Zvone, Kuže, Shala, predivni murali koje rade, po ishodovanoj dozvoli, umjetnici u redovima BBB-a. Ovo je godišnjica koje se redovno prisjećamo i mi, prva generacija BBB-a koja je prošla navijačku inicijaciju '86. da bi stasala i sazrela '90. za ''heroje ulice'' – vojsku nepoznatih imena poznate navijačke skupine.

Na Maksimiru je ispisana prva stranica novovjeke hrvatske povijesti. Ni ne sumnjamo da će nove generacije, a to već čine i danas, ispisati brojne veličanstvene retke u, kako klupskoj tako i hrvatskoj, povijesti. Stoga, hvala vam dečki, jer, vi ste ponos grada svog!

Tagovi: Trinaesti svibnja, Maksimir, Dinamo, Bad Blue Boys, Zvonimir Boban, Crvena zvezda, Kujtim Shala, Vjekoslav Škrinjar, Velimir Zajec, Josip Kuže, Slavko Ištvanić
PROČITAJ I OVO
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
ANALIZA - Sredina studenoga donijela je novi uzlet na tržištu kriptovaluta dok je zlato oslabilo drugi uzastopni tjedan.
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
POBJEDNICI
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
KOLUMNA - Najvećim dijelom su to vjerni gosti koji se redovito vraćaju na isto turističko odredište, u isti smještaj, kod iste obitelji.
RCEP je pobjeda multilateralizma i dokaz da Azija može biti predvodnica
TRGOVINSKI SPORAZUM
RCEP je pobjeda multilateralizma i dokaz da Azija može biti predvodnica
KOLUMNA - RCEP je trenutno najveći trgovinski sporazum na svijetu. Obuhvaća 30 posto svjetske ekonomije, 30 posto svjetskog stanovništva, 29 posto svjetskog BDP-a, te se odnosi na 2.2 milijarde potrošača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE